Calitatea odihnei este esentiala pentru a duce un stil de viata linistit si echilibrat. Din acest motiv, alegerea celei mai bune saltele de pat pentru corpul si obiceiurile tale este importanta pentru a-ti asigura bunastarea fizica si psihica, pentru ca asa cum stim, odihna este esentiala.
Odata, saltelele erau toate la fel: arcuri traditionale si o husa mai mult sau mai putin utila. Apoi am inceput sa vorbim despre saltele din latex, mai tarziu despre spuma cu memorie, saltele ortopedice, si alegerea a devenit din ce in ce mai grea. Acest lucru a oferit cu siguranta o odihna mai buna multor persoane, care au reusit sa gaseasca salteaua perfecta, dar a creat si o oarecare confuzie. Exista atat de multe modele pe piata, incat devine dificil pentru un neprofesionist sa inteleaga cum sa o aleaga pe cea mai potrivita.
Cauti cele mai bune saltele de pat? Iata cateva recomandari
Astazi, pe piata, poti gasi multe tipuri de saltele pentru pat, produse din diferite materiale si cu diferite grade de rigiditate. Nu exista niciun tip de saltea mai bun decat altul, asa ca alegerea trebuie facuta pe baza unor parametri precum greutatea corporala, inaltimea, pozitia preferata de dormit, temperatura ambianta, orice probleme musculo-scheletice, obiceiuri si confort general.
Saltea de pat 160×200 iMemory Silver II 2 niveluri de fermitate
- nucleu din spuma Ecocell
- absoarbe miscarile persoanei cu care dormi
- 4 niveluri de fermitate – moale, medie, ridicata sau foarte ridicata
- husa CleanEffect pentru protectie impotriva microbilor
- 3 zone de confort
- caracteristici antibacteriene si hipoalergenice
Saltea de pat 160×200 iMemory Silver II 2 niveluri de fermitate »
Saltea Basic Vasco Memory Gel Small 14 cm spuma HR + 4 cm Memory Gel + Perne Bonus
- alegerea ideala pentru un somn profund si linistit
- tine spatele drept, previne si elimina durerile de spate
- antiacariana
- realizata din Bumbac 100%
Saltea Basic Vasco Memory Gel Small 14 cm spuma HR + 4 cm Memory Gel + Perne Bonus »
Saltea de pat Ortopedica, Bio Bumbac Reversibila, 26 cm, 160 x 200
- are doua fete cu fermitati diferite
- husa performanta cu fibre naturale de bumbac
- greutate suportata 100 kg/persoana
- ideala pentru persoanele care au tendinta sa transpire mai mult
- sustine forma corpului si elimina punctele de presiune
- ofera un suport corect pentru cele 5 zone: cap, umeri, coloana, bazin, si picioare
Saltea de pat Ortopedica, Bio Bumbac Reversibila, 26 cm, 160 x 200»
Saltea din latex 100% 7 zonde de confort cu husa antibacteriana
- fabricata din latex 100%
- sapte zone de confort
- antibacteriana
- husa clasica antibacteriana
- realizata pe baza tehnologiei Oeko-Tex® Standard 100 din Germania
Saltea din latex 100% 7 zonde de confort cu husa antibacteriana»
Saltea din spuma cu memorie 20 cm, fermitate ajustabila, hipoalergenica
- 3 zone de confort
- hipoalergenica
- realizata pe baza tehnologiei premiate Octaspring®
- husa din spuma cu memorie lavabila
- fermitate ajustabila
- potrivita pentru orice pozitie de dormit
Saltea din spuma cu memorie 20 cm Imemory Plus»
Dimensiuni standard ale unei saltele de pat
Exista masuri standard pentru saltele? Care sunt dimensiunile modelelor oferite pe piata? Cum sa ne orientam in alegere?
In alegerea saltelei ideale, factorul marime este fundamental pentru o odihna optima: masurile produsului variaza in functie de numarul de persoane care o vor folosi precum si de inaltimea si corpul lor. Pentru a obtine un somn de calitate, dimensiunea este un aspect care nu poate fi neglijat deoarece salteaua pe care ne vom intinde trebuie sa permita relaxarea picioarelor si bratelor fara a ajunge la margini: asta inseamna ca salteaua va avea o lungime si o latime de 20 – 30 cm mai mult decat structura corpului.
Stabilite printr-o serie de standarde europene, dimensiunile saltelelor sunt standard si urmeaza standarde diferite in functie de faptul ca saltelele sunt dedicate copiilor sau adultilor. Masurile sufera mici variatii in diferitele tari europene – desi pot fi la randul lor supuse variatiilor.
Saltea de pat pentru o persoana: potrivita pentru o persoana, are dimensiuni ce corespund la 80/90 cm in latime si 190/200 cm in lungime.
Saltea dubla sau pentru doua persoane: dedicata cazarii a doua persoane, are o latime de 160/170 cm si o lungime de 190/200 cm.
O saltea si jumatate: special conceputa pentru a garanta un confort mai mare decat salteaua pentru o singura persoana, este putin mai mare decat una single si masoara 120 cm in latime si aproximativ 190 cm in lungime.
Saltea frantuzeasca: este un model mai putin obisnuit pe piata, are o dimensiune ‘speciala’ ceva mai lata decat salteaua de o jumatate si deci poate gazdui doua persoane. Masoara 140 cm in latime si intotdeauna aproximativ 190 cm in lungime.
Saltele pe masura: special concepute pentru toti cei care au nevoi speciale, saltelele pe masura pot fi produse cu dimensiunile dorite.
Un aspect deloc de trecut cu vederea, in alegerea produsului ideal, este considerarea ca dimensiunile saltelei trebuie sa se adapteze perfect la retea pentru a nu afecta negativ confortul.
Tipuri de saltele in functie de material
1. Saltele de pat din latex
Latexul este o emulsie naturala obtinuta din planta de cauciuc, folosita ca un compus primar pentru fabricarea saltelelor. Poate fi si sintetic si exista modele compuse dintr-un amestec de latex natural si sintetic. Saltelele realizate din acest material ofera in general un sprijin destul de ferm dar in acelasi timp sunt foarte flexibile si se adapteaza la contururile corpului prin distribuirea uniforma a presiunii. Aceste modele sunt ideale pentru cei care se misca mult in somn, deoarece latexul absoarbe eficient si rapid miscarile corpului, favorizand un somn neintrerupt si odihnitor.
Pentru persoanele cu alergii respiratorii si astm bronsic, o saltea din latex este in general o alegere buna. Pe de alta parte, unele persoane au o alergie specifica la latex, care in aceste cazuri ar trebui evitata.
2. Saltele din spuma cu memorie
Cu acest material, circulatia aerului este in general mai redusa, astfel incat caldura corpului tinde sa ramana prinsa in saltea, facand-o potrivita pentru persoanele cu clima rece. Dimineata, patul trebuie sa fie foarte bine ventilat pentru a usca umiditatea. Este un material foarte flexibil, care permite o buna distributie a presiunii in timpul repausului. Adaptandu-se usor la contururile corpului, o saltea din spuma cu memorie este ideala si pentru persoanele zvelte.
Cu toate acestea, salteaua nu se reajusteaza foarte repede la noi pozitii. Pe scurt, se adapteaza bine formei corpului, dar nu o face instantaneu: nu tuturor le place aceasta caracteristica.
3. Saltele de pat cu arcuri
Sunt cele mai traditionale. Inima saltelei este formata din arcuri care garanteaza elasticitatea si soliditatea. Arcurile permit o buna ventilatie si fac ca aceste saltele sa fie in general potrivite pentru cei care transpira mult si locuiesc in zone foarte calduroase vara. Acestea sunt adesea cu arcuri „pocket”: adica arcurile sunt introduse individual intr-o punga mica de material, ceea ce evita „frecarea” intre arcuri. Deoarece se adapteaza bine la presiunea corpului, sunt potrivite pentru toate greutatile, chiar si pentru cei mai robusti oameni. Adaugarea unui strat de memorie pe suprafata ofera confort si caldura mai mare.
4. Saltele de pat waterfoam
Saltelele waterfoam sunt compuse din spuma poliuretanica flexibila. Este o spuma termoplastica care reactioneaza la stimuli fizici, precum greutatea corporala, si la cei termici, de fapt, o foaie de poliuretan expandat este capabila sa se adapteze in functie de caldura corpului si sa garanteze prin proprietatea sa de izolare termica, cea mai corecta temperatura pentru fiecare anotimp.
Acest material este deosebit de versatil deoarece permite obtinerea de foi cu rigiditate mai mare sau mai mica in functie de diferitele combinatii cu alte materiale, obtinand forme diferite pentru a atinge gradul de ergonomie dorit. In multe dintre cele mai inovatoare modele, caracteristicile particulare ale spumei de apa sunt combinate cu cele ale spumei cu memorie, unul dintre materialele cele mai apreciate de utilizatori pentru capacitatea extraordinara de a oferi confort, suport si stabilitate: combinarea lor in aceeasi saltea contribuie la mentinerea coloanei vertebrale perfect drepte, sustinand orice greutate a corpului si favorizand circulatia optima a aerului.
5. Saltele de pat hibride
Produsele hibride combina caracteristicile diferitelor tipuri enumerate mai sus. Sunt realizate in general din spuma cu memorie, dar contin si arcuri pocket si, prin urmare, ofera atat confortul memoriei, cat si suportul arcurilor. Iti permit sa ai o mare autonomie de somn, garantata atat de arcurile pocket, cat si de spuma cu memorie, si de aceea sunt ideale pentru cupluri. De asemenea, sunt adesea produse ortopedice, care, prin urmare, beneficiaza si de reduceri fiscale. Salteaua hibrida este probabil cea mai buna saltea ortopedica de pe piata in prezent.
Alte criterii de luat in considerare
– Rigiditate si grosime
O saltea buna trebuie sa sustina corect greutatea corpului: trebuie sa fie suficient de ferma pentru a oferi sprijin, dar nu atat de mult incat sa fie incomoda. Important este ca respecta curbura naturala a coloanei vertebrale. In ultimii ani s-a raspandit credinta ca o saltea tare este intotdeauna mai buna pentru spate, dar acest lucru nu este adevarat: duritatea este mai presus de toate o chestiune de gust si greutate personala.
– Inaltimea saltelei
Inaltimea si grosimea saltelei sunt alti parametri fundamentali de luat in considerare la alegere: o saltea prea subtire nu va putea folosi o structura adecvata pentru a garanta un somn confortabil, fiint inconfortabila si nesanatoasa si provocand mai usor dureri de muschi, gat si articulatii. Dimpotriva, o saltea prea inalta ar putea crea un oarecare disconfort in utilizare. Dar cum sa te orientezi sa alegi inaltimea optima?
In general, saltelele cu inaltimea intre 20 si 30 cm sunt cele care garanteaza cel mai bun suport, dar caracteristicile materialelor din care este realizata fac diferenta si in ceea ce priveste suportul.
– Pozitia de somn si greutatea
Pentru cei care dorm intinsi pe spate, o saltea mai rigida care ofera suportul potrivit coloanei vertebrale este cea mai buna alegere. Cei care dorm pe lateral pot opta in schimb pentru o saltea mai putin rigida, care sa permita umarului sa se afunde putin pentru a permite o pozitie confortabila. In timp ce greutatea corporala are propria importanta, deoarece greutati diferite au nevoie de suporturi diferite. Oamenii mai grei, de exemplu, au nevoie de saltele mai ferme. Cei cu o constructie subtire, in schimb, au nevoie de o saltea mai flexibila, pe care corpul sa poata adera bine.
Ce se intampla daca doua persoane cu greutati foarte diferite impart patul dublu? In loc sa aleaga o singura saltea care sa reprezinte un compromis intre diferitele lor nevoi, pot opta pentru doua saltele simple care au grade diferite de rigiditate, astfel incat ambii vor avea suportul corect in timpul odihnei.
– Pret
Pretul unei saltele de pat poate varia foarte mult, insa retine ca pretul este un indicator al calitatii si caracteristicilor structurale ale saltelei. O saltea scumpa va oferi un tip de structura interna mai sofisticata, mai longeviva si potrivita pentru prevenirea si ameliorarea durerilor musculare si articulare, oferind o stare generala de bine a somnului.
Cand esti pe cale sa te confrunti cu o achizitie de acest tip de produs, iti reamintim ca la saltele, cu cat investitia initiala este mai mare, cu atat calitatea somnului va fi mai buna, iar conditiile produsului vor ramane neschimbate in timp, fara a se deforma sau deteriora. In acest caz, alegerea unei saltele pat ieftine nu este recomandata.
Carea este cea mai buna saltea pentru durerile de spate?
Durerile de spate poate avea atat de multe origini, astfel, cei care sufera de dureri de spate cronice ar trebui in primul rand sa ceara sfatul medicului, acesta va sugera un tip adecvat de saltea pentru a atenua problema.
De obicei, sunt recomandate asa-numitele saltele ortopedice, cu zone cu capacitate portanta diferita si realizate in mare parte din latex si/sau spuma cu memorie.
Cum se curata salteaua?
Acarienii sunt animale microscopice complet invizibile cu ochiul liber care se hranesc cu reziduurile pielii. Habitatul lor natural sunt saltelele, cearsafurile si pernele. Invingerea lor este dificila, dar este posibil sa urmam cateva sfaturi practice pentru a le reduce prezenta acasa, mai ales in patul in care ne petrecem aproape o treime din viata. Pentru a asigura o durata lunga de viata a saltelei este bine sa urmezi cateva sfaturi pentru curatarea si intretinerea corespunzatoare:
- Despacheteaza patul si lasa-l sa se aeriseasca timp de o ora in fiecare zi, chiar si iarna. Daca cadrul patului este un container, tine-l ridicat.
- Asigura-te ca dormitorul nu este prea umed si are suficienta ventilatie.
- Pozitioneaza salteaua – verificand instructiunile producatorului – pe o baza potrivita pentru aceasta: bazele care permit o ventilatie redusa, de exemplu, nu sunt potrivite pentru saltelele putin respirabile.
- Roteste salteaua (cap-picior) in mod regulat (de 3 sau 4 ori pe an) verificand instructiunile: unele saltele de fapt nu pot fi intoarse cu capul ls picioare deoarece au zone diferentiate specifice si nesimetrice intre partile inferioare si superioare ale corpului.
- Utilizeaza o husa de saltea care trebuie spalata la fiecare 2 luni la 60 ° pentru a elimina alergenii.
- Evita curatarea saltelei cu aparate cu abur, pentru a preveni formarea umiditatii.