In trecut, doar copiii si adolescentii purtau aparat dentar, dar, in prezent, din ce in ce mai multi adulti aleg sa il poarte, pentru a obtine o pozitionare corecta a danturii. Tratamentul ortodontic reprezinta cea mai buna solutie pentru cei care isi doresc sa aiba o dantura aliniata perfect si un zambet impecabil.
Un astfel de dispozitiv este conceput de catre specialisti, astfel incat sa aplice o presiune constanta asupra dintilor, cu scopul de a-i alinia corect intr-un anumit interval de timp. Pacientii pot alege acum dintr-o gama variata de modele, dar inainte de a lua o decizie, este important sa consulte un medic specialist. Acesta le va analiza dantura si ii va indruma catre aparatul potrivit necesitatilor lor.
Cand ai nevoie de un aparat dentar?
Banuiesti ca ar trebui sa apelezi la acest tratament, dar nu esti 100% sigur? In acest caz, trebuie sa citesti randurile urmatoare pentru a afla cand e necesara montarea aparatului:
- in cazul in care dantura ta nu este aliniata corespunzator, deoarece ti-ai pierdut dintii „de lapte“ prea devreme, iar cei definitivi au erupt prea tarziu;
- daca intampini dificultati cand mesteci diverse alimente;
- ai dintii inghesuiti sau ai dinti care au crescut intr-un unghi diferit fata de cel normal;
- iti musti frecvent obrazul cand mesteci;
- ai dinti care „calca“ stramb;
- auzi un sunet ciudat cand mesteci.
Cat dureaza tratamentul ortodontic?
Alinierea corecta a danturii este un proces care necesita timp. Durata acestui tratament depinde de problemele stomatologice pe care le are pacientul si va fi stabilita de catre medicul ortodont. El isi poate da seama daca o persoana trebuie sa poarte aparatul timp de 6 luni, un an, doi sau chiar mai mult. Daca problemele pacientului sunt complexe, atunci si durata purtarii aparatului va fi mai mare.
Care sunt etapele tratamentului cu aparat dentar?
Prima etapa a oricarui tratament este prezentarea la o consultatie. Medicul ortodont va examina cavitatea bucala si, daca va fi cazul, va recomanda realizarea unor investigatii suplimentare, asa cum sunt radiografiile.
Dupa primirea rezultatelor, el va putea concepe planul de tratament. Ii va explica pacientului ce tip de aparat dentar este recomandat in cazul sau, care vor fi etapele urmatoare si ce costuri vor implica.
Dupa ce vor fi stabilite aceste detalii, iar aparatul dentar ales va ajunge la clinica, medicul va efectua pacientului o sedinta de igienizare profesionala, pentru a elimina orice urma de tartru de pe dinti. Apoi, va putea monta aparatul pe dantura.
Pe perioada purtarii dispozitivului, pacientul va trebui sa efectueze controale periodice la clinica, pentru ca medicul sa il poata regla. Intervalele la care se realizeaza consultatiile periodice depind de aparatul utilizat, insa joaca un rol crucial atunci cand vine vorba despre eficienta tratamentului ortodontic.
Daca pacientul va respecta indicatiile medicului stomatolog si se va prezenta la clinica ori de cate ori este chemat, se va bucura la final de o dantura aliniata corespunzator si de un zambet fermecator. El va putea scapa de problemele de masticatie care, in trecut, il deranjau si se va putea mandri cu aspectul danturii sale.
Crezi ca ai nevoie de tratamentul ordontic? Apeleaza la o clinica stomatologica de top, asa cum este Dental Excellence, si vei obtine dantura mult visata!