Transpiratia a fost folosita de mii de ani ca terapie, atat de mult incat primele saune dateaza de la maiasii antici. Dar care sunt beneficiile si contraindicatiile folosirii saunei?
Folosita de mii de ani datorita efectelor pozitive detectate (conform unei publicatii Harvard Health, maiasii foloseau case de nisip in scopul transpiratiei si relaxarii inca de acum 3000 de ani ), sauna este in general o camera incalzita intre 70° la 100 ° C, ceea ce ajuta la cresterea temperaturii corpului si, prin urmare, la promovarea transpiratiei intense, urmata de o crestere controlata a ritmului cardiac.
Dar care sunt beneficiile reale pentru sanatate ale saunei? Si care sunt riscurile? Sa aflam tot ce este de stiut!
Tipuri de saune
Inainte de a trece la analiza efectelor asupra sanatatii, este bine sa definim mai bine ce se intelege prin sauna.
De fapt, saunele includ diferite tipuri de medii care difera in functie de modul in care este incalzita camera, care includ:
- sauna pe lemne: Saunele pe lemne sau finlandeze sunt in general nu foarte umede (umiditatea din aer este in jur de 10-20%) si la o temperatura ridicata;
- sauna electrica: asemanatoare saunelor pe lemne, saunele incalzite electric au temperaturi ridicate si umiditate scazuta;
- sauna cu infrarosu: saunele cu infrarosu folosesc unde luminoase pentru a incalzi selectiv corpul persoanei, nu intreaga camera. Temperatura este in general mai mica decat a altor tipuri de saune (sunt in jur de 60°C) dar totusi provoaca transpiratii intense;
- baie turceasca: numita si „sauna umeda”, baia turceasca este diferita de toate celelalte tipuri de saune deoarece, in loc de caldura uscata, implica temperaturi ridicate insotite de un nivel ridicat de umiditate.


Beneficii pentru sanatate ale saunei
Oricum, indiferent de modul in care este incalzita o sauna sau de nivelul de umiditate din aer, efectele asupra organismului sunt similare. Cand o persoana sta intr-o sauna, ritmul cardiac creste cu pana la 100-150 de batai pe minut si vasele de sange se dilata: aceasta crestere a circulatiei este similara cu ceea ce se intampla in timpul exercitiului fizic de intensitate scazuta sau moderata, o afectiune care are la randul sau sau efecte pozitive asupra bunastarii psihofizice.
Amelioreaza durerea
Cresterea circulatiei sangelui poate ajuta la reducerea durerilor musculare, la imbunatatirea miscarii articulatiilor si la ameliorarea durerii cauzate de afectiuni precum artrita.
Reduce stresul
Pe masura ce circulatia creste, caldura poate promova si relaxarea, un factor care poate contribui la o stare de bine.
Imbunatateste sanatatea cardiovasculara
Nivelurile reduse de stres in timpul utilizarii saunei pot fi legate de un risc mai scazut de evenimente cardiace.
Un studiu de 20 de ani efectuat in Finlanda pe 2.315 barbati cu varste cuprinse intre 42 si 60 de ani a constatat ca persoanele care au folosit sauna de doua sau trei ori pe saptamana aveau cu 22% mai putine sanse de a suferi un atac cardiac cu un rezultat fatal. l-au folosit de patru pana la sapte ori pe saptamana, aveau chiar si 63% mai putine sanse de a suferi moarte subita cardiaca si cu 50% mai putine sanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decat persoanele care au folosit sauna doar o data pe saptamana.
Trebuie remarcat, totusi, ca cercetarile suplimentare sunt in curs de desfasurare pentru a defini care este de fapt legatura dintre utilizarea saunei si scaderea deceselor cauzate de boli de inima.
De asemenea, trebuie amintit ca, desi studiile raporteaza rezultate pozitive, utilizarea saunei nu trebuie sa inlocuiasca niciodata un program de activitate fizica util pentru mentinerea inimii sanatoase.
Amelioreaza unele probleme ale pielii
Deoarece usuca pielea, sauna uscata poate reduce simptomele asociate cu psoriazisul, dar agraveaza manifestarile caracteristice dermatitei atopice.
Reduce simptomele astmului
Sauna poate ajuta la deschiderea cailor respiratorii, la dizolvarea flegmei si la reducerea stresului, ameliorand astfel simptomele astmului.
Riscuri si contraindicatii
In timp ce utilizarea moderata a saunei pare a fi sigura pentru majoritatea oamenilor, totusi, in prezenta bolilor cardiovasculare sau a afectiunilor cronice, un consult medical este esential.
De asemenea, este bine de retinut ca, in urma folosirii saunei, pot aparea si efecte negative.
Atentie la presiune
Nu este recomandabil sa treceti brusc de la caldura saunei la apa rece a piscinei, deoarece schimbarea temperaturii poate creste tensiunea arteriala.
Utilizarea saunei poate determina, de asemenea, o scadere a presiunii, motiv pentru care, daca suferiti de tensiune arteriala scazuta, este indicat sa discutati mai intai cu medicul dumneavoastra.
Risc de deshidratare
Pierderea de lichide care apare cu transpiratie poate fi periculoasa mai ales in prezenta unor afectiuni cronice, cum ar fi bolile de rinichi. Temperatura ridicata a saunei poate provoca uneori ameteli si greata.
Precautii
Pentru a evita consecintele neplacute, este recomandabil sa luati urmatoarele masuri de precautie inainte de a utiliza o sauna:
- evitati consumul de alcool, deoarece aceasta substanta creste riscul de deshidratare, hipotensiune arteriala si aritmie;
- nu petreceti mai mult de 20 de minute in sauna. Initial, idealul este sa ramaneti in interiorul cabinei timp de 5 pana la 10 minute si doar in sedintele ulterioare cresteti treptat timpul de sedere pana la maximum 20 de minute;
- beti multa apa. Indiferent de tipul de sauna folosit, este important sa refaceti lichidele pierdute prin transpiratie, band doua pana la patru pahare de apa dupa utilizarea saunei.