Gogosile sunt unele dintre cele mai cunoscute delicii din intreaga lume datorita, in primul rand, versatilitatii lor. In prezent exista mii de forme de gogosi pufoase, arome si invelisuri pentru aceste mici bile de aluat a caror aroma este unica si spectaculoasa. In continuare, iti prezentam cateva trucuri pentru a obtine cele mai pufoase gogosi si o selectie de 4 retete simple si usoare.
Cele mai gustoase retete de gogosi moi si pufoase
Gogosile vin intr-o varietate de forme, dimensiuni si arome diferite. Avand in vedere versatilitatea lor, este dificil sa acoperi toate tipurile. Poti face gogosi pufoase cu iaurt si drojdie, gogosi de post pufoase cu apa minerala, gogosi pufoase umplute cu gem, gogosi pufoase cu ciocolata, gogosi pufoase fara drojdie, gogosi pufoase facute cu lingura, gogosi pufoase cu smantana, gogosi pufoase cu iaurt.
De asemenea, ele se pot modela in functie de preferinte. Se pot face gogosi pufoase ca la bunica, putem alege varianta de gogosi pufoase cu gaura – celebrele donuts americane sau gogosi rasucite foarte pufoase. In continuare, am facut o selectie cu cele mai cautate si verificate retete de gogosi pufoase. Cu ajutorul acestor retete usoare de gogosi pufoase, poti pregati acasa gogosi oricand doresti.
1. Gogosi pufoase simple
Ingrediente:
- 3¼ cani de faina de grau
- 2¼ lingurita drojdie
- 6 linguri de zahar
- ½ lingurita de sare
- 2/3 cana lapte
- 2 oua batute
- 1 baton de unt galben taiat cubulete
- cantitatea necesara de ulei vegetal
Nota: Cana cu care se masoara ingredientele trebuie sa fie aceeasi pentru toate ingredientele.
Metoda de preparare:
Incepe prin a activa drojdia: pune putin lapte sau apa calduta intr-un recipient, adauga o lingura de zahar si pune drojdia. Asteapta pana la suprafata apar bule de aer.
Amesteca toate ingredientele uscate intr-un bol si ingredientele lichide intr-un altul, cu exceptia untului si uleiului vegetal.
Toarna toate ingredientele lichide peste cele uscate si integreaza putin cate putin pentru a forma un aluat.
Incepe sa framanti si adauga treptat untul pana obtii un aluat neted si matasos, lasa-l sa se odihneasca 1 ora 1/2 – 2 ore acoperit.
Se intinde aluatul sub forma unei foi cu grosimea de 2 cm -2,5 cm pe blatul de lucru tapetat cu faina. Folosind o froma rotunda, se decupeaza rondele. Se lasa gogosile sa se mai odihneasca aproximativ 10 minute acoperite cu un prosop curat de bucatarie.
Se pun la prajit in ulei incins in prealabil, un minut pe fiecare parte la foc potrivit (170-180 grade C). Se scot pe hartie absorbanta, de preferinta se presara cu zahar pudra sau cu glazura dorita.
Daca vrei sa eviti prajitul in ulei, poti alege sa faci gogosi pufoase la cuptor. Le asezi in tava pe hartie de copt lasand distanta intre ele pentru a nu se lipi una de alta atunci cand se umfla. Se baga tava in cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru aproximativ 20-25minute in functie de cuptor.
Gogosile trebuie sa aiba gauri in interior, astfel incat, in functie de preferinte, ele pot fi umplute fie cu ciocolata, gem sau cu diverse alte tipuri de umplutura etc.
2. Gogosi pufoase cu iaurt
Gogosile pufoase cu iaurt sunt usor de preparat si ideale pentru micul dejun si o gustare pentru intreaga familie. Va propunem o reteta usoara de gogosi rapide si pufoase. Cum internetul e plin de retete gogosi pufoase (de exemplu: reteta de gogosi pufoase Jamila Cuisine, Gina Bradea, Savori Urbane, Sorin Bontea), iti recomand sa incerci mai multe variante pana cand vei gasi o reteta gogosi pufoase cu iaurt care sa se potriveasca gustului tau si al familiei tale. Asadar, in continuare iti propun o varianta de gogosi cu lingura pufoase care este o combinatie intre reteta Jamila Cuisine si cea a celor de la Savori Urbane.
Ingrediente:
- 300 g iaurt cu 10% grasime
- 150 g faina
- 2 pliculete zahar vanilat
- 2 oua
- 1 lingurita extract de vanilie
- Optional o lingurita rasa praf de copt
- zahar pudra
- coaja de la o lamaie
- putina sare
Mod de preparare gogosi cu iaurt pufoase:
Pentru reteta de gogosi rapide cu iaurt nu este nevoie de framantare.
Incepe prin a separa ouale. Albusurile se bat cu un praf de sare pana se obtine o spuma tare. Se adauga si galbenusurile si apoi zaharul si iaurtul si se amesteca usor folosind o spatula sau treapta mica a mixerului. Se adauga coaja de lamaie si vanilia.
Se incorporeaza treptat faina si, optional, praful de copt (daca alegi sa folosesti). Faina se incorporeaza cu grija, mestecand de jos in sus cu o spatula. Aluatul pentru gogosi cu lingura este gata.
Pentru a da forma gogosilor e de preferat sa se foloseasca o lingura pentru inghetata. Astfel, gogosile pufoase cu iaurt vor avea aproximativ acceasi forma si dimensiune.
Se alege o tigaie mai adanca, astfel incat gogosile sa fie prajite in baie de ulei. Acestea nu trebuie sa atinga fundul tigaii. Pentru prajit se foloseste ulei de floarea sorelui, iar prajirea se face la foc mediu (aproximativ 170-180 de grade C). Nu se aglomereaza tigaia deoarece ele se prajesc destul de rapid si riscam sa nu le putem intoarce pe toate la timp.
Dupa prajire, gogosile rapide cu iaurt turnate cu lingura se scot pe hartie absorbanta si se pudreaza cu zahar pudra vanilat. De asemenea, ele pot fi servite cu gem, ciocolata sau diverse sosuri.
3. Gogosi de post pufoase si aromate reteta simpla
Pentru aceasta varianta de gogosi de post sau gogosi vegane iti recomandam aceasta reteta gogosi pufoase de post a celor de la Savori Urbane. Vei obtine gogosi pufoase si aromate, cu mijloc cu gauri gata spre a fi umplute. Asta in cazul in care nu se doreste a se consuma simple pudrate din plin cu zahar pudra.
Ingrediente pentru gogosi de post pufoase
- 550 g faina 000
- 300 g suc de portocale
- 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
- 40 g zahar
- 20 g ulei
- vanilie/zahar vanilat
- 8 g sare
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 35 g pulpa de la portocale
- ulei pentru prajit
- faina pentru masa de lucru
Mod de preparare gogosi simple si pufoase
Se storc portocalele pentru a obtine cei 300ml de suc necesari. Se pregateste drojdia: daca se foloseste drojdie uscata, se adauga putin zahar si sucul de portocale lasand sa se activeze. Daca se foloseste drojdie uscata, aceasta se amesteca cu zaharul si se lasa putin sa se lichefieze, dupa care se adauga sucul de portocale.
Se adauga coaja rasa de lamaie, pulpa de la portocale, zaharul vanilat, faina si sarea. Se framanta aluatul circa 5 minute, se adauga uleiul si se mai framanta inca 5 minute. Se ung mainile cu putin ulei si se formeaza o bila din aluat. Se lasa in castron intr-un loc caldut. Castronul se acopera cu o folie de plastic si se lasa circa 45minute.
Dupa ce s-a dospit, pe blatul de lucru infainat se intinde aluatul sub forma unei foi cu grosimea de 1 cm.
Se decupeaza gogosile in forme sferice cat mai apropiate unele de celelalte pentru a exista pierderi cat mai putine. Bineinteles, se pot decupa si alte forme, dupa preferinta. Resturile de aluat ramase, se strang din nou, se framanta, se lasa din nou la dospit, se intinde din nou si se decupeaza.
Gogosile decupate se acopera cu o folie pentru a nu forma crusta si se mai lasa la dospit aproximativ 15-20min inainte de a le pune la prajit.
Aceste gogosi pufoase de post se prajesc intr-o tigaie adanca, in baie de ulei, la foc mediu spre mare (170 -180 de grade C). Se scot pe hartie absorbanta si se pudreaza cu zahar pudra sau se servesc cu diverse umpluturi.
4. Donuts americane sau gogosi americane
Dintre toate retetele pe care le-am incercat, am ramas totusi la aceasta reteta simpla si usoara a celor de la Savori Urbane de donuts americane – celebrele gogosi cu gaura.
Ingrediente
- 450 g făină tip 000
- 2 ouă întregi
- 200 ml lapte călduț
- 50 g unt topit cu min 80% grăsime
- 20 g drojdie proaspată sau 6 g uscată
- 25 g zahăr
- 8 g sare
- 1 plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract de vanilie
- coaja rasă de la o lămâie
Pentru decor:
- ciocolata topita (alba, cu lapte sau neagra)
- Serbet
- zahar pudra
- ciocolată amăruie
- ciocolată albă
- fondant sau șerbet de vanilie (alb) sau roz (cu colorant natural) + aromă de rom
- sprinkles, paiete colorate de decor etc.
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele in bolul mixerului si se mixeaza timp de aproximativ 5 minute cu accesoriul pentru aluat. Va rezulta un aluat moale la care nu trebuie sa mai adaugi faina! Se acopera bolul cu o punga si se lasa la dospit intr-o camera calduroasa pana isi dubleaza volumul.
Se infaineaza blatul de lucru si se rastoarna aluatul pe el. Se aplatizeaza usor cu mana si apoi se intinde cu un sucitor la o grosime de aproximativ 2,5 cm grosime. Se decupeaza aluatul cu o forma circulara cat mai aproape una de alta. Se muta discurile pe o tava, apoi, cu un disc cu diametru mai mic se decupeaza o gaura din mijloc.
Resturile de aluat se recupereaza, se mai framanta putin si se lasa din nou la dospit pentru 20 de minute. Se decupeaza din nou.
Discurile taiate se acopera cu folie de plastic si se lasa la odihnit pentru aproximativ 20 de minute.
Gogosile americane se prajesc in baie de ulei, intr-o tigaie mai adanca, astfel incat acestea sa nu atinga fundul tigaii. Uleiul trebuie sa fie la o temperatura de 175 – 180 de grade C. Cand sunt aurii pe ambele parti, acestea se scot pe hartie absorbanta. Se decoreaza dupa preferinte, fie cu glazura, serbet, fondant, zahar pudra etc.
>>Vezi si: Prajitura cu mere de casa: 6 retete delicioase cu preparare rapida
Secretele gogosilor pufoase si gustoase
Incepem prin a-ti dezvalui cateva secrete pentru a obtine gogosi pufoase ca la gogoserie. Fiecare fel de mancare are propriile trucuri si subtilitati care pot fi folosite pentru prepararea lui. Gogosile nu fac exceptie. Asadar, iti prezentam in continuare cateva mici secrete pentru a obtine cele mai bune gogosi pufoase.
1. Activeaza drojdia
Drojdia proaspata amestecata cu zahar se lichefiaza. Drojdia uscata, in schimb, are nevoie de lapte sau apa calda, la care adaugi o lingura de zahar. In felul acesta o vei activa pentru a avea gogosi pufoase. De unde stii ca este gata? Foarte usor, vei vedea niste bule la suprafata.
2. Pregateste si framanta aluatul
Trebuie sa framanti suficient de bine aluatul. Totusi, acesta trebuie sa ramana moale. El trebuie sa creasca la temperatura camerei timp de 1h 30 minute si sa-si dubleze volumul. Tine gogosile pe care inca nu le prajesti departe de caldura – le-ar putea strica inainte de a incepe!
3. Acorda atentie timpului de odihna
Timpul de odihna este si el decisiv in rezultatul final. Odata ce ti-ai decupat gogosile: le poti aseza pe suprafata de lucru infainata, acoperite cu un servet sau o punga si lasa-le din nou la crescut pentru 20-30 de minute. Respectand orele de odihna, vei avea gogosi foarte pufoase asa cum iti doresti !
4. Prajeste
Daca vrei sa faci gogosi dupa reteta clasica, acestea se prajesc in baie de ulei, la foc mediu spre mare, fara sa se aglomereze tigaia. Bucatarul recomanda ca temperatura uleiului sa nu fie nici prea calda, nici prea rece. Aceasta trebuie sa fie maxim 170° pana la 180°C . Sub aceasta temperatura, gogosile nu se vor gati corect si vor fi imbibate in ulei. Peste aceasta temperatura, gogoasa se va rumeni prea repede si este posibil sa nu fie gatita in interior.
Ideal este sa ai un termometru de gatit, dar daca nu ai, nu te panica! Scufunda o gogoasa in baia de ulei: daca s-a prajit instantaneu, fara sa se bronzeze prea mult, e perfect! In caz contrar, ridica sau micsoreaza caldura pana gasesti temperatura ideala.
Alege o tigaie sau cratita mai adanca, astfel incat aluatul sa fie prajit in baie de ulei.
Gogosile se intorc cu ajutorul unei spatule sau cu ajutorul a doua furculite. In situatia din urma, vom avea mare grija sa nu intepam aluatul cu furculita deoarece pe acolo gogosile se vor imbiba cu ulei.
De preferat ar fi sa folosesti o friteuza pentru prajit. In primul rand, temperatura uleiului este controlata, iar gogosile nu mai trebuie intoarse. Ele se scot cu ajutorul cosului cu care vine friteuza dotata, direct pe hartia absorbanta.
Daca vrei sa faci gogosi pufoase la cuptor, le asezi in tava pe hartie de copt lasand distanta intre ele pentru a nu se lipi una de alta atunci cand se umfla. Se baga tava in cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru aproximativ 20-25minute in functie de cuptor.
5. Scoate gogosile pe hartie absorbanta
Secretul pentru a obtine gogosi care sa nu fie imbibate cu ulei, este sa fie prajite la temperatura optima, iar dupa prajire, sa fie scoase pe hartie absorbanta.
Respectand aceste trucuri pentru gogosi pufoase, vei obtine cele mai pufoase gogosi cu care iti vei incanta familia si apropiatii.
Gogosi pufoase – care este istoria lor?
Gogosile sunt un aluat prajit cu o lunga istorie europeana si radacini in bucataria si mai veche din Orientul Mijlociu. Au fost aduse in America de olandezi in New Holland ca oliekoecken (prajituri prajite).
Facute din aluat de drojdie bogat in oua si unt, condimente si fructe uscate, dulceata acestor gogosi pufoase provenea din fructe. Ele erau pudrate la final cu zahar. Aluatul era adesea putin lipicios (faina suplimentara se intarea si masca aromele picante si untoase) si se arunca sub forma unor bile cu ajutorul unei linguri in uleiul de rapita (canola) fierbinte. Gogosile rezultate au luat forma unor bile neregulate, numite la un moment dat oliebollen, sau bile cu ulei (prajite). Au fost mancate in timpul sezonului olandez de Craciun.
Insa, istoria acestor retete de gogosi pufoase merge in urma cu secole, cu mult inainte de descoperirea Lumii Noi. In Roma antica si in Grecia, se gateau sub forma unor fasii prajite de aluat de patiserie si se imbracau cu miere sau sos de peste. In epoca medievala, bucatarii arabi au inceput sa prajeasca portii mici de aluat de drojdie neindulcit, scufundand petele prajite in sirop dulce pentru a le indulci. Aceste gogosi arabe s-au raspandit in nordul Europei in anii 1400 si au devenit populare in toata Anglia, Germania si Tarile de Jos. In Germania secolului al XV-lea, unde zaharul era greu de gasit, ele erau adesea gatite sarate, cu toppinguri precum carne sau ciuperci.
Pelerinii si colonistii olandezi au adus gogosile in America. In cele din urma, au fost adaugate gauri in centrul bilei pentru a crea forma gogosii pe care o cunoastem astazi. Aceasta inventie a aparut din necesitate. La un moment dat, galbenusurile de ou au fost adaugate la aluat. S-a descoperit ca acestea produc un produs final mai bogat si mai ferm. Problema a fost ca gogosile ramaneau adesea crude in centru dupa prajire. Adaugarea unei gauri in centru a eliminat aceasta problema.
Cand vorbim despre gogosi pufoase, ne lasa imediat gura apa cand ne imaginam acest aluat rotund si dulce. Asadar, invata cum sa faci gogosi pufoase de casa. Acest desert este scuza perfecta pentru a lua o pauza de la dieta si a le savura langa o cafea buna.