Accesul minorilor la internet este masiv si se produce la varste din ce in ce mai tinere, in principal prin dispozitive mobile cum ar fi smartphone-uri si tablete. Prin urmare, este esentiala o educatie digitala buna, precum si utilizarea filtrelor si a instrumentelor de control parental care ii protejeaza de site-uri nesigure si de continuturi necorespunzatoare.
In acest articol va oferim cateva moduri pentru a face acest lucru: de la invatarea folosirii filtrelor de control parental pe computere si telefoane mobile, la recurgerea la unele aplicatii utile.
Cea mai buna parte? Sunt total gratuite!
Desi pare o prostie, exista multe pericole pe internet. Cu atat mai mult pentru copii: furtul de identitate si malware-ul, printre multe altele, desigur. Cheile pentru a evita ca aceste lucruri sa se intample sunt educatia si comunicarea, dar, in caz de necesitate, dispozitivele electronice pot fi, de asemenea, configurate pentru a restrictiona utilizarea internetului sau pentru a profita de programele de control parental.
Ce sunt aplicatiile de control parental?
Acestea reprezinta o optiune prin care putem filtra continutul de pe Internet. In acest fel, putem restrictiona anumite pagini cu continut violent sau sexual, astfel incat copiii nostri sa nu le poata accesa. De asemenea, aceste aplicatii de control parental ofera posibilitatea de a limita timpul petrecut de copii pe internet si de a controla ce pagini au vizitat, in cazul in care au efectuat o achizitie sau pe ce chat-uri au intrat. Vezi aici mai multe informatii despre internet si adolescenti.
Aproape toate sistemele de operare au unele dintre aceste instrumente de control parental, trebuie doar sa-l gasiti pe cel care se potriveste cel mai bine varstei copiilor.
De ce sunt importante?
Accesul copiilor la Internet este majoritar, iar dispozitivele mobile sunt punctul principal de intrare. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, 95% dintre copiii cu varste cuprinse intre 10 si 15 ani au un telefon mobil cu care, bineinteles, se conecteaza la Internet, servicii de mesagerie, retele sociale …
Cu toate acestea, primul contact cu dispozitive tehnologice se ridica la 7 ani. Prin urmare, este esentiala utilizarea instrumentelor de control parental pentru a pastra in siguranta confidentialitatea datelor dumneavoastra si pentru a evita riscurile.
Daca aveti copii, este esential sa luati masuri de precautie si sa instalati instrumente de control parental pe dispozitivele dvs. Acestea sunt cateva dintre avantajele lor:
- Acestea limiteaza accesul la continut necorespunzator pentru varsta copiilor.
- Ele permit optiunea de a limita timpul petrecut de tineri pe dispozitive.
- Acestea permit monitorizarea activitatii tinerilor pe Internet.
- Ii invata ca exista anumite continuturi si site-uri care, pentru siguranta lor, ar trebui evitate.
- Acestea permit detectarea comportamentelor necorespunzatoare si, in acest fel, prevenirea unor riscuri cum ar fi hartuirea pe internet sau cum mai este numita, cyberbullying.
- Ele ofera minorilor un mediu sigur, in care sa se familiarizeze cu noile tehnologii. De asemenea, este un spatiu de liniste pentru parinti.
- In general, majoritatea instrumentelor de control parental sunt gratuite sau au o versiune gratuita pe care o puteti instala si testa pe dispozitivele dvs.
Cum controlez accesul la internet al copilului meu?
In zilele noastre nu este neobisnuit sa gasiti copii de 10 ani care au tableta proprie sau care merg la scoala cu un smartphone in rucsac. Copiii au acces la internet de fiecare data la o varsta mai frageda si, desi acest lucru poate fi o experienta pozitiva si exista jucarii tehnologice deosebite pentru copii, in multe cazuri, parintii nu sunt foarte siguri cum sa ii educe in privinta utilizarii.
Inainte de a opta pentru instalarea unui program, puteti incerca functionalitatile de control parental ale sistemului de operare in sine.
Cum restrictionez accesul la internet de pe calculator
Motoarele de cautare (google, yahoo, etc.) pot fi configurate cu usurinta pentru a evita afisarea continutului pentru adulti. Trebuie sa fiti atenti, copiii dvs. pot reconfigura motorul de cautare cu aceeasi usurinta cu care ati configurat-o la inceput.
Activati Cautarea sigura
Acest filtru este un instrument usor de utilizat care permite cautarile sa fie securizate.
- Accesati Setari.
- Activati optiunea „Filtrati rezultatele explicite.”
- Faceti clic pe butonul „Salvati” situat in partea de jos a paginii.
- In final, dati clic pe „Blocati Cautarea sigura„, astfel incat niciun alt utilizator sa nu poata schimba configuratia. Pentru aceasta, trebuie sa introduceti parola.
Control parental Windows
In cazul Windows, trebuie sa accesati aplicatia Configuratie din meniul Start, apoi sa faceti clic pe Conturi> Familie si alte persoane. Pentru fiecare cont creat, trebuie deschis un cont Microsoft. Acest lucru permite parintilor sa marcheze limite de timp privind utilizarea calculatorului (prin verificarea la ce ora poate sau nu poate fi utilizat) si stabilirea paginilor web potrivite pentru ei. De asemenea, pot bloca accesul la anumite aplicatii si jocuri.
Daca utilizati Mac, trebuie sa deschideti Preferinte sistem ( System Preferences ) si apoi faceti clic pe Control parental (Parental Controls). Odata ce aceste filtre sunt activate, puteti utiliza configurarea automata (care blocheaza accesul la site-uri cu continut pentru adulti).
De asemenea, puteti crea o lista personalizata, astfel incat copilul sa poata sa acceseze numai paginile stabilite de catre parinti. In plus, este posibil sa setati un program de utilizare si sa blocati anumite aplicatii.
Control parental iPhone: cum restrictionezi accesul la internet
Restrictiile, cunoscute si sub numele de Control parental, va permit sa gestionati ce caracteristici, aplicatii si continut pot accesa copiii pe iPhone. Inainte de a putea dezactiva ceva specific, trebuie sa activati Restrictii in Setari.
Acest lucru implica crearea unui cod de trecere pentru a-i impiedica pe copiii atat de inteligenti sa acceseze continut necorespunzator. Odata ce ati setat totul in functie de varsta si temperamentul copilului, impreuna cu propriile dvs. preferinte personale, acestia pot utiliza un iPhone sau iPad fara sa va faceti griji ca vor vedea sau auzi ceva inadecvat.
Ce pot sa limitez cu ajutorul restrictiilor de control parental?
Sectiunea Restrictii din aplicatia Setari ofera numeroase optiuni: puteti restrictiona anumite aplicatii, tipuri de continut si evaluari, functiile dispozitivului (cum ar fi stergerea aplicatiilor), setarile de confidentialitate, utilizarea datelor mobile si multe altele.
In iOS 12, restrictionarea accesului la orice continut intra sub noua caracteristica Screen Time.
1.Lansati Setari din ecranul initial.
2.Atingeti ora ecranului.
3. Atingeti Timp de activare pe ecran.
4.Atingeti Restrictii privind continutul si confidentialitatea.
5.Introduceti o parola de patru cifre.
6.Reintroduceti parola de patru cifre.
Acum puteti alege ce tip de continut sa blocheze, inclusiv achizitiile in aplicatii, site-urile pentru adulti, partajarea locatiei si multe altele!
Control parental Android: cum filtrezi continutul pe internet
Practic, fiecare dispozitiv mobil vine acum cu un set nativ de comenzi pentru filtrarea continutului si protejarea copiilor online, iar dispozitivele Android nu fac exceptie. Cu toate acestea, setarea comenzilor pe o tableta sau pe un telefon Android poate fi un pic dificila. De la restrictionarea aplicatiilor la filtrarea continutului, va vom indruma prin setarea filtrelor pe telefonul Android sau pe tableta.
Din ecranul initial, selectati pictograma Setari.
In meniul Setari, veti vedea o optiune de Adaugare utilizator (Add User).
Vi se va solicita sa desemnati acest cont ca profil restrictionat; selectati Profil restrictionat. Daca nu aveti deja activata blocarea ecranului, vi se va solicita sa faceti acest lucru acum. (Setari – Securitate si locatie – Blocarea ecranului. Pentru a alege un tip de blocare a ecranului, atingeti Blocarea ecranului.)
Odata ce profilul restrictionat este populat, il veti vedea afisat in partea de sus a ecranului. Dati clic pe pictograma Setari din partea dreapta a profilului nou pentru a da un nume restrictionat profilului.
Sub noul profil de utilizator Restrictionat pe care l-ati creat, veti vedea o lista a aplicatiilor si functiilor disponibile pe dispozitiv, cum ar fi Setari de locatie, Browser si Jocuri.
Selectati manual optiunea Pornit sau Oprit pentru aplicatiile pe care doriti sa le permiteti sau pentru care doriti sa restrictionati accesul copilului dumneavoastra.
Cum sa restrictionezi accesul in Magazin Play (Google Play)
Este posibil sa nu fiti constienti de acest lucru, dar aplicatia Magazin Play are, de asemenea, optiuni de control parental incorporate. Lansati Magazin Play, faceti clic pe butonul de Meniu si selectati Setari pentru a accesa Control parental.
In mod prestabilit, functia de control parental este dezactivata. Veti observa trei optiuni pentru setarea restrictiilor de continut. Cand activati comenzile, vi se va solicita sa creati un cod sau parola securizata care va fi necesara pentru a schimba aceste setari in viitor.
Prima optiune sub restrictiile de continut este Apps si Jocuri. Acest lucru este usor de selectat deoarece Google a inclus o limita de varsta. Va sugeram sa alegeti una bazata pe varsta copilului dvs. si sa monitorizati ce tipuri de aplicatii sunt vizibile. Daca nu va place tipul de aplicatii Magazin Play dupa ce ati selectat o limita de varsta, puteti alege intotdeauna o limita de varsta diferita.
Al doilea este Filme. Spre deosebire de aplicatii, filmele sunt evaluate de la U la S, U fiind cel mai restrictiv. In functie de locatia dvs., este posibil sa vedeti diferite optiuni de evaluare.
Ultimul este Muzica care are doar o optiune. Puteti restrictiona melodiile care au fost marcate ca explicite de catre furnizor.
Aplicatii control parental Android si iOS
- Google Family Link for parents
- Spyzie
- Parental Control Light
- Kaspersky Safe Kids
- Qustodio Parental Control
- NetNanny
- Netsanity
- Appmia
- Mobicip
- Pompe
- Ecranul Ora
- Norton Family
Aplicatiile de control parental sunt gratuite si le puteti descarca de pe AppStore si Google Play.
Concluzie
Ca parinte, este responsabilitatea noastra sa protejam nevinovatia copiilor nostri. Stabilirea unor reguli de baza si asigurarea unui mediu digital mai sigur, va asigura o crestere sanatoasa. De asemenea, ii va impiedica sa acceseze continuturi neadecvate.