Ce se intampla daca mananci dupa 7 seara sau inainte de culcare

La caderea noptii, frigiderele casei se deschid cu o frecventa neobisnuita. Desigur, ati venit la bucatarie dupa cina, in cautarea a ceva dulce, sarat sau bogat in carbohidrati, in ciuda faptului ca nu va este foame.

Dupa o zi lunga si grea de munca, organismul cere o recompensa sub forma de mancare. Cu toate acestea, motivul din spatele acestor pofte nu are legatura cu foamea fizica sau cu nerespectarea meselor principale ale zilei. Va puteti rasfata cu dulciuri din cauze cum ar fi plictiseala, singuratatea sau frustrarea.

In ultimii ani, dezbaterea in randul expertilor cu privire la caloriile nocturne care cauzeaza daune mai mari – de la obezitate la diabet – decat cele diurne, este o directie clara. „Nutritionistii au asigurat in mod traditional ca o calorie este o calorie, indiferent de momentul in care este consumata„, spune Joy Dobust, purtatoarea de cuvant a Academiei de Nutritie si Dietetica la Washington Post. „Nu stiu daca putem continua sa spunem acest lucru, deoarece, cele mai recente cercetari arata ca momentul mesei poate avea un impact„.

Atunci cand un aliment este consumat pe timp de noapte, organismul este mai probabil sa stocheze acele calorii ca grasime, in loc sa le arda.

Aceste studii recente au tendinta de a arata ca atunci cand un aliment este consumat dupa cina, organismul este mai probabil sa stocheze acele calorii ca grasime in loc sa le arda. Prin urmare, castigam in greutate. Cand este o activitate persistenta, hranirea nocturna se poate transforma intr-o tulburare alimentara. Intr-un astfel de caz, persoanele care sufera de aceasta tulburare simt ca nu vor putea dormi fara a manca mai intai.

„Starea de alerta”

Potrivit expertilor, consumul de alimente inainte de a merge la culcare face ca organismul sa ramana intr-o stare de „alerta ridicata”. Acest lucru stimuleaza productia de hormoni de stres, cum ar fi adrenalina. De asemenea, poate sa modifice ritmul circadian (dereglari ale somnului).

Micul dejun este important, ar trebui sa avem un mic dejun puternic si sa nu sarim peste pranz. Ar trebui sa luam o cina mica si aceasta nu ar trebui sa fie dupa ora 7 seara„, spune acesta.

Obezitate

Expertii sustin ca organismul uman nu este conceput pentru a face fata multor aspecte ale vietii moderne. Odata cu aparitia luminii artificiale si a industrializarii, oamenii moderni au inceput sa experimenteze ore indelungate de iluminare in fiecare zi. Acest lucru a dus la consumul consumul de alimente din ce in ce mai tarziu in cursul zilei.

De asemenea, expertul afirma ca, de fapt, mesele nocturne pot avea efecte adverse asupra organismului. „Cand mancati, se dezvolta o serie intreaga de procese metabolice„. „Hormonii sunt eliberati in procesul de absorbtie a alimentelor. Prin urmare, daca manancati si va culcati, aceste mecanisme hormonale pot avea un impact negativ asupra organismului„. De exemplu, spune expertul, mesele inainte de culcare pot avea efecte asupra cresterii in greutate si a obezitatii.

Mancatul noaptea tarziu poate inhiba degradarea grasimii in organism, care este un proces obisnuit pe timp de noapte„, spune acesta. „Si acest lucru poate duce la faptul ca, o persoana care incearca sa piarda in greutate, va depune un efort mai mare pentru a pierde in greutate.”

Va face sa aveti vise ciudate

In 2015, o pereche de psihologi canadieni au investigat daca obiceiurile alimentare ale oamenilor pot avea un efect negativ asupra tiparelor de somn si a viselor.

Cercetatorii au descoperit ca mancatul noaptea tarziu a fost de asemenea de vina pentru visele confuze. Ei au spus ca acest lucru ar putea fi din cauza faptului ca gustarile luate noaptea tarziu poate duce adesea la disconfort gastro-intestinal. Acest lucru la randul sau, poate cauza dificultati de somn.

Reflux

O alta problema a meselor in apropierea perioadei de culcare, spune expertul in nutritie, sunt simptomele refluxului. Intr-un articol publicat in ziarul american The New York Times in 2015, Dr. Jamie Koufman, un medic specializat in afectiunile de reflux, a scris ca aceste tulburari au devenit „o epidemie care afecteaza pana la 40% dintre oameni”. Refluxul poate duce la cancerul de esofag, care a crescut cu 500% din anii 1970, spune medicul.

Va poate afecta memoria

Potrivit cercetatorilor americani, gustarile tarzii ar putea afecta negativ memoria. Studiul, de la Universitatea din California, a constatat ca, mancatul la ore neregulate – cum ar fi noaptea tarziu – a avut potentialul de a afecta functiile cognitive.

Va simtiti mai infometat a doua zi

Mancatul noaptea tarziu va poate face sa va simtiti mai infometat decat de obicei atunci cand va treziti in dimineata urmatoare. Acest lucru se datoreaza insulinei pe care pancreasul o elibereaza dupa o masa. Aceasta, la randul sau, produce mai multa glucoza care declanseaza un hormon numit „grelina”. Acest hormon este responsabil pentru declansarea foamei.

In concluzie, nu este bine sa mananci prea tarziu sau sa mananci si sa te culci.

- Advertisement -

RECENTE