Pentru a vă menține inima sănătoasă și pentru a preveni o serie de boli cardiovasculare care apar fie din cauza stilului de viață, fie odată cu înaintarea în vârstă, este recomandat să discutați cu medicul de familie despre necesitatea de a vă prezenta la un specialist în cardiologie. Vizita la un cardiolog este cu atât mai importantă dacă aveți antecedente familiale de boli de inima sau dacă există anumiți factori de risc.
Potrivit specialiștilor, bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces atât în rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor, iar unul din cinci decese este cauzat de aceste afecțiuni.
Totuși, bolile de inimă pot fi adesea prevenite prin monitorizarea și gestionarea sănătății inimii și optând pentru un stil mai sănătos de viață. Iată câteva situații când este recomandat să vă prezentați la medicul cardiolog:
Nu amânați vizita la cardiolog dacă ați suferit de o afecțiune cardiacă
Dacă ați supraviețuit unui atac de cord, cu siguranță nu doriți să mai treceți printr-un astfel de episod. Din păcate, specialiștii au concluzionat că una din cinci persoane care au avut un atac de cord va mai suferi un alt atac în următorii cinci ani. Acest lucru se întâmplă pentru că deja aceste persoane au dezvoltat fie insuficiență cardiacă, fie alte afecțiuni cardiace. Dacă ați suferit un atac de cord sau v-ați confruntat în trecut cu o altă afecțiune, una dintre cele mai bune modalități de a vă proteja sănătatea inimii presupune să vă prezentați cu regularitate la medicul cardiolog.
Dacă locuiți în Iași sau împrejurimi, puteți opta pentru o electrocardiogramă Iași sau pentru alte metode precise de evaluare a stării de sănătate a inimii și de diagnosticare a eventualelor afecțiuni. Un cardiolog vă poate ajuta să vă tratați afecțiunile cardiace sau să inversați insuficiența cardiacă pentru a preveni viitoarele probleme cardiovasculare. Vă poate recomanda reabilitarea cardiacă sau vă poate prescrie un tratament medicamentos.
Analizele la inimă sunt necesare dacă prezentați simptome ale bolilor de inimă
Printre principalele simptome ale bolilor de inimă se numără durerea în piept, stările frecvente de amețeală, dificultăți de respirație și palpitații ale inimii. De exemplu, angina pectorală vă poate provoca disconfort toracic și durere atunci când fluxul de sânge către inimă este restricționat din cauza acumulării de placă pe pereții arterelor. La rândul lor, stările dese de amețeală ar trebui să vă determine să apelați la un specialist în cardiologie, deoarece amețelile pot indica aritmie cardiacă, leziuni ale inimii sau probleme ale valvelor cardiace.
Medicul cardiolog poate efectua mai multe teste pentru a determina cauza simptomelor, pentru a vă oferi un diagnostic cât mai precis și pentru a vă trata. Dacă aveți dureri în piept, senzația de sufocare, dificultăți de respirație și amețeli, acestea ar putea fi semne ale unui atac de cord. Este indicat să sunați la numărul de urgențe și să vă prezentați la medic cât mai curând posibil.