eBook reader – pentru ca cititul sa fie din nou la moda

Pe masura ce tehnologia se dezvolta, nimic nu ramane neatins, iar hartia nu face exceptie. Descarcarile de carti electronice (sau, eBook reader) incep sa schimbe modul in care informatiile sunt create, difuzate si vizualizate.

Aceste fisiere descarcabile includ tot ce se gaseste de obicei in formate de imprimare, inclusiv pagini numerotate, continut, imagini, grafica si aspect, la fel ca orice alta carte tiparita.

Avantajele unui eBook reader sunt multe, dar exista si dezavantaje. Mai jos sunt cateva argumente pro si contra pentru pentru a intra in revolutia eBook.

Ce este un eBook reader?

Un ebook este un text prezentat intr-un format care ii permite sa fie citit pe un computer sau pe un dispozitiv portabil. Multe titluri disponibile in versiuni tiparite pot fi citite ca ebook-uri, inclusiv cele mai vandute carti si texte de referinta. Ebook-urile pot consta pur si simplu in text electronic sau pot contine, de asemenea, accesorii suplimentare, precum audio, video sau hyperlink-uri.

Cum citesc un eBook reader?

In prezent, exista trei moduri de a citi carti electronice:

a) Dispozitive portabile de citire a cartilor electronice

Este vorba despre mici calculatoare portabile care imita carti. Acestea au dimensiunea unui paperback, functioneaza cu baterie si au un ecran luminat din spate. Afiseaza texte descarcate de pe un computer si permit cititorului sa caute cuvinte cheie si sa adauge note si hyperlink-uri.

b) Pe computer sau Mac folosind software special

Exista doua pachete software gratuite care pot fi descarcate de pe internet, Adobe Acrobat reader si Microsoft Reader.

c) Calculatoare portabile si asistenti digitali personali (PDA)

Orice device care iti ofera internet 4G gratuit este foarte bine venit. Insa unul cu care poti sa iti mentii activa imaginatia si cu care iti imbogatesti cunostintele de cultura generala si de vocabular, este si mai bun.

eBook Kindle Paperwhite Wi-Fi

Cel mai popular e-book in acest moment este Kindle Paperwhite Wi-Fi. Acesta este produsul Amazon (care detine cea mai mare librarie online de carti electronice).

ebook reader kindle paperwhite wi fi

Caracteristici Kindle Paperwhite Wi-Fi

-disponibil in alb sau negru
-afisaj cu rezolutie mai mare (300 ppi) – cu de doua ori mai multi pixeli
-lumina reglabila incorporata – cititi zi si noapte
-fara stralucire de ecran, chiar si in lumina soarelui luminos, spre deosebire de tablete
-o singura incarcare a bateriei dureaza saptamani, nu ore
-selectie masiva, preturi mici – peste un milion de titluri
-Wi-Fi incorporat care va permite sa descarcati carti in mai putin de 60 secunde
-nu va obosesc ochii in intuneric – Kindle Paperwhite ghideaza lumina spre suprafata ecranului cu lumina sa frontala incorporata

Care sunt avantajele unui e-book reader

Imaginati-va ca trebuie sa va deplasati pentru o perioada mai lunga si sunteti un impatimit al lecturii de orice fel. Cum faceti sa transportati toate cartile de care aveti nevoie cu dumneavoastra? Foarte simplu. Cu Kindle, in 200-300 de grame intra 3500 de carti, care acopera nevoia oricarui avid de lectura, cu gusturi care se schimba odata pe ora.

· Un beneficiu enorm al acestui eBook reader este ca imaginea are calitatea unei pagini normale de carte. Asta inseamna ca ochii nu iti mai obosesc atat de repede si poti citi mult mai mult timp fara sa cauzezi probleme de vedere, asa cum se intampla cu ecranele luminoase care iti cauzeaza dureri de cap daca ai dat peste o carte pe care nu o poti lasa jos pana nu ajungi la capat.

· Un alt avantaj este viteza: cu titlul dorit disponibil, cartea poate fi descarcata imediat

· Portabilitate: un numar de carti pot fi transportate pe un singur dispozitiv – ideal pentru calatori.

· Ultimul, dar nu cel din urma, este avantajul autonomiei uriase, de peste o luna ca si timp de functionare, cu conditia ca wireless-ul sa fie oprit. Ecranul antiglare nu permite luminii de orice fel sa se reflecte in timp ce tu citesti si sa iti ingreuneze lecturarea.

Care sunt dezavantajele cartilor electronice?

· Numarul de carti disponibile in format ebook este inca destul de limitat
· Daca sunt descarcate pe computer, cartile electronice nu pot fi tiparite
· Multe carti electronice nu sunt disponibile intr-un format Mac-friendly