Conform uneia dintre cele mai inspirate definitii, un proiect este un efort temporar, realizat pentru crearea unui produs, a unui serviciu sau rezultat unic. Acest termen desemneaza asadar, atat taskuri zilnice si sarcini pe termen foarte scurt, cat si proiecte ample, cu buget mare si care se desfasoara pe durata mai multor luni sau chiar ani de zile.
Practic, fiecare profesionist este implicat in astfel de activitati, astfel incat participarea la cursuri project management le este indicata atat celor care detin in mod formal functia de project manager, cat si persoanelor care, fara a avea aceasta titulatura, preiau in mod constant responsabilitati de gestionare a proiectelor din cadrul companiei. Cursurile sunt adaptate in functie de participanti si de domeniul de activitate al acestora.
Beneficii obtinute de cursanti
Datorita participarii la unul sau mai multe cursuri de project management, cursantii primesc instrumente pentru a aloca resursele si a imparti sarcinile aferente fiecarui proiect in parte, indiferent de durata, de complexitatea si dimensiunile acestuia.
Angajatii sunt antrenati sa defineasca cu claritate obiectivele unui proiect si sa structureze corect etapele acestuia. Ei realizeaza o evaluare critica a drumului parcurs si obtin o imagine cat mai obiectiva, datorita abilitatii de a lucra cu grafice, rapoarte si instrumente de adaptare la schimbare.
Unul dintre instrumentele excelente pentru un proiect in echipa este matricea RACI, care este de asemenea prezentata in cadrul unor cursuri de project management. Ea porneste de la constatarea faptului ca delegarea sarcinilor reprezinta o parte esentiala a rolului unui manager de proiect si se asigura ca fiecare membru al echipe isi asuma rolul si responsabilitatile specifice. Denumirea RACI este un acronim al urmatorilor termeni din limba engleza: Responsible (responsabil), Accountable (autoritate), Consulted (consultat) si Informed (informat).
Comunicarea primeste, la randul sau, atentia cuvenita pe tot parcursul desfasurarii trainingului. Sunt invatate noi tehnici de comunicare cu stakeholderii pe parcursul dezvoltarii proiectului si sunt analizate diferite modele de interactiune si canale de comunicare.
Beneficii obtinute la nivel de organizatie
Compania ai carei angajati participa la cursuri de project management va constata o crestere generala a eficientei. Aceasta se datoreaza insusirii unor strategii pentru optimizarea modului in care cursantii gestioneaza proiectele din organizatie cu scopul de a salva timp, bani si orice alte resurse.
Numarul erorilor scade considerabil, datorita faptului ca participantii primesc indicatori scalabili pentru a monitoriza evolutia proiectelor si calitatea muncii efectuate. Astfel, greselile operationale sunt mult reduse.
Evaluarea obiectiva a performantei este realizata prin folosirea unor instrumente specifice si a unui set de KPIs. Acest termen – o prescurtare de la Key Performance Indicator sau, in limba romana, indicatorul cheie de performanta – ilustreaza gradul de atingere a unui parametru. Un astfel de set permite evaluarea foarte clara a progresului realizat pentru indeplinirea unui obiectiv, iar pe baza sa pot fi aduse corecturile necesare si luate decizii pe termen scurt, mediu si lung in deplina cunostinta de cauza.
Daca vrei ca tu si angajatii tai sa evaluati corect si obiectiv statusul fiecarui proiect si sa atingeti obiectivele stabilite, participarea la cursuri project management este, prin urmare, absolut necesara. Instrumentele pe care le ofera vor asigura succesul pe termen scurt, mediu si lung.