Fiecare pereche de pantofi spune o poveste – despre ei si despre persoana care ii poarta. Pantofii fac parte din categoria accesoriilor care pot scoate orice tinuta din anonimat atat timp cat li se acorda atentia meritata si nu sunt alesi la intamplare.
Pantofii au revenit in „lumina reflectoarelor” din garderoba unei femei odata cu difuzarea serialului de televiziune „Totul despre Sex”, de la sfarsitul anilor ’90, in care personajul principal, Carrie Bradshaw, este o impatimita a acestui tip de accesorii. A fost momentul cand am inteles ca pantofii pot face diferenta intre tinuta TA si tinuta oricui.
Stiletto, number one
Daca ar fi sa aleg, voi prefera intotdeauna pantofii cu toc stiletto inaintea oricarui alt tip, pentru ca sunt expresia incontestabila a gratiei feminine, apreciata de femei si adorata de barbati. Tocul de tip stiletto a fost inventat de creatorul de moda francez Christian Dior in colaborare cu designerul de pantofi Roger Vivier in anii 1960, printr-o reinterpretare a pantofilor din timpul regelui Ludovic al XIV-lea. Termenul provine din limba italiana si descrie un pumnal mic si ascutit, iar pantofii cu un asemenea toc erau perceputi la acea vreme ca extrem de indrazneti si cu puternice conotatii sexuale. Desi condamnate in perioada miscarii feministe, tocurile stiletto si-au castigat locul in istorie si au devenit un simbol exclusiv feminin care descrie femeia moderna ca fiind puternica, emancipata si sexy.
Insa pantofii cu toc nu au fost dintotdeauna apanajul feminitatii. In Evul Mediu, ei erau purtati atat de barbati, cat si de femei, simbolizand un statut social superior. Cea care a dat o conotatie mai mult „fashion” decat functionala tocurilor a fost Caterina de Medici. La mijlocul anilor 1500, ea a purtat la ceremonia de casatorie cu Ducele de Orleans, viitor rege al Frantei, tocuri inalte de 5 cm pentru a compensa statura mica si lipsa de atractivitate. Pantofii cu toc au continuat sa transmita un mesaj de apartenenta la o clasa sociala pana in secolul al XIX-lea, cand au devenit exclusiv un element estetic. De-a lungul timpului, pantofii cu toc au fost fie aclamati pentru proiectia pe care reuseau s-o creeze, fie blamati pentru efectele nocive pe care le aveau asupra sanatatii femeii sau a imaginii ei in societate. Niciodata insa nu au trecut neobservati.
Blahnik, Choo sau Louboutin
Astazi pantofii, cu toc sau nu, transmit involuntar sau constient un anumit mesaj despre ei, dar mai ales despre cele care ii poarta. In secolul XXI, poti sa fii trecuta cu usurinta intr-o categorie nu prin inaltimea tocului, ci prin marca pantofului pe care il porti. „Rangul” epocii moderne este dictat acum de un alt fel de regi: Manolo Blahnik, Jimmy Choo sau Christian Louboutin. Un pantof creatie Jimmy Choo va spune intotdeauna despre tine ca esti independenta si apreciezi calitatea, un Louboutin iti va sublinia gustul fin si elegant ,iar daca esti fericita posesoare a unor pantofi Manolo Blahnik vei fi vazuta cu siguranta ca o connaisseur, o femeie cu un stil original si foarte feminin.
Sunt sigura ca multe dintre voi se regasesc in descrierile de mai sus. La fel cum multe inca viseaza ca intr-o buna zi sa faca parte macar dintr-una. Insa drumul pana acolo nu e intotdeauna scurt si probabil ca o sa incalti mai multe perechi de pantofi pana la primii tai Louboutini adevarati, care apropos, nu sunt fabricati in China si nu se vand cu discounturi mari pe site-uri obscure, ci doar in lanturile de magazine acreditate. Nimic nu e mai urat decat povestea pe care o spune despre tine un produs sub o eticheta falsa.
Din fericire mai sunt inca multe perechi de pantofi pe lume gata sa ne faca fericite, trebuie doar sa-i alegem cu atentie. In garderoba fiecarei femei ar trebui sa existe, pe langa noile tendinte din fiecare sezon, cateva piese de rezistenta care nu se vor demoda niciodata:
– o pereche de pantofi din piele neagra cu toc inalt
– o pereche de pantofi peep-toe culoarea nude
– o pereche de sandale cu bretele fine si toc mediu argintii
– o pereche de balerini in culoarea preferata a fiecareia.
N-ar trebui sa lipseasca nici perechea „extravaganta”, intr-o culoare tare, electrica, pe care o porti atunci cand vrei sa simti ca lumea e a ta. Restul sunt variatiuni pe aceeasi tema: cu toc subtire sau gros, mediu sau foarte inalt, cu siret sau cu catarame, cu platforma sau cu talpa ortopedica, cizme sau sandale, pantofi sau botine, in toate culorile pe care le poate imagina mintea umana si le poate descifra doar ochiul unei femei.
Calitatea pantofului ar trebui sa vina intodeauna inaintea designului, asa ca este de preferat sa avem pantofi din materiale naturale sau ecologice – plasticul nu a fost considerat niciodata ecologic!
Fiecare sezon aduce tendinte noi, mai cuminti sau mai experimentaliste. Alege doar pantofii care te reprezinta pe TINE, nu o tinuta sau un designer anume. Numai asa vei fi sigura ca ai in dressingul tau pantofi pe care ii vei purta mai mult decat odata, si nu doar la o anumita tinuta. Cand alegerea te reprezinta pe tine, combinatiile potrivite vin de la sine. Nu te teme sa incerci culori tari sau modele neobisnuite, am trecut demult de vremea uniformelor in culori triste, pamantii. Daca vrei sa-ti marchezi un stil propriu, original, mergi pe mana designerilor locali – atunci cand cei internationali nu sunt accesibili – te vor scoate cu siguranta din anonimatul productiilor de serie.
Cand le acordam atentia cuvenita, pantofii vor spune despre noi intotdeauna povesti frumoase, povesti pe care ceilalti vor fi incantati sa le asculte Eu ma regasesc in fiecare poveste a pantofilor mei. Care este povestea pantofilor tai?