La implinirea varstei de 14 ani, obtinerea primului buletin este un pas important pentru tineri, marcand intrarea lor intr-o noua etapa a vietii. Procedura este relativ simpla, dar necesita pregatirea prealabila a documentelor necesare.
Acte necesare pentru buletin la 14 ani – Ce trebuie sa contina dosarul
Iata actele necesare pentru obtinerea unui buletin la 14 ani in Romania:
- Cerere pentru eliberare buletin semnata de minor si de catre unul dintre parinti sau de catre reprezentantul legal.
Se obtine de la ghiseul Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor SPCLEP sau se poate descarca online de pe site-ul SPCLEP din judetul caruia apartineti.
- Certificatul de nastere (original si copie)
Actul de identitate al unuia dintre parinti sau al reprezentantului legal (original, document cu care se realizeaza si dovada adresei de domiciliu)
- Certificatul de casatorie al parintilor (original si copie, daca este cazul) sau certificatul de casatorie al parintilor ori certificatul de divort insotit de acordul parental/hotararea judecatoreasca de divort definitiva/irevocabila, dupa caz, in situatia in care parintii sunt divortati (original si copie).
- Chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate – 7 lei
Se poate achita la ghiseul SPCLEP sau online pe ghiseul.ro.
Minorul trebuie sa se prezinte personal la ghiseul SPCLEP, insotit de unul dintre parinti sau de catre reprezentantul legal.
Acte necesare pentru buletin la 14 ani, cand parintii au domicilii diferite
In cazul in care parintii au domicilii diferite, cererea se poate semna de catre parintele la care minorul are domiciliul, sau se poate obtine o declaratie de consimtamant de la parintele care nu este prezent.
Pentru cazul in care un minor este oficial atribuit unuia dintre parinti prin decizie legala, dar de fapt traieste permanent cu celalalt parinte, este necesar ca parintele caruia minorul i-a fost oficial incredintat sa furnizeze o declaratie pe proprie raspundere.
Aceasta declaratie trebuie sa exprime acordul clar al parintelui pentru ca adresa permanenta a minorului, la care acesta locuieste de fapt, sa fie reflectata in documentul sau de identitate.
Declaratia mentionata anterior poate fi data direct la ghiseul serviciului de evidenta a populatiei, cu personalul institutiei ca martor.
Daca parintele nu are posibilitatea de a se prezenta personal, trebuie sa asigure autentificarea declaratiei fie prin intermediul misiunii diplomatice romanesti din tara in care locuieste, fie printr-o procura la un notar public din Romania, sau prin intermediul autoritatilor locale competente unde se afla parintele.
In situatia autentificarii in strainatate, documentul trebuie sa fie tradus oficial si legalizat conform normelor in vigoare, inainte de a fi prezentat autoritatilor romane.
Eliberarea buletinului la implinirea varstei de 14 ani, in strainatate
Cetatenii romani care se gasesc in afara granitelor tarii au posibilitatea de a initia procedura de obtinere a primului document de identitate depunand cererea si toate documentele solicitate de legislatie direct la ambasadele sau consulatele Romaniei din tarile in care se afla.
Ce valabilitate are buletinul emis la varsta de 14 ani?
Cartea de identitate eliberata atunci cand un cetatean implineste 14 ani are o perioada de valabilitate limitata la patru ani. Astfel, la atingerea majoratului, adica la varsta de 18 ani, este necesara reinnoirea acestui document pentru prima data. Aceasta procedura asigura ca datele de identificare ale persoanei sunt actualizate si conforme cu stadiul actual al dezvoltarii sale fizice si statutului sau legal.
In cat timp se elibereaza buletinul
Termenul de eliberare a buletinului este de 30 de zile, dar poate fi redus la 10 zile.
Programul de lucru al Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor (SPCLEP) este accesibil pentru consultare prin intermediul platformei online a institutiei sau prin contactarea telefonica a serviciului.
Pentru a minimiza timpul de asteptare si a evita aglomeratia la ghisee, este recomandat sa faceti o programare online pe site-ul institutiei.
Speram ca aceste informatii va sunt de folos!