Tot mai multe accidente auto se petrec pe șoselele din România. Se pare că neatenția, dar și stresul din trafic au adus România pe primul loc în topul accidentelor rutiere din Uniunea Europeană, iar șoferii autohtoni sunt expuși unui risc foarte mare, chiar și conducând prudent, un lucru îngrijorător pentru mulți oameni.
Autoritățile încearcă să găsească soluții pentru a reduce acest număr în 2023. Până acum există doar soluții pentru pagubele financiare și acelea sunt sub formă de asigurari RCA. Pagubele materiale care rezultă în urma unui accident rutier pot fi prea mari pentru a putea fi suportate de o singură persoană, iar polițele de asigurare sunt foarte importante în acest context.
Pe piață există două tipuri de polite – cea de asigurare RCA și cea de asigurare CASCO. Deși este necesar să întocmiți doar una din aceste polite, este recomandat ca ambele să fie achiziționate, deoarece acoperă pagube diferite și oferă o protecție extra, în cazul unor împrejurări nefavorabile.
Echipa Pint.ro a realizat acest articol pentru a vă ajuta să înțelegeți diferența dintre cele două tipuri de asigurare – ce acoperă, cum se calculează, dar și modalitatea prin care puteți obține o ofertă de asigurare auto RCA sau CASCO mai ușor, prin intermediul online.
Ce înseamnă RCA și cum funcționează sistemul bonus-malus
RCA reprezintă un acronim pentru asigurarea de Răspundere Civilă Auto. Aceasta este polita de asigurare obligatorie prin lege, ceea ce înseamnă că orice șofer cu un vehicul înregistrat trebuie să o achiziționeze, chiar dacă folosește sau nu masina aflată în posesie.
Asigurarea RCA poate să ofere șoferilor un scut de protecție financiară, deoarece, având în vedere numărul de accidente care se petrec anual la noi în țară, toți suntem expuși unui risc financiar ridicat. Aceasta acoperă daune precum vatamari corporale sau chiar deces, prejudiciile fără caracter patrimonial, cheltuielile de judecată sau cheltuielile de transport dacă masina este grav distrusă.
Prețul pentru polita RCA este calculat folosind sistemul bonus-malus, dar și datele referitoare la masina și posesorul acesteia. Sistemul bonus-malus recompensează șoferii prudenți, care nu produc accidente de masina și în același timp sancționează șoferii neatenți, care nu respectă regulile de circulație și produc accidente.
Dacă la următoarea întocmire a politei de asigurare obligatorie, șoferul nu are accidente în istoric, atunci el va primi puncte bonus și i se va oferi o reducere la prețul total pentru polita RCA. Dacă acesta a produs accidente, atunci va fi sancționat cu puncte malus și prețul va fi mai mare, în funcție de cât de grave sunt prejudiciile.
Ce poate păți un șofer dacă este prins fără asigurarea RCA
Statisticile arată că pe șoselele din țară, 25% din șoferi nu au întocmit asigurarea RCA, ceea ce reprezintă un procent destul de mare. Foarte mulți cred că pot evita această taxă auto, pentru că nu înțeleg adevăratul său scop. În caz de accident aceștia vor trebui să suporte pe cheltuiala lor prejudiciile produse, iar sumele sunt cu mult mai mari decât prețurile la asigurare.
Totodată, așa cum am menționat mai sus, este obligatoriu prin lege să deții o asigurare RCA. Amenzile în cazul unui control se încadrează între 1000 și 2000 de lei, aproximativ echivalentul unui preț pentru o polita RCA. De asemenea, masina poate fi radiată și permisul șoferului poate fi suspendat.
Atenție mare, chiar dacă ați cumpărat asigurarea RCA, aceasta se consideră inexistentă dacă nu o aveți fizic la dvs. în timpul unui control al poliției și riscați consecințe, deci cel mai bine ar fi să o păstrați la îndemână tot timpul.
Ce este polita de asigurare CASCO
Spre deosebire de asigurarea RCA, polița de asigurare CASCO nu este obligatorie. aceasta este însă foarte utilă dacă vehiculul dvs. pățește ceva și nu puteți fi asigurat de polița RCA. Practic, diferența principală dintre polițele CASCO și RCA o reprezintă categoria de pagube pe care le acoperă. Asigurarea de tip CASCO acoperă pagube precum: avarii, furtul sau vandalizarea vehiculelor și daunele produse de fenomenele meteo extreme.
O altă diferență este modul de calcul al celor două polițe. În timp ce asigurarea de tip RCA se bazează pe sistemul bonus-malus, cea de tip CASCO se bazează pe raportul dintre valoarea de nou mașinii și gradul său de uzură.
Cum puteți obține o polita de asigurare prin intermediul online, mai rapid
Puteți deveni asigurat și prin intermediul online. Puteți să obțineți atât o asigurare RCA cât și o asigurare de tip CASCO, cu ajutorul unui calculator online de prețuri. Tot ce trebuie să faceți este să vă introduceți datele dvs. și ale mașinii în câmpurile libere și să încărcați documentele foto necesare.
Procesul de întocmire a unei polițe de asigurare auto se face rapid, gratuit și vă scutește de timp, energie și combustibil risipite pentru deplasările până la casele de asigurări.
Pint.ro – site-ul unde puteți afla mai multe informații despre asigurări
Dacă doriți să fiți precaut și să analizați ofertele de pe piața de asigurări, Pint.ro vă pune la dispoziție un calculator de asigurare RCA performant și vă oferă mai multe informații despre atât despre asigurarea obligatorie RCA, cât și despre asigurarea CASCO, la secțiunea de blog de pe site. Totodată, în cazul în care o persoană are nevoie de sprijin pentru a contacta casele de asigurări, echipa Pint îi stă la dispoziție.