Milioane de oameni din intreaga lume renunta la gluten. Mancarurile, alimentele etichetate „fara gluten” si dietele fara gluten, prolifereaza zi de zi. Dar care este adevarul? A devenit mai mult o moda? Este glutenul responsabil pentru kilogramele in plus?
In timp ce medicii estimeaza ca doar 1% din populatie sufera de boala celiaca sau celiachie, comerciantii estimeaza ca aproximativ 30% dintre consumatori vor alimente fara gluten.
De ce?
Pentru cei cu boala celiaca, glutenul este toxic. Dar pentru marea majoritate a celor care nu au boala, ar putea fi in detrimentul eliminarii. O dieta fara glutenul necesar, nu are fibre. Si desi faina de grau este imbogatita cu vitamine si fier, fainurile care nu contin gluten, nu sunt fortificate.
Ca rezultat, vedem oamenii care urmeaza o astfel de dieta ca sunt deficitari in vitamine. Multe produse fara gluten au adaugate zahar si grasimi pentru a asigura gustul. Acest lucru, poate duce la cresterea in greutate.
Dar sa incepem cu inceputul, ce este glutenul?
Glutenul este o proteina vegetala prezenta in cereale cum ar fi graul, secara, orzul, etc. Cele doua proteine principale ale glutenului sunt glutenina si gliadina. Aceste proteine confera aluatului elasticitate, actionand ca un adeziv, dand painii textura clasica, neteda, moale.
Aveti boala celiaca? Ati fost diagnosticat cu intoleranta la gluten?
In acest caz, eliminarea acestei proteine din dieta nu este o optiune. Se estimeaza ca 1% din populatie se afla in acest grup. Desi numarul este probabil mai mare, deoarece exista un numar mare de cazuri nedetectate.
Dar ce se intampla cu oamenii care nu sufera de aceasta intoleranta si sunt convinsi ca eliminarea glutenului din dieta lor este o idee buna? Sunt victimele unei mode absurde promovate de sarlatani, celebritati neinformate si luminate care incearca sa faca afaceri cu sanatatea?
Chiar si fara diagnosticul de boala celiaca sau sensibilitate stabilita la gluten, multi oameni inca opteaza pentru astfel de diete. Multi fac acest lucru in speranta de a vindeca durerile de cap, fibromialgia, oboseala cronica si alte maladii – chiar daca cercetarile nu arata ca glutenul provoaca aceste probleme.


Vezi si: Ce se intampla daca mananci dupa 7 seara sau inainte de culcare?
Glutenul nu ajuta la pierderea kilogramelor in plus, dimpotriva
Multi oameni, de asemenea, renunta la gluten in speranta de a obtine rapid o pierdere in greutate. Atunci cand glutenul a devenit „controversat” cu cativa ani in urma, a existat o conceptie gresita ca glutenul este legat de cresterea in greutate. Neadevarat. Desi unii care renunta la gluten slabesc, pierderea lor in greutate este rareori un rezultat direct. In majoritatea cazurilor, ceea ce se intampla de fapt, este ca eliminarea glutenului reduce foarte mult varietatea alimentelor pe care le pot manca, in special alimentele ambalate.
Cu mai putine alegeri, multi se indreapta catre fructe si legume proaspete, proteine slabe si produse lactate cu continut scazut de grasimi. Dietele bogate in aceste alimente reduc de obicei aportul caloric total si ghiciti ce? Oamenii pierd in mod natural in greutate.
Dar, de multe ori, cei care renunta la gluten nu scapa de kilogramele in plus. De fapt, castiga si mai multe kilograme. De vina sunt comerciantii de alimente care, profitand de popularitatea dietei fara gluten, umplu rafturile magazinelor de produse alimentare „gluten-free”. Fara gluten pentru a lega ingredientele, producatorii trebuie sa foloseasca mai mult grasimi si zahar pentru a-si face produsele deja nesanatoase, gustoase, avand calorii mai mari decat cele care contin gluten.
Dieta fara gluten, o tendinta de miliarde de dolari
Industria alimentara fara gluten ocupa acum o nisa de miliarde de dolari, deci cine stie cat va mai dura aceasta tendinta?! Intelegem de ce multi oameni cauta o cauza alimentara pentru oboseala sau alte simptome. Eliminarea glutenului din dieta este o reparatie relativ usoara, mai ales pentru cei care au cautat deja ajutor medical fara un rezultat satisfacator. Ne dorim cel putin sa spunem ca dietele fara gluten sunt poate inofensive, dar nu sunt de mare ajutor.
In concluzie, glutenul este un motiv de ingrijorare doar pentru persoanele cu boala celiaca si sensibilitate la gluten.