Puterea numelui – Cum ne influenteaza viata, conform stiintei

Exista ceva de genul unui nume puternic? Mai mult decat atat, numele noastre ne pot influenta viata? Ce se afla in spatele puterii numelor?

Facem judecati imediate despre oameni cand ii intalnim. Primele impresii sunt numarate. Numele aduce cu el o multime de informatii despre o persoana. Putem spune fundalului cultural al unei persoane, statutul sau social, modul in care se vede.

Deci, ce presupuneri vom face despre numele oamenilor? Exista mai multi factori care trebuie luati in considerare?

Literele au propria lor personalitate

Primul factor care trebuie luat in considerare este faptul ca atribuim trasaturi de personalitate literelor. Acesta este efectul Bouba / Kiki. Literele cu forme rotunjite si sunete se numesc Bouba, iar literele cu siluete ascutite sunt Kiki.

Mai mult, asociem aceste trasaturi de personalitate diferite cu nume care includ literele Bouba sau Kiki. Deci, un nume cu litere rotunjite precum Monica indica o natura si o caldura usoara. Un nume cu litere ascutite, cum ar fi Erik, este asociat cu raceala si determinarea. Acest lucru arata ca si literele numelor noastre au o influenta puternica.

Numele puternice folosesc anumite litere

Numele pot suna dur sau delicat. Denumirile mai puternice sunt asociate cu putere sau masculinitate. Numele care fac sa vibreze corzile vocale au un sunet mai gros. Acestea sunt legate de trasaturile masculine.

Numele care nu produc vibratii vocale sunt mai delicate si mai respirabile (Marilyn Monroe). Oamenii asociaza astfel de nume cu atribute feminine. Ca urmare, baietii primesc nume masculine, iar fetele, feminine. Din pacate, acest lucru perpetueaza stereotipul de gen si arata doar cum puterea numelor noastre are o asemenea influenta asupra noastra.

Vezi si: Primul lucru pe care il vezi in imagine iti dezvaluie personalitatea

Preferam nume simple, necomplicate

Ne place viata simpla si asta include si numele. De exemplu, ganditi-va la ultimii presedinti ai SUA. Jimmy Carter, Ronald Reagan, Bill Clinton, George Bush, chiar si Barack Obama. Studiu dupa studiu a aratat ca preferam nume simple. Nu numai asta, dar judecam aceste nume intr-o lumina mai pozitiva decat cele mai complicate. Daca aveti un nume simplu, cercetarile arata ca veti obtine un loc de munca mai bine platit, veti castiga mai multe voturi in alegeri. In general, veti fi vazut intr-un mod mai pozitiv.

Ne plac numele pe care le putem pronunta cu usurinta

Trecand de la nume simple, cercetarile arata ca ne plac si numele usor de pronuntat. Nu numai ca ne plac, dar gravitam in jurul lor. In plus, acest efect pozitiv incepe de la o varsta frageda.

Imaginati-va ca sunt doi copii, unul numit Andrei si celalalt numit Tiberian. Pe care credeti ca un profesor il va selecta subconstient sa raspunda la intrebari?

Acesta este un cerc de auto-implinire care demonstreaza cat de puternice pot fi numele, inca de la inceput. Un alt aspect esential este sa ne amintim ca acest efect va continua prin viata lui Tiberian.

Litera „A” inseamna „Achievement”(realizare)

Poate initiala sa aiba o influenta puternica asupra numelui? Este adevarat! Este un trend. Cei mai buni studenti au nume cu litere de la inceputul alfabetului. Odata ce ajugem la D, rata va incepe sa scada.

Dimpotriva, la celalalt capat al alfabetului sunt studentii mai putin dezvoltati la nivel academic. Cei care intra mereu in necazuri.

Dar de ce conteaza cu ce litera incepe un nume ? Iata cea mai simpla explicatie! Daca numele dvs. de familie incepe cu o litera ca A, B sau C, sunteti primul pe linie. Numele va ofera un avantaj nedrept.

Daca numele dvs. incepe cu o litera de la sfarsitul alfabetului, pana cand ajunge la dvs., profesorul / tutorele / seful / intervievatorul de la locul de munca, sunt deja obositi. Este posibil sa fi vazut deja un candidat mai bun.

Deci, ce consta intr-un nume? Numele sunt incredibil de puternice!

Ele ne pot ajuta fie sa ne atingem visele, fie sa ne traga inapoi. Un factor pe care il uitam este sa nu dam propriile noastre nume copiilor nostri. Asa ca parintii trebuie sa fie constienti de puterea numelor.

Cum reactionam la propriile noastre nume?

Cercetarea indica faptul ca oamenii sunt atrasi inconstient de lucruri, oameni si locuri care suna ca propriile lor nume. Psihologii numesc acest fenomen „egoism implicit”. Psihiatrul elvetian Carl Jung a remarcat faptul ca colegul sau Sigmund Freud (in germana tradus „bucurie”) a sustinut „principiul placerii”, Alfred Adler ( tradus „vulturul”), „vointa la putere” si Young insusi („tanar”) „ideea renasterii”.

Un studiu controversat din 2007 a citat egoismul implicit ca fiind motivul pentru care studentii ale caror nume au inceput cu C sau D au avut medii cu punctaje mai scazute decat cei cu nume care incep cu A sau B. Elevii graviteaza in jurul notelor, afirma studiul, care reflecta propriile initiale pretioase.

- Advertisement -

RECENTE