Ce înseamnă și cum se sărbătorește Halloween-ul?

În fiecare an, pe 31 octombrie, este sărbătorită sărbătoarea de Halloween. În 2022, Halloween-ul va cădea într-o zi de luni. Pentru a evita fantomele, oamenii aprindeau focuri de tabără și se îmbrăcau pentru străvechea sărbătoare celtică Samhain, de unde a început obiceiul.

Grigore al III-lea, papa din secolul al VIII-lea, a stabilit ziua de 1 noiembrie ca zi de sărbătorire a tuturor sfinților. Sărbătoarea Tuturor Sfinților a început curând să adopte unele obiceiuri Samhain. All Hallows Eve, și mai târziu Halloween, sunt nume pentru seara precedentă. Halloween-ul s-a schimbat de-a lungul anilor într-o zi plină de evenimente distractive, cum ar fi trucuri, sculpturi în dovleac, petreceri, costume și mâncat de dulciuri.

Numele

Originea numelui englezesc modern Halloween poate fi găsită în creștinismul medieval. Cuvântul sfințire („hallow”) este derivat din cuvintele engleze medievale și vechi pentru sfințit („holy”). Ca substantiv, poate însemna și sfânt. 

Data

Se spune că cea mai veche sursă cunoscută a unora dintre obiceiurile noastre seculare de Halloween este sărbătoarea antică gaelică Samhain, care a început în seara dinainte de 1 noiembrie, dar a avut loc în acea zi. Anotimpurile se schimbau într-un moment critic al anului. Cu toate acestea, mai semnificativ, observatorii au crezut că vălul dintre această lume și cea de dincolo era fragil, permițându-le să comunice cu morții. Această credință este răspândită în alte culturi; un concept înrudit este adus în discuție în timpul lui Iom Kippur, o sărbătoare evreiască care cade în octombrie și implică rugăciunea pentru decedat. Conotațiile „bântuite” asociate Halloween-ului derivă din această relație cu morții.

Drumul spre Halloween creștin, care cade pe 31 octombrie, este mai dificil. Când Papa Bonifaciu al IV-lea a dedicat Panteonul din Roma sfinților la începutul secolului al VII-lea, Sărbătoarea Tuturor Sfinților a fost sărbătorită pentru prima dată pe 13 mai. Papa Grigore al III-lea a mutat data la 1 noiembrie în secolul următor când a ridicat o capelă pentru sfinți în Bazilica Sf. Petru. Papa Grigore al IV-lea a extins Sărbătoarea Tuturor Sfinților la calendarul creștin chiar și un secol mai târziu, aducând sărbătoarea de la Roma în bisericile din întreaga lume. Pe 31 octombrie, Ajunul Sfinților a precedat Zilei Tuturor Sfinților. Este posibil ca aceasta să fi fost o încercare de a echilibra celebrarea păgână cu una religioasă.

Istoria colindatului de Halloween

După adoptarea obiceiurilor europene, americanii au început să se îmbrace în costume și să bată la uși pentru a cere mâncare sau bani. Această practică s-a dezvoltat în cele din urmă în obiceiul „trick-or-treat” pe care îl cunoaștem astăzi. Efectuând trucuri cu fire, tăieturi de mere sau oglinzi de Halloween, tinerele s-au gândit că pot indica numele sau aspectul viitorilor lor soți.

În America, la sfârșitul anilor 1800, a existat o mișcare de transformare a Halloween-ului într-o sărbătoare care a fost mai mult despre adunări de cartier și interacțiune cu comunitatea decât despre fantome, trucuri și vrăjitorie. Sărbătorile de Halloween pentru copii și adulți au devenit cea mai populară activitate la începutul secolului. Jocurile, bucătăria de sezon și costumele colorate au fost principalele atracții ale petrecerilor. Săptămâna aceasta, găsești în catalogul Pepco cele mai simpatice costume pentru copii, care se potrivesc perfect pentru petrecerea de Halloween. 

Ziarele și autoritățile locale au îndemnat părinții să elimine orice aspect „înfricoșător” sau „grotesc” din sărbătorile de Halloween. Până la începutul secolului al XX-lea, Halloween-ul și-a pierdut în principal conotațiile superstițioase și religioase din cauza acestor eforturi.

Petreceri de Halloween

În anii 1920 și 1930, Halloween-ul a evoluat într-o sărbătoare seculară, dar axată pe cartier, cu parade și petreceri de Halloween servind drept atracții principale. Vandalismul a început să afecteze unele evenimente în multe zone în acest moment, în ciuda eforturilor depuse de multe școli și orașe.

Până în anii 1950, oficialitățile locale au redus cu succes vandalismul, iar Halloween-ul devenise o sărbătoare mai ales pentru copii. Boom-ul de nașterii din anii 1950 a dus la creșterea populației, iar sărbătorile au migrat de la clădirile municipale ale orașului la sălile de clasă și casele unde puteau fi găzduite mai ușor.

Trick-or-treating, un obicei vechi de secole, a fost, de asemenea, reînviat între 1920 și 1950. Colindatul a fost o modalitate relativ ieftină pentru un întreg cartier de a participa la sărbătoarea de Halloween. 

Prin urmare, a fost stabilit un nou obicei american, care de atunci a înflorit. Cu o cheltuială anuală estimată la 6 miliarde de dolari, Halloween-ul este a doua cea mai mare sărbătoare comercială din Statele Unite după Crăciun.

Halloween în Romania

În România, Halloween-ul este mai degrabă sărbătorit decât să fie o sărbătoare recunoscută.

Însă, numeroși călători curajoși au mers în Transilvania de-a lungul anilor pentru a sărbători Halloween-ul cu petreceri costumate, povestiri și actori care interpretează scene din filmul Dracula. În timp ce unii români sărbătoresc Halloween-ul pe 31 octombrie, Noaptea Sfântului Andrei (30 noiembrie) este momentul în care usturoiul este scos la iveală ca un fel de protecție împotriva fantomelor. Această distracție superstițioasă obișnuită este desfășurată și astăzi. 

Halloween-ul este o ocazie specială în locuri precum castelul gotic de basm Bran, aproape de Brașov, în Transilvania. Bran este adesea legat de prințul Vlad Țepeș (1431–1476), figura din secolul al XV-lea care s-a regăsit drept model pentru Dracula, în romanul lui Bram Stoker. Nu este clar dacă prințul avea control asupra Castelului Bran, dar se poate spune că a fost transportat acolo și închis timp de aproape două luni.

- Advertisement -

RECENTE