Crema de protectie solara, cum alegem conform recomandarilor dermatologilor

Soarele nu este numai placut, este si sanatos datorita importantei pe care o are in metabolizarea vitaminei D. Cu toate acestea, este important sa ne expunem cu moderatie si sa ne protejam cu o crema de protectie solara. Dar in multitudinea de produse si remedii disponibile pe piata, cum le alegem pe cele mai potrivite?

Este important ca, inainte de a achizitiona o crema cu protectie solara, sa cunoasteti principalele aspecte legate de acest produs.

Mai jos, am inclus cele mai relevante aspecte despre protectia solara, astfel incat sa va puteti informa. In plus, vom raspunde la cele mai frecvente intrebari in randul utilizatorilor. Dermatologii explica la ce ar trebui sa ne uitam atunci cand alegem.

Deci, daca vrei sa faci cea mai buna alegere, tine cont de aceste recomandari.

Care sunt cele mai bune creme de protectie solara si cum le alegi

Oferta de crema de protectie solara pe piata este in crestere, deci nu este de mirare ca va simtiti coplesiti atunci cand vreti sa cumparati una. In acelasi timp, inovatia industriei farmaceutice ne permite sa optam pentru lotiuni mai usoare, imbogatite cu antioxidanti si cu o protectie imbunatatita.

Daca aveti nevoie de o protectie solara pentru vacanta pe plaja, probabil ca sunteti in cautarea unei creme rezistente la apa. Cu toate acestea, ar trebui sa incorporati alti factori in selectia dvs. pentru a gasi cea mai completa optiune: una care ofera o protectie ridicata si, in acelasi timp, o iritare minima a pielii.

Atunci cand alegi o crema de protectie solara, asigura-te ca eticheta indica urmatoarele:

Spectru larg: Termenul „spectru larg” inseamna ca crema de protectie solara poate proteja pielea impotriva ambelor tipuri de raze UV nocive — razele UVA si razele UVB.

SPF 30 sau mai mare: Academia Americana de Dermatologie recomanda alegerea unei creme de protectie solara cu un indice SPF de 30 sau mai mare.

Rezistenta la apa: Dermatologii recomanda, de asemenea, sa cauti termenii „rezistent la apa”. Aceasta indica faptul ca crema de protectie solara va ramane pe pielea umeda sau transpirata pentru o perioada inainte de a fi nevoie sa reaplici. Rezistenta la apa dureaza fie 40, fie 80 de minute. Nu toate cremele de protectie solara ofera rezistenta la apa.

Ce ingrediente ar trebui sa contina o crema de protectie solara buna

Tinosorb S and M – Unul dintre ingredientele populare in Europa, Tinosorb S, ofera protectie impotriva razelor UVB si UVA, atat pe cele lungi, cat si pe cele scurte, facandu-l unul dintre ingredientele ideale pentru prevenirea deteriorarii pielii provocate de soare.

Tinosorb contribuie, de asemenea, la stabilizarea altor filtre de protectie solara si este permis in concentratii de pana la 10 procente.

Mexoryl SX – Mexoryl SX este un filtru UV utilizat in cremele de protectie solara si lotiunile disponibile la nivel global. Acesta are capacitatea de a bloca razele UVA1, care sunt razele de lunga durata ce favorizeaza imbatranirea pielii.

Conform acestui studiu, Mexoryl SX este un absorbant eficient de UV si ideal pentru prevenirea deteriorarii pielii cauzate de soare.

Oxybenzone – Oxybenzone, frecvent intalnit in cremele de protectie solara cu spectru larg, contribuie la filtrarea atat a razelor UVB, cat si a celor UVA (in special UVA scurte). Este, de asemenea, unul dintre ingredientele cele mai populare, regasindu-se in majoritatea cremelor de protectie solara de pe piata din SUA si poate reprezenta pana la 6 procente din continutul flaconului.

Octinoxate – Aceasta substanta chimica a fost larg utilizata datorita eficientei sale in protejarea pielii impotriva unui spectru larg de radiatii solare, jucand un rol crucial in prevenirea arsurilor solare si a imbatranirii premature a pielii.

Oxybenzone are capacitatea de a absorbi radiatiile ultraviolete si de a le transforma in caldura, reducand astfel impactul nociv al soarelui asupra pielii.

Avobenzone – Avobenzone este un ingredient cheie in cremele de protectie solara, folosit pentru a oferi protectie completa impotriva razelor UVA. Desi este considerat „instabil” cand este expus la lumina solara in cremele solare fizice, acest efect este contracarat prin combinarea cu alte ingrediente, precum mexoryl, care il stabilizeaza.

Titanium dioxide – Dioxidul de titan, recunoscut ca filtru UV de spectru larg, nu ofera protectie impotriva razelor UVA1 lungi. Totusi, FDA din SUA a validat utilizarea sa pentru copii peste 6 luni, evidentiind o siguranta sporita fata de alte creme solare.

Apreciat pentru eficacitatea sa in blocarea unei game extinse de radiatii UV, acest compus chimic este o alegere populara in produsele de protectie solara, ajutand la prevenirea arsurilor solare si minimizarea daunelor provocate de soare.

Zinc oxide – Oxidul de zinc, permis in concentratii de pana la 25%, este considerat sigur pentru uzul pe piele, fara a penetra chiar si dupa utilizari multiple. In Europa, exista avertismente privind toxicitatea sa pentru viata acvatica. Este sigur, evitandu-se ingestia sau inhalarea, subliniindu-se necesitatea unei utilizari responsabile pentru protectia mediului si siguranta utilizatorilor.

Ce este SPF?

Pentru a evita problemele de piele, este important sa stiti ce este Factorul de Protectie Solara (SPF) care apare pe eticheta produselor de protectie. In esenta, acest factor actioneaza inmultind timpul in care pielea poate fi expusa la soare. Desigur, acest lucru depinde si de tipul de piele al fiecarei persoane.

Conform clasificarii concepute in 1975 de catre dermatologul Thomas B. Fitzpatrick de la Universitatea Harvard, exista 6 clase diferite bazate pe tonalitatea lor, usurinta de ardere si capacitatea de bronzare. Este ceea ce este cunoscut sub numele de fototip.

Fototipul este o clasificare a tipurilor de piele in functie de capacitatea lor de a rezista expunerii la soare fara ardere. Marcheaza cantitatea de radiatie solara care poate fi sustinuta. Primele fototipuri vor necesita mult mai multa protectie atat in ​​ceea ce priveste SPF, cat si spectrul.

Exista 6 tipuri de piele:

Fototipul I: este cel mai sensibil la soare, se arde la cea mai mica expunere la soare si se bronzeaza cu multa dificultate. De obicei este predispus la alergii, pistrui si pete. E pielea roscata.

Fototipul II: este cea mai alba piele, a oamenilor blonzi. Se bronzeaza foarte greu, similar cu tipul I. Este, de asemenea, fotosensibila.

Fototipul III: este cel mai frecvent tip de piele, mai ales in tarile mediteraneene. Oamenii cu par brun. Ei au nevoie de o crema de protectie solara, pentru ca daca nu folosesc, se ard rapid, dar se bronzeaza dupa aceea.

Fototipul IV: este tipul de piele maslinie, frecvent intalnit in lumea latina. Se bronzeaza usor atunci cand este expusa la soare. Desi are nevoie de mai putina protectie solara.

Fototipul V: pielea este mai intunecate decat cea de tip IV.

Fototipul VI: sunt oameni cu piele neagra. Ei nu se ard. Desi se recomanda utilizarea de protectie solara, deoarece acestia pot suferi, de asemenea, consecintele razelor UVA in interiorul pielii.

Factorul de protectie solara trebuie ales in functie de fototip

Cu cat este mai mare factorul de protectie solara, cu atat mai multa protectie are impotriva arsurilor solare. Astfel, cremele solare cu SPF intre 15 si 25 sunt protectii medii, cele intre 30 si 50 ofera o protectie ridicata, iar restul (50+) sunt creme cu protectie foarte inalta care ajuta la protejarea pielii de aparitia unor arsuri solare grave.

Incidenta cancerului de piele a crescut in ultimele decenii. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in prezent, in fiecare an exista intre 2 si 3 milioane de cazuri de cancer precoce la nivel global.

Unul din trei tipuri de cancer diagnosticate in lume este cancer de piele si, potrivit statisticilor Fundatiei pentru Cancerul de piele, se estimeaza ca una din cinci persoane va dezvolta un anumit tip de cancer de piele. De fapt, incidenta globala a acestor tipuri de cancer continua sa creasca si unul dintre principalii factori care predispun la dezvoltarea acesteia, pare sa fie legat de expunerea la soare si a istoricului genetic al fiecarei persoane.

Pentru a va proteja de soare, una dintre metodele cele mai eficiente este aplicarea unei creme protectoare. Cu toate acestea, fiecare piele este diferita si fiecare persoana trebuie sa utilizeze un anumit tip de produs, in functie de sensibilitate.

Crema de protectie solara contine un ingredient vital: filtrele. Acestea incetinesc actiunea razelor UV si UVB si pot fi de doua tipuri, fizice si chimice. Dar nu toate lucreaza la fel.

Cand vorbim despre protectia solara, exista in principal doua tipuri, care actioneaza prin reflectarea luminii, impiedicand-o sa penetreze corpul sau absorband razele inainte de a patrunde in piele.

Pana nu demult acordam importanta doar SPF sau concentratiei pe care o continea pentru a ne proteja de arsurile produse de UVB. Dar astazi, stim ca este important nu numai filtrul, ci ca acesta sa fie eficient si sa ne protejeze de celelalte raze solare, UVA si IR.

Care e diferenta dintre razele UVA, UVB si IR

  • UVA sunt responsabile de deteriorarea pielii. Acestea sunt cele care cresc riscul de cancer de piele, dar nu provoaca arsuri solare. UVA are capacitatea de a penetra pielea in profunzime. Si, de asemenea, provoaca imbatranirea pielii. In plus, ele sunt cele care cauzeaza modificari in ADN cu consecintele pe care le implica. Leziunile acestor radiatii se acumuleaza in piele in timp.
  • IR-ul, razele infrarosii, sunt raze nevizibile care furnizeaza energie, este o energie electromagnetica. Ele sunt cele care produc caldura. Lumina soarelui are raze IR de tip A, B si C, dar IR A sunt cele care patrund in piele pana la partea dermei. Cresterea temperaturii in interiorul pielii face ca pielea sa fie mult mai sensibila la radiatiile ultraviolete.

Ce este spectrul de protectie al unei lotiuni de protectie solara SPF?

Exista crema pentru arsuri solare a caror etichete spun „spectru larg” si altele care indica „spectru foarte larg”. Alegeti o crema cu protectie „cu spectru larg”. Protectia solara cu aceasta eticheta asigura protectie impotriva tipurilor UV (UVA) si a tipului B (UVB).

Toate produsele de protectie solara asigura protectie impotriva razelor UVB, care sunt principala cauza a arsurilor solare si a cancerelor cutanate. Cu toate acestea, razele UVA contribuie, de asemenea, la cancerul de piele si imbatranirea prematura a pielii. Numai produsele care trec un anumit test pot fi etichetate ca „spectru larg”.

Produsele care nu sunt cu „spectru larg” ar trebui sa aiba un indiciu ca ofera doar protectie impotriva arsurilor solare, nu a cancerului sau a imbatranirii pielii.

factor protectie solara

Din punctul de vedere al specialistilor, este important sa alegeti o protectie solara care protejeaza atat de razele UVA (responsabila de imbatranirea pielii) cat si UVB (care provoaca arsurile).

De exemplu, tipul de piele deschisa de tip I, poate rezista la soare fara ardere timp de aproximativ 10 minute. Astfel, o crema cu un factor de protectie 30, va inmulti cu 30 timpul in care o persoana cu acest tip de piele poate fi expusa la soare. Cu alte cuvinte, o persoana cu acest tip de piele, o data aplicata crema, ar putea sta in soare timp de aproximativ 300 de minute, fara se arde. O piele de tip 2 poate rezista 20 de minute la soare fara arsuri, deci atunci cand aplicati o crema cu SPF 50, poate fi expusa la soare timp de 1000 de minute fara a se arde.

Indiferent de tipul de piele, specialistii ne amintesc ca trebuie sa utilizam intotdeauna protectie solara. Cel putin un produs cu indicele de protectie 15. „Chiar si cremele care ofera o rata mai mare de protectie solara nu blocheaza trecerea radiatiilor ultraviolete, deci nu protejeaza 100%”, spun specialistii.

Crema de protectie solara bebelusi si copii – cum alegem?

Cu toate produsele de protectie solara disponibile pe piata, poate fi dificil sa-l alegeti pe cel mai potrivit pentru copilul dumneavoastra. Dar cel mai important lucru cand vine vorba de utilizarea unui agent de protectie solara, este sa stim cat de bine protejeaza pielea impotriva razelor ultraviolete (UV).

Cand cumparati un agent de protectie solara, trebuie sa tineti cont de trei lucruri importante. Verificati eticheta produsului de protectie solara:

  • sa aiba un SPF (factor de protectie solara) de 30 sau mai mare
  • sa ofere protectie atat impotriva radiatiilor UVA cat si a razelor UVB (un agent de protectie solara „cu spectru larg”),
  • sa fie rezistent la apa (care protejeaza copiii in timp ce se afla in apa timp de 40-80 de minute)

Alte lucruri de retinut:

  • Nu utilizati produse de protectie solara care contin PABA, deoarece pot provoca alergii cutanate.
  • Pentru pielea sensibila, cautati produse al caror ingredient activ este dioxidul de titan.
  • Unele produse cosmetice contin crema de protectie solara, dar de obicei nu ofera suficienta protectie impotriva soarelui.
  • Copiii cu varsta sub 6 luni nu trebuie expusi la soare. Cand iesiti afara, imbracati copilul in haine subtiri care acopera bratele si picioarele. Si nu uitati sa puneti o palarie! Daca este imposibil sa evitati soarele, puteti utiliza o cantitate mica de protectie solara pe partile corpului copilului care sunt expuse la soare, cum ar fi mainile si fata.

Cum, cand si unde utilizam crema de protectie solara pentru cel mic

Pentru ca protectia solara sa-si indeplineasca bine functia, trebuie utilizata corect. Asigurati-va ca:

  • Aplicati protectia solara de fiecare data cand copilul dumneavoastra iese la soare. Pentru cele mai bune rezultate, aplicati lotiunea cu aproximativ 15 pana la 30 de minute inainte ca cel mic sa fie expus la soare.
  • Nu uitati urechile, mainile, picioarele, umerii si in spatele gatului. Ridicati bretelele costumelor costume de baie si aplicati protectia solara dedesubt (in cazul in care bretelele se deplaseaza cand copilul se misca).
  • Dermatologii recomanda aplicarea cu generozitate a lotiunii de plaja, pentru a acoperi zone ale pielii care vor fi expuse la soare. Aproximativ 2 mililitri de crema protectoare pentru fiecare 2 centimetri patrati de piele.
  • Aplicati frecvent protectie solara, aproximativ la fiecare 2 ore. Aplicati din nou protectia solara dupa ce copilul dvs. a transpirat sau a inotat.
  • Aplicati o crema de protectie solara rezistenta la apa in cazul in care copilul dvs. va intra in contact cu apa. Apa reflecta si intensifica razele soarelui. Prin urmare, copiii au nevoie de o protectie durabila. Crema de protectie solara rezistenta la apa poate rezista pana la 80 de minute in apa, iar altele sunt rezistente la transpiratie. Dar, chiar daca eticheta de protectie solara spune ca este rezistenta la apa, asigurati-va ca reaplicati crema atunci cand copilul dvs. iese din apa.
  • Aruncati crema de protectie solara care a expirat sau pe care ati cumparat-o cu mai mult de 3 ani in urma.

Intrebari frecvente

Cata crema de protectie solara trebuie sa aplicam?

Dermatologii recomanda aplicarea a aproximativ 2 mililitri de crema protectoare pentru fiecare 2 centimetri patrati de piele. Cu toate acestea, exista mai multi factori care reduc eficacitatea protectiei cremei. Printre acestia se numara transpiratia, contactul cu apa si nisipul de pe plaja sau efectul de frecare cu hainele. Prin urmare, potrivit specialistilor, este necesara aplicarea de crema protectie solara in intervale scurte de timp: cel putin la fiecare doua ore.

De asemenea, potrivit specialistilor, crema trebuie aplicata cu 30 de minute inainte de expunerea la soare. In acest fel, crema trebuie absorbite de straturile mai profunde ale pielii, astfel incat efectul sa fie complet.

Cum alegem crema de protectie solara pentru fata

Pielea fiecarei fete este particulara. Aceasta poate fi normala, uscata, grasa sau acneica. In functie de aceasta caracteristica, va trebui sa alegeti crema de protectie solara potrivita pentru dvs.

De exemplu, daca pielea este normala sau uscata, puteti folosi un agent de protectie tip crema. Daca tenul este gras sau predispus la acnee, se recomanda utilizarea de protectie solara gel.

Daca suferiti de acnee, trebuie sa utilizati un produs de protectie solara non-comedogenic. Astfel, porii pielii nu se vor infunda si vei evita aparitia de cosuri. In aceste cazuri, trebuie sa folositi o crema de protectie solara pentru acnee cu un SPF mai mare de 30.

Ce tip de protectie solara ar trebui sa aleg?

Raspunsul depinde de cantitatea de expunere la soare. In orice caz, specialistii recomanda o crema de protectie solara cu spectru larg care ofera protectie impotriva radiatiilor UVA si UVB.

Multe tipuri de lotiuni si spray arsuri solare au protectie solara (SPF 15 sau, in general, mai mare), fiind suficiente pentru ca activitatile de zi cu zi sa se desfasoare doar cateva minute la soare. Insa, daca lucrati sau petreceti mult timp in aer liber, aveti nevoie de un agent de protectie solara mai rezistent, rezistent la apa, ca cel folosit pe plaja.

Cremele foarte rezistenta la apa sunt, de asemenea, bune pentru zilele fierbinti sau in timpul sportului, deoarece sunt mai putin susceptibile de a irita ochii. Cu toate acestea, aceste creme nu sunt atat de bune pentru utilizarea de zi cu zi. Ele sunt lipicioase, nu merg atat de bine cu machiajul si trebuie reaplicate la fiecare doua ore.

Folosim aceeasi lotiune de plaja pe fata si pe corp?

Pielea fetei si a corpului au caracteristici si nevoi diferite. De aceea, trebuie sa alegem o protectie solara adecvata pentru fiecare caz, pentru a evita problemele atunci cand suntem la soare. Pentru a evita aparitia unor arsuri solare pe fata, este important sa protejam piele.

Cand vine vara, primul lucru la care ar trebui sa va ganditi este sa va protejati pielea de agresiunile solare. Poate credeti ca un singur produs va fi de ajuns. Cu toate acestea, este recomandabil sau nu sa utilizati acelasi agent de protectie solara pentru fata si corp.

Contrar a ceea ce credeti, nu este recomandabil sa utilizati acelasi agent de protectie solara pentru fata si corp. De ce? Raspunsul este simplu: pielea fetei si a restului corpului nu sunt la fel si nu au aceleasi nevoi. Pielea fetei este mult mai sensibila decat restul corpului. In plus, este constant expusa la soare. De exemplu, pe corp putem folosi hidratanti, geluri de baie si alte produse care nu sunt bune pentru fata. Acest lucru se datoreaza in principal compozitiei sau ingredientelor pe care le contin.

Pielea corpului nostru este de obicei protejata de hainele pe care le purtam. Acest lucru nu se intampla cu fata, care este intotdeauna expusa, cu exceptia cazurilor in care purtam palarii, sepci si ochelari de soare.

Din acest motiv, ar trebui sa folosim intotdeauna o crema de protectie solara cu un SPF mai mare pe fata. Chiar daca aveti pielea inchisa la culoare, fata ar trebui sa fie protejata cu un SPF mai mare de 20. Acest lucru va va proteja tenul de razele nocive.

Produsele corporale, inclusiv produsele de protectie solara, sunt mai uleioase decat cele de pe fata. In plus, au mai multe parfumuri si parabeni care ar putea afecta pH-ul pielii fetei si pot provoca reactii alergice.

Surse de informare:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30448212
https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=352.50

- Advertisement -

RECENTE