Sfaturi care te ajută să ții colesterolul sub control în sezonul estival

Cum să spunem adio colesterolului „rău” din organism, mai ales în sezonul estival, când tentațiile sunt la tot pasul? Dar putem apela la anumite remedii care să ne ajute să îl menţinem la nivelul normal. Însă care este valoarea ideală? Iată tot ce trebuie să știm despre colesterol și câteva sfaturi despre cum putem să-l ținem sub control.

Ce este colesterolul?

Ce trebuie să reținem despre colesterol? Este o substanță naturală ce se regăsește în toate celulele corpului, produsă de ficat. Când vine vorba de rolul său în organism, are funcții esențiale, printre care:

  • ajută la producerea unor hormoni;
  • ajută la protejarea celulelor;
  • ajută la digerarea alimentelor;
  • ajută la imunitate.

În mod normal, ficatul produce tot colesterolul de care organismul are nevoie. Însă îl vom întâlni și în cazul alimentelor de origine animală, cum ar fi laptele, ouăle și carnea.

Iar dacă este prea mult colesterol în sânge, acesta se va lipi și acumula sub forma unor plăci pe pereții arterelor. Iar această acumulare este cunoscută drept ateroscleroză, ce poate duce la boală coronariană, când arterele coronare se îngustează sau chiar se blochează.

Care este colesterolul „bun” / „rău”

Spunem colesterol și în același timp trebuie să ne gândim la lipoproteine, o combinație de lipide (grăsimi) și proteine. Și există două tipuri de colesterol:

  • HDL (High Density Lipoprotein) – lipoproteine ​​cu densitate mare, cunoscut drept „colesterol bun” – deoarece transportă colesterolul „rău” înapoi la ficat care, în cele din urmă, îl elimină din organism.
  • LDL (Low Density Lipoprotein) – lipoproteine ​​cu densitate joasă, numit și colesterol „rău” – deoarece favorizează acumularea de plăci în artere.

Totodată, trigliceridele sunt o altă categorie de grăsimi din sânge. Cercetări recente au arătat că un nivel ridicat al lor poate avea legătură cu bolile de inimă.

Cauze care duc la un colesterol ridicat

Principalul „vinovat” pentru colesterolul ridicat este stilul de viață dezechilibrat, cu obiceiuri alimentare care favorizează consumul acelor „grăsimi rele”, dăunătoare pentru sănătate. Se regăsesc în unele tipuri de carne, în anumite produse lactate, alimente prăjite și/sau procesate, chiar și în ciocolată sau produse de patiserie. Iar aceste „grăsimi rele” pot face să crească colesterolul „rău” – LDL.

Însă și lipsa de activitate fizică poate duce la scăderea colesterolului HDL („bun”).

Mai ales în cazul femeilor, și fumatul scade colesterolul HDL („bun”) și crește colesterolul LDL („rău”).

 “Moștenirea genetică” poate determina, de asemenea, un colesterol ridicat. Un exemplu în acest sens este hipercolesterolemia familială (HF) – afecțiune genetică ce produce creșterea colesterolului „rău” și care ar putea provoca atacuri de cord la vârste deloc înaintate. 

Problemele de sănătate date de colesterolul ridicat

Depozitele mari de colesterol (plăci) pot reduce fluxul de sânge prin artere, prin formarea de cheaguri, iar acest lucru poate provoca complicații.

Dacă fluxul de sânge bogat în oxigen este redus sau blocat în drumul său către mușchiul inimii, poate provoca angină (durere în piept) sau chiar un atac de cord.

Plăcile de colesterol se pot forma inclusiv în arterele care aduc sânge bogat în oxigen către creier și membre. Acest lucru poate duce la probleme precum boala arterei carotide, accidentul vascular cerebral și boala arterială periferică.

Cum este diagnosticat colesterolul ridicat?

De obicei, nu există semne sau simptome care să indice un colesterol ridicat. Această valoare se poate afla printr-un test de sânge. Când și cât de des ar trebui făcută această analiză depinde de vârstă, factorii de risc și istoricul genetic.

Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă ca nivelul colesterolului să fie verificat la cel mult 4-5 ani, odată cu vârstă de 20 de ani, momentul în care încep să se înregistreze unele creșteri ale valorii sale. Totodată, trebuie luat în calcul și faptul că pe măsură ce se înaintează în vârstă, colesterolul va crește la rândul său.

Iată care sunt valorile optime ale colesterolului, în cazul adulților:

Colesterolul total: sub 200 mg/dl

HDL colesterol: 40 mg/dl sau peste această valoare

LDL colesterol: sub 100 mg/dl

Trigliceride: sub 149 mg/dl

Iată valorile optime ale colesterolului – în cazul copiilor:

Colesterolul total: 170 mg/dl sau sub această valoare

HDL colesterol: 45 mg/dl sau peste această valoare

LDL colesterol: 110 mg/dl sau sub această valoare

Trigliceride: sub 75 mg/dl la copiii între 0-9 ani; mai puțin de 90 mg/dl la copii cu vârste între 10-19 ani.

Cum pot să scad colesterolul?

Colesterolul se poate reduce prin modificări ale stilului de viață. Acestea includ un plan alimentar sănătos, prin care se va gestiona greutatea și activitatea fizică regulată.

Dacă schimbările stilului de viață nu scad suficient colesterolul, poate fi necesar un tratament medicamentos. Există mai multe tipuri de medicamente care scad valorile ridicate în acest caz. Recomandarea specialiștilor Catena este Coenzima Q10 Dual capsule.

Surse:

https://medlineplus.gov/cholesterol.html
https://www.nhs.uk/conditions/high-cholesterol/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800
- Advertisement -

RECENTE