Testul a fost conceput in secolul XX de psihiatrul maghiar Leopold Szondi. Scopul a fost de a explora cele mai reprimate impulsuri ale unei persoane pe baza simpatiei sau aversiunii cauzate de fotografiile specifice ale psihopatilor. Testul Szondi se bazeaza pe ideea generala ca acele caracteristici care ne deranjeaza la altii, sunt cele care ne-au provocat aversiune intr-un stadiu incipient al vietii noastre si de aceea le reprimam.
Iata cativa termeni de psihologie pe care trebuie sa ii cunoasteti inainte de inceperea testului:
Reprimare: Conform conceptului psihanalitic, acesta este cel mai important mecanism de aparare psihologica pe care il avem. Cea mai importanta functie este aceea de a transfera gandurile si dorintele inconfortabile in inconstientul nostru.
Negare: Este un proces mental prin care refuzam absolut impulsurile noastre cele mai adanci (adica lucrurile pe care le dorim), adoptand modelul exact opus al comportamentului dorit.
Sublimare: procesul de transfer al alegerilor, starilor sau comportamentelor noastre reprimate celor care sunt acceptabile din punct de vedere social sau util, cum ar fi activitatile artistice, hobby-urile, alegerile profesionale, obiceiurile mici inofensive etc.
Testul Szondi – Instructiuni


Uita-te la portretele acestor opt persoane si alege-l pe cel pe care n-ai vrea niciodata sa il intalnesti noaptea in intuneric, pentru ca aparitia lui sau a ei provoaca dezgust si frica in tine. Apoi citeste interpretarea care corespunde numarului portretului pe care l-ai ales.
Testul Szondi original a inclus 6 seturi de 8 portrete de oameni, fiecare fiind clasificat drept sadic, epileptic, catatonic, schizofrenic, isteric, depresiv, maniac, tulburare de identitate disociativa. Aici este o versiune minora a testului lui Leopold Szondi, care include doar un set de portrete, deoarece este foarte dificil de a furniza versiunea completa a acestuia cu toate interpretarile posibile intr-un post de blog.
Interpretari:
1) Sadicul
Represiune
Probabil ca ai reprimat unele experiente din primii ani de viata asociate cu autoritarismul in comportamentul tau, nevoia de a domina, si o inclinatie spre intentii mai putin bune. Daca ai ales portretul acestui profesor, ai putea reprima ceva ofensiv sau degradant fata de alte comportamente, in inconstient.
Negare
Este posibil sa fii o fiinta complet inofensiva si linistita, intotdeauna gata sa-i ajuti pe altii. Cand nu doresti sa faci ceva, creezi bariere (de exemplu, tergiversarea unui lucru sau a arata ca ai o stare proasta). Adesea, atunci cand trebuie sa te aperi, alegi rezistenta si sfidare pasiva. Acest lucru, pe termen lung, ii epuizeaza pe cei care din jurul tau.
Vezi si: Tipuri de personalitate DISC – in care dintre cele 4 profile te incadrezi?
2) Epilepticul
Represiune
Cand vorbim despre tulburarile de personalitate asociate cu boala cerebrala (cum se intampla in unele cazuri de epilepsie), unele dintre trasaturile diagnostice pot fi impulsivitatea, iritabilitatea, izbucnirile de furie si agresivitate. Daca acest domn ti-a provocat sentimente ca repulsia si frica, probabil ca in copilarie ai reprimat subconstient astfel de sentimente si comportamente.
Negare
Este foarte probabil sa fii o persoana buna si linistita. Fiind bland si prietenos, dai impresia unei persoane responsabile si controlate. Esti stabil in ceea ce priveste sentimentele si te legi usor de oameni, idei si obiecte.
3) Catatonicul
Represiune
Unele caracteristici ale acestei tulburari mintale sunt stimularea excesiva a imaginatiei, a cunoasterii in general si a negativismului. Daca acest zambitor a cauzat sentimente negative in tine, poate ca ai reprimat o anumita hiperactivitate a mintii tale. Acest lucru ar putea sa te faca sa pierzi legatura cu realitatea.
Negare
Tinzi sa adopti comportamente stereotipice si nu iti plac inovatiile si schimbarile. Poate ca esti tipul de persoana timida si desteapta, care considera ca este deosebit de dificil sa se adapteze la situatii noi. Cea mai mare frica a ta este sa pierzi controlul de sine. Esti o persoana un pic rigida, adesea defensiva si probabil inhibata, care nu se abate niciodata de la codul de comportament.
4) Schizofrenicul
Represiune
Personalitatea schizofrenica se caracterizeaza prin apatie intensa, distorsiuni ale gandirii si emotii incompatibile. Daca aceasta privinta impasiva si fata de joker ti-au provocat fiori, probabil ca ai reprimat un sentiment de indiferenta fata de ceilalti. De asemenea, te-ai abtinut de la lucruri si evenimente intr-un stadiu incipient al copilariei tale.
Negare
Probabil ca esti o persoana sociabila. Tu crezi in socializarea si comunicarea cu ceilalti. Societatea este mai degraba inselatoare si poate ascunde o persoana izolata care traieste cu sentimentul de a fi intotdeauna singura. Relatiile tale pot parea impersonale si superficiale, ca si cand ar lipsi adevaratul sentiment. Adanc, poti simti ca nu ai nevoie de altii si de coexistenta cu ei.
5) Istericul
Represiune
Unele trasaturi de personalitate ale oamenilor isterici sunt emotii superficiale si instabile, narcisism si exhibitionism. Daca ai ales aceasta doamna ciudata ca persoana care te sperie cel mai mult, poate ca este pentru ca ai reprimat o dorinta insatiabila de a captiva atentia, si o sete de aprobare.
Negare
Dati impresia unei persoane modeste cu o intensitate intentionata. Cu toate acestea, in realitate, vazand o persoana linistita si timida, este posibil sa aveti o dorinta excesiva de a armoniza ea. Meticulozitatea are grija de aspectul si comportamentul tau. De exemplu, intotdeauna incerci sa fii elegant si bine imbracat, completand hainele cu accesorii care atrag atentia altora.
Sublimare
Astfel de oameni ar putea alege o profesie rara / extravaganta sau un hobby.
6) Depresivul
Represiune
Lipsa stimei de sine, sentimentele de inferioritate si vina sunt principalele simptome ale depresiei. Faptul ca aceasta fiinta inofensiva este o intrupare a aversiunii pentru tine, poate insemna ca esti o persoana profund deprimata care reuseste sa aiba aceste simptome sub control.
Negare
Poate ca esti o persoana relaxata si fara griji. Tu intotdeauna dai dovada de dinamism, incredere si optimism. Uneori, desigur, te superi si poti manifesta distimie si melancolie („sindromul clovnului trist”). Poti fi, de asemenea, suspicios si morocanos.
Sublimare
Este foarte probabil ca schimbarea tendintelor depresive sa preia rolul psihologului tuturor, cautand solutii la problemele altor persoane.
Te-ar putea interesa si: Test: Tu ce parte a creierului folosesti, stanga sau dreapta?
7) Maniacul
Represiune
Unele caracteristici diagnostice ale maniei sunt extroversiunea, suprastimularea, supraestimarea sinelui si pierderea de bani si emotii. Daca acest chip pare a fi infricosator pentru tine, probabil inseamna ca in tine exista un fel de emotie care, daca nu ar fi controlata, te va transforma intr-un mistic fanatic.
Negare
Este foarte probabil sa fii o persoana care nu doreste sa provoace cu comportamentul sau si care detesta zgomote, extreme si excese. Esti un exemplu de discretie, de retinere si de masura. Fiind logic si economic, intotdeauna ai un comportament complet controlat.
8) Tulburare de identitate disociativa
Represiune
Acest tip de personalitate este exprimat in dorinta unei persoane de a trai si a fi acceptata ca membru al sexului opus. Daca acest tanar iti pare periculos si depravat, probabil la inceputul copilariei tale ai reprimat o problema de identitate sau mai exact o problema legata de identitatea de gen.
Negare
Daca mecanismul de aparare al negarii a functionat, este posibil sa ai tendinta de a confirma in mod explicit sexul biologic. In acest caz, comportamentele, manierele si aspectul tau subliniaza faptul ca esti un barbat adevarat sau o femeie adevarata. Daca esti barbat, esti foarte „macho”, iar daca esti femeie, incerci mereu sa arati sexy si incerci sa flirtezi si sa atragi barbati.
IMPORTANT: va rugam sa nu intelegeti gresit rezultatele testului, care nu inseamna ca aveti un fel de tulburare mintala, deoarece testul a fost conceput pentru a face o ipoteza despre posibilele impulsuri reprimate ale fiecarui tip de personalitate in conformitate cu teoria psihanalizei.