Cum verifici daca un parfum este original sau contrafacut?

Inainte de a te lasa ademenit de pretul mic al unui parfum de firma, ia in considerare posibilitatea ca acesta sa fie contrafacut. Un pret mult sub cel al pietei poate fi un indiciu clar al unui produs contrafacut, iar in cazul parfumurilor, acest lucru poate avea consecinte neplacute asupra sanatatii tale.

De ce? Pentru ca, spre deosebire de alte produse contrafacute, parfumul intra in contact direct cu pielea si este absorbit in organism.

Pentru a te asigura ca achizitionezi un parfum autentic, iata cateva aspecte la care sa fii atent:

1. Ambalajul exterior – un parfum original are o folie de celofan bine intinsa si lipita perfect pe cutie, fara exces de lipici sau banda adeziva.

2. Cutia – aceasta trebuie sa fie din carton de calitate, rezistenta, cu un print clar, fara greseli de scriere sau logo-uri neclare.

3. Acorda atentie si etichetei – eticheta aplicata stramb, cu pete de cerneala, imprimata neclar sau cu greseli de scriere reprezinta un semn clar al unui produs contrafacut. De asemenea, un cod de bare sau o marca de identificare care par suspecte pot indica un fals.

4. Codul de lot – verifica existenta unui cod de lot imprimat pe cutie (si adesea gravat pe sticla). Acesta poate fi verificat in baze de date online pentru a confirma autenticitatea produsului. De exemplu, poti utiliza un site de verificare cod parfum cum este codecheck.info. Acest site te poate ajuta sa obtii informatii despre producator, data expirarii si alte detalii relevante.

5. Sticla – sticla trebuie sa fie din sticla clara, neteda, cu o grosime uniforma, fara imperfectiuni sau bule de aer.

6. Capacul – parfumurile originale au capace grele, care se potrivesc perfect pe sticla.

7. Pulverizatorul – acesta trebuie sa fie de buna calitate si sa pulverizeze parfumul intr-o ceata fina si uniforma.

8. Mirosul – un parfum autentic are un miros complex, cu note care se dezvaluie treptat (note de varf, note de mijloc, note de baza), in timp ce parfumurile contrafacute au adesea un miros plat sau prea alcoolic.

9. Persistenta – parfumurile originale au o persistenta indelungata, mirosul lor putand fi simtit ore intregi, in timp ce parfumurile contrafacute se evapora rapid.

10. Analizeaza cu atentie lichidul din sticla – o culoare prea palida poate indica un continut ridicat de alcool, specific parfumurilor contrafacute, in timp ce o nuanta excesiv de inchisa poate trada prezenta unor ingrediente impure sau false.

Sunt parfumurile contrafacute periculoase?

Absolut. Desi nu toate parfumurile contrafacute vor provoca daune, riscurile sunt foarte reale. Dupa cum a subliniat un articol din 2010 al publicatiei Abcnews, parfumurile contrafacute contin adesea un amestec de ingrediente neidentificate si nereglementate, prezentand amenintari grave la adresa sanatatii.

Acestea pot include substante chimice periculoase, cum ar fi ftalatii, asociati cu perturbarea hormonala si probleme de reproducere, benzenul, un cancerigen cunoscut, si chiar metanolul, un alcool toxic care poate provoca orbire, leziuni ale organelor si chiar moartea.

Articolul, o citeaza pe Valerie Salembier, pe atunci vicepresedinte senior si editor al Harper’s Bazaar, care dezvaluie ca s-a descoperit ca unele parfumuri contrafacute contin „urina, bacterii si antigel”.

Natura necunoscuta a acestor ingrediente poate declansa, de asemenea, reactii alergice severe, de la eruptii cutanate si probleme respiratorii pana la dureri de cap si migrene. Mai mult, procesele de productie neigienice si ingredientele contaminate pot duce la infectii bacteriene sau fungice.

Deoarece parfumurile contrafacute ocolesc standardele de siguranta si controlul calitatii, nu exista nicio garantie a puritatii, concentratiei sau sigurantei generale a acestora.

Pentru a te proteja, cumpara intotdeauna parfumuri din surse de incredere si fii atent la ofertele incredibil de ieftine. Examineaza cu atentie ambalajul si detaliile produsului.

Daca ai reactii adverse dupa utilizarea unui parfum, inceteaza imediat utilizarea acestuia si consulta un medic.

Sursa foto: dino.uk

- Advertisement -

RECENTE