Este evident sa spunem ca drumetia se bazeaza in principal pe mersul pe jos. De aceea, alegerea cele mai bune perechi de incaltaminte de munte este un aspect cheie pentru dezvoltarea acestei activitati, in cele mai bune conditii.
In multe situatii, ceea ce pare atat de evident, este deseori neglijat si facem greseala de a neglija un aspect esential in practicarea oricarui sport si drumetii in special, alegerea incaltamintei potrivite.
Cea mai buna incaltaminte de munte – bocanci si ghete trekking pentru barbati si femei
Vrei sa achizitionezi pantofi de trekking universali de calitate superioara si de cateva zile rasfoiesti ofertele magazinelor, tentante prin calitate superioara, tehnologie de ultima ora si confort? Din pacate, in ciuda reclamelor si garantiilor, incaltamintea universala de trekking nu exista. Modelele masive sunt perfecte pentru excursiile de iarna la munte, iar incaltamintea usoara se dovedeste a fi de neinlocuit atunci cand faci drumetii in zone joase. Ar trebui sa iei in considerare conditiile de la locul de urcare, apropiere sau drumetie, iar timpul estimat al calatoriei este de asemenea important. Tine cont de faptul ca pantofii confortabili selectati corespunzator sunt baza oricarei drumetii mai lungi.
Trekkingul, adica drumetiile in zone destul de dificile, necesita incaltaminte bine aleasa – doar astfel de incaltaminte faciliteaza parcurgerea distantelor ulterioare, protejeaza picioarele impotriva conditiilor meteorologice nefavorabile si impotriva ranilor. Intrebare: cum sa alegi astfel de incaltaminte din sutele de oferte? Tine cont de acest recomandari!
Bocanci KEEN TARGHEE EXP MID WP M – Barbati
Bocanci de de trekking pentru femei CMP ATHUNIS
Ghete Iarna Calduroase Impermeabile Drumetie pe zapada SH100 Warm Dama
Ghete Drumetie pe zapada Dama OUTSNAP
Bocanci Barbati KEEN REVEL III W – Negru
Bocanci Drumetie Salomon Barbati X Ultra Trek Gore-Tex Negru
Bocanci KEEN TARGHEE III MID WP W – Mov
Mai tarziu, cand capatati mai multa experienta, si cunoscand terenul pe care se executa traseul, puteti alege pantofi de drumetii (pantofi trekking). Acestia sunt mai usori si permit o mai buna transpiratie, mai ales in timpul verii.
Bocanci Trekking la munte TREK100 Dama Forclaz
Bocanci Drumetie Salomon Barbati Quest Element Gtx Negru/Kaki
Incaltaminte de munte – caracteristici cheie
- Protectie laterala
- Protectia picioarelor
- Protectia calcaiului
- Material exterior rezistent la abraziune (de preferinta membrana impermeabila si respirabila)
- Talpa groasa si semi-rigida.
Ce bocanci de drumetie sunt recomandati? – aceasta intrebare apare adesea in grupurile de discutii de pe Internet. Daca le-ati putea raspunde intr-o singura propozitie, oferind un model anume! Realitatea, insa, nu este atat de simpla. Pantofii buni de trekking sunt pantofi adaptati pentru dvs. si pentru un anumit tip de activitate. Prin urmare, alegerea pantofilor noi ar trebui sa inceapa nu prin a rasfoi diferite modele, ci prin a lua in considerare cateva aspecte importante:
Frecventa utilizarii – cat de des vor fi folositi pantofii de trekking? Cautati un model durabil pentru excursii saptamanale la munte sau drumetii pentru excursii de mai multe ori pe an?
Vremea si sezonul – aveti nevoie de pantofi noi pentru lunile calde de vara? Sau poate vreti sa incepeti o aventura cu turismul de iarna? Veti face drumetii pe ploaie mult cu acesti pantofi sau veti planifica doar iesiri atunci cand prognoza anunta vreme insorita?
Tipul de munte – pantofii pentru munte inalt trebuie sa ofere o mai buna protectie si stabilitate decat pantofii destinati doar excursiilor in Beskizi sau Sudeti.
Tip de turism – aveti nevoie de incaltaminte pentru drumetii lungi? Sau poate vreti sa le adaugati crampoane?
Odata ce ati stabilit in ce circumstante veti folosi pantofii de trekking, puteti incepe sa va ganditi la caracteristicile specifice ale modelului potrivit.
Adidasi sau bocanci de munte?
Exista incaltaminte de drumetie specifica si care indeplineste aceste cerinte. Nu este o idee buna pentru drumetii sa purtati adidasi, deoarece acestia nu au talpa adecvata: veti avea mai multe sanse de a va rani picioarele.
In general, daca nu aveti multa experienta in drumetii, cel mai bine este sa incepeti cu bocanci de munte care servesc la aproape toate tipurile de rute si pentru toate conditiile de sol (argila, iarba cu roua, cariere, etc.). Piciorul este bine fixat, va protejeaza glezna de lovituri si chiar de entorse, si ofera o amprenta foarte stabila.
Incaltaminte de munte – 5 criterii fundamentale atunci cand alegem
Incaltamintea este unul dintre cele mai importante elemente, care pot face experienta noastra pe o ruta placuta sau un chin real. Orientarile pe care le vom da sunt generice pentru rutele de drumetii de nivel mediu, dar exista incaltaminte specializata pentru trasee montane de dificultate ridicata.
1. Protectie
Incaltamintea de munte trebuie sa ne protejeze picioarele.
Cand facem drumetii in natura sau munti, este usor sa ne lovim de roci, radacini, etc. Prin urmare, incaltamintea ar trebui sa aiba varful din cauciuc ranforsat pentru a ne proteja degetele, calcaiul care protejeaza partea din spate a piciorului, si protectia laterala.
2. Stabilitate
Misiunea incaltamintei pentru drumetii si trekking este, de asemenea, stabilitatea. In munti, in natura, traversam adesea teren abrupt, denivelat, traversam un deal. Incaltamintea trebuie sa evite dezechilibrele periculoase, care nu numai ca pot provoca vatamari, dar aceasta poate cauza o cadere grava.
Pentru asta, talpa unica si intermediara are un design diferit decat de obicei. Cu cat este mai tehnic pantoful, cu atat va fi mai rigid, iar protectiile dau rigiditate partii superioare.
Nu este acelasi lucru sa mergem in drumetii sau munte cu sau fara greutate. Cand purtam un rucsac in trasee de cateva zile, este esential sa avem o incaltaminte buna care sa ne stabilizeze si care sa ne amorfeze picioarele sub cea mai mare presiune. Este diferenta dintre a avea dureri si a nu avea. In plus fata de securitatea pe care o primim in stabilizare; nimic mai periculos pentru integritatea noastra decat un dezechilibru in munti.
3. Talpa
Orice pantof sport trebuie sa aiba o talpa care sa ne permita sa practicam sportul pentru care a fost proiectat. Cu toate acestea, in munti, in mediul rural, nu vorbim doar despre ceva care ne ajuta in practica. Vorbim, de asemenea, despre siguranta si integritatea noastra fizica.
Talpa este ceea ce ne uneste cu terenul, ceea ce ne permite sa avansam prin locuri complexe. Compusul din care sunt fabricate si designul lor, sunt fundamentale si necesita o multime de cercetari. In plus, trebuie sa functioneze pe sol uscat, umed, compact, pe zapada, noroi etc. Pentru a realiza acest lucru, incaltamintea trebuie sa aiba talpi multidirectionale care ne permit sa urcam in mod eficient, sa facem traseele cu incredere.
Dupa cum se poate observa in fotografii, incaltamintea cea mai apropiata de alpinism (rigiditate, protectie etc.) va avea talpi mai dure si cea mai orientata spre drumetie, talpi mai putin agresive.
Talpa actioneaza de asemenea ca o bariera protectoare, impiedicandu-ne sa ne ranim. Un pantof cu talpa moale – de exemplu, de alergat – ne va face sa suferim in zone dure, cu pietre, muchii, etc.
4. Respirabilitate / impermeabilitate
Ca de fiecare data cand vorbim despre material, impermeabilitatea binomica a respirabilitatii pare fundamentala. Pe de o parte, trebuie sa ne simtim confortabil, uscati, evitand supraincalzirea si pentru asta avem nevoie de pantofi realizati din materiale respirabile.
Pe de alta parte, in aer liber, trebuie sa fim protejati impotriva elementelor. Nu doar ploaia sau zapada; pe munte gasim noroi, baltoace, rauri de traversat, pajistile dimineata sunt ude cu roua …
Incaltamintea cu membrana rezolva aceasta problema in parte, deoarece permite piciorului sa transpire, in timp ce este impermeabila.
Deci, daca calatorim de obicei in zone calde, nu foarte umede, de-a lungul traseelor si ariilor cu dificultate redusa, putem alege modele cu rezistenta mai mica si fara membrana.
In celelalte cazuri … insistam: securitate si protectie, mereu inaintea altor factori.
5. Siguranta unei perechi de incaltaminte de munte
Aceasta este consecinta tuturor celor de mai sus. Trebuie sa alegem incaltaminte de munte potrivita pentru toate situatiile. Aceea care ne protejeaza de lovituri, de teren accidentat, de vremea rea. De asemenea, trebuie sa ne permita sa purtam un rucsac cu greutate si sa ne mentina in siguranta pe un teren complex, cum ar fi munte si natura.
Prin urmare, nu este recomandabil sa folosim incaltaminte nespecializata pentru desfasurarea activitatilor noastre, deoarece nu pierdem doar beneficiile, ci ne vom simti mai inconfortabil, ne vom rani, si chiar ne putem pune in pericol siguranta.