Ce efecte nocive are expunerea prelungita la soare asupra pielii

Soarele are o influenta pozitiva asupra organismului uman, dar si efecte nocive. Soarele este benefic pentru sinteza vitaminei D, dar si pentru a asigura o stare de buna dispozitie, insa expunerea trebuie sa fie limitata, pentru ca presupune si o serie de riscuri pentru sanatate. Astfel, expunerea prelungita la soare este cauza principala a imbatranirii premature a epidermei si a dezvoltarii cancerului de piele, printre altele. Descopera mai jos ce efecte nocive are expunerea prelungita la soare si ce masuri de siguranta eficiente poti sa adopti.

Imbatranire cutanata accentuata

In oras, la munte sau la mare, toata lumea este expusa la radiatiile solare. Odata cu expunerea repetata la soare, pielea devine mai subtire, se rideaza si se pateaza mai usor. Este frumos sa te bucuri de razele calde ale soarelui, insa este indicat sa te expui cu moderatie, respectiv sa eviti orele in care razele sunt foarte puternice, in intervalul 12.00 – 16.00. De asemenea, este recomandat sa folosesti un produs de protectie solara, o crema spf 50 sau adecvata tipului tau de piele, pe care sa o aplici regulat, la fiecare doua ore sau mai frecvent daca inoti.

Arsuri solare

In general, daca nu ai aplicat corect produsul de protectie solara, poti sa te trezesti cu arsuri solare si dupa o expunere de doar zece minute. Arsurile suferite pot fi si de gradul 2, moment in care pe piele apar vezicule. In afara de o protectie solara adecvata, folosita corect, trebuie sa ai grija sa fii mereu hidratat. Medicii spun ca riscul de arsuri solare creste cu cat organismul este mai deshidratat. Hidratare inseamna consumul unei cantitati adecvate de apa, dar si de alimente care o contin, de exemplu, fructe si legume proaspete. De asemenea, pielea poate sa fie protejata daca vei consuma o cantitate adecvata de alimente bogate in betacaroten, de exemplu, ficat de vitel, oua si legumele colorate in portocaliu, ca morcovii si mango.

Cancer de piele

In cazul expunerii prea frecvente, prelungite si fara protectie solara adecvata, riscul de cancer de piele creste semnificativ. Exista doua tipuri de cancer de piele, carcinomul cutanat, care poate aparea la adultii tineri de 35 – 40 de ani, si melanomul, care este mult mai agresiv. Un factor de risc major il reprezinta arsurile solare suferite in copilarie, de aceea este recomandat in special copiilor sub 15 ani sa se protejeze. Riscul este si mai crescut in cazul unui fototip mai mic de 3, respectiv o piele foarte deschisa la culoare.

Pusee de acnee

Soarele este un fals prieten al persoanelor care sufera de acnee. Desi initial pare ca usuca acneea, de fapt, expunerea la soare contribuie la suprastimularea productiei de sebum. Efectul de recidiva apare cel mai frecvent la cateva saptamani de la expunerea la soare, prin urmare, beneficiile sunt de scurta durata.

Lucita estivala

Numita si eritem solar sau urticarie solara, lucita estivala este o forma de alergie la soare si se manifesta, in general, dupa primele expuneri, primavara si la inceputul verii. Pielea se inroseste si apar mancarimile, precum si eruptii de cosuri pe pielea fetei, gatului, decolteului si bratelor. Insa afectiunea este una benigna si se vindeca dupa cateva zile pana la cateva saptamani. Totusi, are potential cronic si, in unele cazuri, manifestarile pot deveni severe. Administrarea de suplimente alimentare pe baza de betacaroten, pentru a pregati pielea pentru expunerea la soare, este frecvent o forma eficienta de a preveni lucita.

Reactii fotosensibilizante

Anumite medicamente si tratamente pot provoca reactii fotosensibilizante. Printre acestea se numara unele antibiotice, de exemplu, cele recomandate contra infectiilor urinare, unele geluri antiinflamatoare pentru durerile musculare, unele uleiuri esentiale, ca cele de citrice, dar si tratamente estetice, de tipul peeling-ului sau celor cu laserul. In toate cazurile, este bine sa urmezi cu scrupulozitate recomandarile medicului sau ale specialistului estetician.

In concluzie, profita de scurte expuneri la soare pentru a-ti ajuta pielea sa produca vitamina D, dar ia-ti masuri de precautie. Evita soarele in perioadele sale de varf, poarta tinute care sa iti protejeze pielea si foloseste un produs de protectie solara potrivit cu tipul tau de piele.

Sursa foto: Freepik

- Advertisement -

RECENTE