Sursa foto: pexels.com
Este important sa stii ca esti bine. Nu degeaba sanatatea reprezinta bunul nostru cel mai de pret. In randul femeilor, un subiect medical dezbatut adesea este cel al chisturilor mamare. Si fiindca un pas important pe care il poti face este informarea si preventia, in acest articol iti vom prezenta cateva aspecte esentiale. Vei afla ce sunt chisturile mamare si cum se trateaza.
Pentru orice ingrijorare legat de acest subiect, tine cont ca un medic specialist in obstetrica-ginecologie va putea sa iti raspunda tuturor intrebarilor tale.
Ce sunt chisturile mamare?
Chisturile mamare sunt formatiuni bine delimitate care pe interior contin lichid. Ele se formează la nivelul sanilor si sunt de regula necanceroase. Pacienta poate prezenta unul sau mai multe, la un singur san sau la amandoi.
Chisturile mamare pot fi intalnite indiferent de varsta, insa sunt mai frecvente la femeile care inca nu au ajuns la menopauza, de obicei in cazul grupei de varsta de pana la 50 de ani [1].
Printre simptomele chisturilor mamare se numara: durere mamara care poate iradia spre zona axilei (usoara, moderata sau intensa), prezenta unei proeminente rotunde sau ovale care se misca la atingere, scurgerea unui lichid din mamelon care poate fi limpede, de culoare galben deschis sau chiar maro, crestere in dimensiune a chistului si o sensibilitate resimtita la nivelul sanilor inainte de menstruatie.
Ce trebuie sa mai stii?
- Chisturile mamare simple nu trebuie asociate cu riscul de aparitie a cancerului de san.
- Unele au dimensiuni mici (2-6 mm) nu creeaza niciun disconfort, este necesar doar sa fie urmarite ecografic.
- Chisturile mari au dimensiuni de pana la 5 cm si pot cauza disconfort.
- Dupa menopauza, de cele mai multe ori chisturile simple dispar.
Cum se trateaza chisturile mamare?
In primul rand, chisturile mamare trebuie depistate, acest lucru se intampla prin autoexaminare (palparea sanilor). Ce ar trebui sa simti? Niste noduli rotunzi, mici, mobili, durerosi inainte de menstruatie. De asemenea, controalele regulate la medicul ginecolog sunt o buna practica. Acesta va face o examinare clinica a sanilor, iar daca nu poate stabili diagnosticul doar in urma palparii, va recomanda ecografia mamara sau mamografia (la femeile de peste 40 de ani).
Care este tratamentul chisturilor mamare, odata ce au fost depistate? Daca sunt mici, ele nu se trateaza. Va fi nevoie doar de realizarea unei ecografii a sanilor la o perioada regulata de timp.
Daca sunt chisturi cu dimensiuni mai mari de 1 cm, complicate, care provoaca disconfort, se va extrage lichidul din interiorul acestora. Astfel, are loc o procedura de aspirare cu un ac fin (mai subtire decat cel utilizat pentru analizele de sange), sub ghidaj ecografic. Procedura nu este una chirurgicala, este neinvaziva si rapida.
Ce trebuie sa mai stii?
- Daca chistul reapare, se poate face din nou procedura de aspiratie cu ac fin.
- Lichidul aspirat din chistul mamar se trimite la un examen citologic.
- Un stil de viata sanatos este foarte important, se recomanda reducerea consumului de grasimi si de carbohidrati rafinati (printre care se numara cartofii prajiti, produsele de patiserie, chipsurile, dulciurile, iaurtul cu diverse arome, bauturile carbogazoase s.a.).
Ai grija de tine, acorda atentie preventiei (controale regulate), pune intrebari specialistului si alege sa ai o alimentatie corecta, sa faci miscare si sa te odihnesti suficient.
Referinte:
- Mayoclinic.org. Breast cysts. 2020, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cysts/symptoms-causes/syc-20370284. Accesat in 13 septembrie 2022.