10 curiozități despre pantofi

Nu cred că ne punem prea des întrebarea, oare când și de cine a fost inventată sfoara sau pantofii cu toc sau sandalele sau inelele sau castroanele, etc. Totuși fiecare obiect pe care îl folosim zilnic are propria sa istorie, iar unele se dovedesc a avea una chiar total inedită.

 Te-ai gândit cum și de ce au apărut tocurile la pantofi? Oare într-o dimineață o doamnă a gândit că un călcâi poziționat mai sus, ar da impresia că e mai înaltă sau are un picior mai subțire? Dar oare cum se măsurau pantofii pe vremuri când nu exista sistemul metric de măsurare? Cu palma, cu degetul sau poate cu altceva? Ce înseamnă să ai prea mulți pantofi și ce înseamnă să ai un toc mult prea înalt? Mai mult ca sigur că deși porți încălțăminte variată zilnic nu te-ai întrebat niciodată care e povestea ei.

Astfel că, mai jos vei găsi topul celor mai interesante lucruri legate de încălțăminte la care mai mult ca sigur nici nu ai visat vreodată. 

1. Platformele erau purtate doar de actori

„Ce crezi că dacă mă privești de sus ești mai bun ca mine?” este o expresie a lumii moderne. Dar ea își are originile în vremuri străvechi, mai exact în Grecia antică și, da, are legătură cu pantofii. Actorii de tragedie din antichitate purtau sandale sau cizme cu tălpi înalte, adică un strămoș al platformelor. Motivul pentru are o făceau era de a se distinge de actorii de comedie ce purtau fie încălțăminte obișnuită, fie doar șosete și care erau considerați inferiori tragedienilor. 

2. Tocurile au fost inițial purtate de bărbați

V-ați întrebat vreodată de ce cizmele de cowboy au tocuri?

Motivul este unul ce are legătură cu crearea tocurilor pentru prima oară. Forma pantofilor sau cizmelor cu tocuri era ideală pentru cei ce călăreau pentru că le permitea acestora să fixeze bine piciorul în scara șeii. Drept urmare pentru că bărbații au fost primii care au călărit și o bucată bună de timp cei mai mulți ce se angajau în activități ecvestre, pantofii cu tocuri erau purtați de bărbați.

Faptul că cei ce dețineau cai erau în general oameni bogați a creat un alt curent și anume acela care desemna oamenii înstăriți prin existența sau absența tocului. Tocul a devenit sinonim cu averea și statutul social. 

3. Cât porți la pantofi: 4 sau 5 boabe de orz?

Sună aiurea, nu? Dar înainte ca unitățile de măsură să fie descoperite și folosite, boabele de orz mai degrabă numărul lor erau folosite pentru a măsura talpa piciorului și a determina măsura de confecționare a unei perechi de încălțăminte. Această metodă de măsurare datează din epoca Romei antice, dar atestarea sa documentară apare abia în Evul Mediu în Anglia. Abia în secolul al XIV-lea, Regele Edward al-II-lea a decretat că 3 boabe de orz sunt echivalentul unui inch (2,54 cm), apoi abia au apărut în timp măsurile sau numerele purtate la încălțăminte. 

4. Marie Antoinette: dă-le tort sau pantofi?

Marie Antoinette (Maria Antoaneta) este cunoscută în lume ca una dintre cele mai excentrice regine existente vreodată. Controversată și adulată, aceasta este sursa multor legende în lume. Totuși există fapte istorice clare legate de ea. Iar unul dintre acestea este faptul că era o iubitoare a frumosului și a luxului, drept urmare o împătimită a modei. Se spune că aceasta deținea în jur de 500 de perechi de pantofi. Mai mult decât atât în drumul său spre ghilotină aceasta a purtat pantofi cu toc înalt, ceea ce i-a transformat pe aceștia într-un simbol al mândriei și bogăției (fapt ce nu era un lucru bun în timpul Revoluției Franceze).

Iar dacă tot vorbim de persoanele cu cele mai multe perechi de pantofi, o putem include aici și pe Celine Dion care a declarat în 2017 că are 10.000 de perechi de pantofi. 

5. Adidași sau sneakers?

În accepțiunea românească, în special cea a generaților trecute de 35 de ani nu există pantofi sport sau sneakers, ci doar adidași. Ambele desemnează aceeași categorie largă de pantofi de sport.

Povestea numelui fiecăruia este una cumva similară. Datorită faptului că Adidas a fost una dintre primele mărci de pantofi sport și care a pătruns prin renumele său chiar și într-o țară comunistă fără acces la piața occidentală, orice pantof similar ce a reușit să ajungă în România a căpătat denumirea generică de adidas. Până azi cei ce cumpără pantofi sport în România se referă la aceștia sub denumirea generică de „adidași”.

Povestea cuvântului sneaker din limba engleză pornește de la verbul „to sneak” ce înseamnă „a se furișa”. Până la apariția tălpilor create din cauciuc specifice pantofilor sport, sneakers sau adidas, oricum vrei să le spui, pantofii aveau un sunet specific pe care îl făceau. Inventarea acestui tip de talpă, specific pantofilor sport a eliminat acest sunet făcut de pantofii obișnuiți. Astfel a apărut această denumire de „sneakers”, adică pantofi cu care „te poți furișa”, nu scot sunete, deci poți să te strecori cu ei. 

6. Roșu, Louboutin, Warhol – care este legătura?

Dacă ești o iuitoare de pantofi cu siguranță ai auzit de Christian Louboutin, iar dacă ai auzit de el știi sigur care este elementul comun al tuturor perechilor sale de pantofi: talpa complet roșie. Dar sunt convinsă că nu știi care este sursa de inspirație a creatorului de pantofi pentru talpa sa emblematică.

În 1993 Louboutin a vrut să creeze o pereche de pantofi inspirată de tabloul pictorului Andy Warhol, „Flori”, un tablou simplu, dar bazat puterea culorilor. Atunci când a primit prototipul pantofilor respectivi, ceva i s-a părut că nu merge, că nu este complet. Chinuit de imposibilitatea de a realiza ce este în neregulă cu ceea ce a creat, a observat una dintre asistentele sale cum îți făcea unghiile cu ojă roșie, a luat sticluța de ojă a acesteia și a pictat cu atenție talpa pantofului creat, apoi a fost mulțumit și l-a vândut … Abia atunci acest creator a cunoscut faima! 

7. Regina Victoria și ghetele cu elastic

Regina Victoria a Marii Britanii este una dintre personalitățile de marcă ale imperiului britanic, figura centrală a Revoluției Industriale. Foarte multe merite îi sunt atribuite acesteia, dar există cu siguranță unul mai puțin cunoscut. Regina Victoria era o femeie foarte practică și activă, dar cizmele sau ghetele pe vremea sa erau închise fie cu ajutorul unui număr mare de nasturi, fie cu șireturi infinite. Aceasta a însărcinat pe unul dintre pantofarii imperiului să creeze o pereche de ghete care să fie ușor de încălțat și așa au apărut ghetele și cizmele cu elastic pe o parte. Acestea nu mai trebuiau închise sau legate, ci doar se trăgeau pe picior și elasticul se lărgea dacă era nevoie. Iar această invenție s-a petrecut în 1838. 

8. Au existat tocuri prea înalte vreodată?

Iubitoarele de pantofi cu toc înalt, cât mai înalt iubesc acele tocuri de 11 sau 12 cm. Dar dacă v-aș spune că a existat un moment în istorie când tocurile de … 70 cm erau la modă. Acestea nu erau, ca azi, un apanaj al eleganței și feminității, ci doar o necesitate. Străzile Evului Mediu erau murdare și nu exista canalizare, drept urmare nobilimea încerca să găsească metode de a nu se scufunda cu picioarele în … canalizare. Așa că tocurile, alături de tălpi au devenit din ce în ce mai înalte până când au ajuns atât de sus încât era nevoie de două servitoare pentru a sprijini o doamnă să meargă prin oraș pe aceste tocuri de 70 cm. 

9. Tălpile din plută au fost inventate din rațiuni economice

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, Italia a fost sancționată prin restricții legate de importuri și exporturi pentru aderarea sa la frontul fascist și alianța cu Germania. Una dintre cele mai afectate industrii a fost industria producătoare de pantofi pentru că aceasta folosea oțel pentru a crea tocurile. Unul dintre marii creatori de modă ai vremii, Salvatore Ferragamo s-a confruntat cu situația în care nu mai putea produce încălțăminte cu toc. Astfel acesta a experimentat cu diverse materiale și a descoperit că pluta este foarte potrivită pentru a crea tocuri, chiar dacă nu ascuțite sau clasice, dar dintr-o singură bucată, creând platforme sau tocuri ortopedice. 

10. China, lider absolut al producției de pantofi

Din 10 perechi de pantofi, 6 sunt produse în China. De ce? Pentru că forța de muncă este foarte mare în China, iar fabricile se pot întinde pe suprafețe mai mari. Foarte multe mărci renumite de pantofi sunt produse exclusiv sau în mare parte în China. Interesant este că mutarea producției către Asia, mai exact China a început să se producă odată cu Revoluția Industrială. 

Încălțămintea cu toc sau fără, cu plută sau nu, platforme sau talpă normală este o minune a lumii moderne. Nenumărate modele de pantofi, tocuri sau tălpi apar tot timpul, dar toate aceste inovații sunt posibile doar pentru că la un moment dat cineva a găsit rezolvarea unei probleme cotidiene într-o pereche de pantofi.

- Advertisement -

RECENTE