Ai cunoscut pe cineva, ati vorbit, poate ati iesit la cateva intalniri. Totul parea sa mearga bine, pana cand… puff! Dispare fara urma. Nu mai raspunde la mesaje, nu mai da semne de viata, ca si cum n-ar fi fost niciodata acolo. Ai fost ghostuit.
Ce e ghosting-ul?
Ghosting-ul inseamna cand cineva taie brusc orice forma de comunicare, fara explicatii sau vreun semn ca ceva ar fi in neregula. De obicei, se intampla in relatii romantice, dar si prietenii sau chiar angajatorii pot face asta.
Fenomenul nu e ceva nou. In trecut, oamenii dispareau pur si simplu, doar ca acum, cu toata tehnologia, e mai evident
Ghosting-ul a devenit mai comun in anii 2010, odata cu explozia dating-ului online. Google Trends arata ca termenul a avut un varf de interes in 2019, iar in 2017 a fost inclus in dictionarul Merriam-Webster.
Desi este un fenomen des intalnit, asta nu inseamna ca este mai usor de suportat.
De ce ghostuiesc oamenii?
Inainte sa te apuci sa-ti pui intrebari gen “Ce am gresit?”, tine minte: ghosting-ul vorbeste mai mult despre cel care l-a facut, decat despre tine.
Motivul principal? Multi prefera sa evite conversatiile dificile. Spunandu-i cuiva direct ca nu mai esti interesat poate parea incomod, asa ca unii aleg sa dispara pur si simplu. Altii jongleaza cu mai multe conexiuni simultan si considera mai simplu sa renunte la una fara explicatii.
Mai exista si cei care au o teama reala de conflict sau de reactia celuilalt – poate au fost in trecut intr-o situatie unde respingerea a generat furie sau agresivitate. Unii nici macar nu isi propun sa ghostuiasca, dar amana atat de mult sa raspunda, incat devine prea tarziu sa o mai faca.
Semne ca urmeaza sa fii ghostuit
Ghosting-ul nu vine mereu brusc. Uneori, apar semne clare ca cineva se pregateste sa dispara. Raspunde din ce in ce mai rar la mesaje, devine distant, evita sa faca planuri si iti da senzatia ca nu mai e prezent in conversatie.
Poate ca initial raspundea rapid, dar acum iti lasa mesajele „la citit” ore sau chiar zile intregi. Poate ca inainte vorbeati deschis despre viitor, dar acum evita subiectele care implica o conexiune pe termen lung.
O alta schimbare vizibila e pe retelele de socializare. Daca inainte iti dadea like sau comenta la postari, iar acum pare ca a disparut din online sau nu mai interactioneaza deloc cu tine, e un semn clar ca se distanteaza. Uneori, chiar si postarile lor se schimba—devin mai vagi, mai putin personale, ca si cum ar incerca sa lase lucrurile in aer.
Daca observi ca nu mai face niciun efort sa tina legatura sau ca te evita subtil, sunt sanse mari sa urmeze un ghosting. Desi nu poti opri asta, macar poti fi pregatit emotional si sa te protejezi de surpriza neplacuta.
Cum sa reactionezi daca ai fost ghostuit
E un sentiment neplacut si te lasa cu un milion de intrebari. Primul impuls poate fi sa trimiti mesaje peste mesaje, sa ceri explicatii, dar sincer? Nu merita. Daca cineva alege sa dispara fara sa-ti explice nimic, raspunsul e deja acolo.
Daca simti nevoia sa trimiti un mesaj final, fa-l scurt si la obiect. Poti spune ceva de genul: „Mi-ar fi placut sa imi spui daca nu mai esti interesat(a), dar iti respect decizia.” Asta iti ofera un fel de incheiere, dar fara sa pari disperat/a.
Dupa asta, focus pe tine. Blocheaza-l/o daca simti ca e nevoie, sterge conversatiile ca sa nu fii tentat/a sa recitesti mesajele si ocupa-te de lucruri care iti fac bine. Orice ai face, nu incepe sa te invinovatesti. Nu e despre tine, e despre lipsa de maturitate emotionala a celuilalt.

Cum sa treci peste
Ghosting-ul poate sa te faca sa-ti pui la indoiala valoarea si sa iti scada increderea in oameni. Dar nu lasa un om imatur sa iti defineasca perceptia despre tine sau despre relatii.
- Da-ti timp sa procesezi. Furia, tristetea, frustrarea – toate sunt normale. Important e sa nu te blochezi in ele.
- Scrie-ti gandurile. Un mesaj pe care nu-l trimiti, un jurnal, orice te ajuta sa scoti din tine emotiile fara sa le proiectezi pe cineva care nu merita efortul tau.
- Evita social media. Daca inca ii urmaresti profilul, e ca si cum ai sapa in propria rana. Unfollow, mute sau chiar block, daca simti ca asta te ajuta.
- Tine minte ca nu esti singur/a. Ghosting-ul e atat de comun incat aproape toata lumea a trecut prin asta. Vorbeste cu prietenii, citeste experientele altora, si o sa vezi ca nu e despre tine, ci despre ei.
Ce sa nu faci
- Nu insista. Daca cineva te-a ghostuit, nu inseamna ca trebuie sa te umilesti incercand sa primesti un raspuns. Daca nu a avut respectul sa iti explice ce s-a intamplat, nu merita atata energie.
- Nu te razbuna. Tentatia de a-i trimite un mesaj pasiv-agresiv sau de a-i face viata grea pe social media poate fi mare, dar n-are rost. Cel mai bun „revenge” e sa nu iti pese.
- Nu lasa sa te defineasca. Un ghosting nu inseamna ca nu esti suficient de bun/a. Doar ca ai dat peste cineva care nu stie sa gestioneze relatiile.
Daca vrei sa raspunzi…
Daca simti nevoia sa spui ceva inainte sa inchizi complet capitolul, poti opta pentru ceva simplu:
- „Am observat ca nu mai raspunzi, asa ca o sa presupun ca asta e raspunsul tau. Ai fi putut sa-mi spui direct, dar oricum, iti doresc numai bine.”
- „Daca nu mai esti interesat/a, e OK, dar macar sa stiu.”
- „Pacat ca s-a intamplat asa. Sper ca esti bine.”
Daca nu primesti raspuns, ia-o ca pe un semn clar ca nu trebuie sa insisti.
Cand ghosting-ul este justificat
Desi de obicei ghosting-ul este considerat un act lipsit de respect, exista momente cand este complet justificat. Daca te simti in pericol, daca cineva a depasit grav niste limite sau daca ai fost victima abuzului, disparitia fara explicatii este cea mai buna optiune pentru siguranta ta.
De asemenea, daca cineva incepe sa aiba comportamente nepotrivite – trimite mesaje obscene nesolicitate, te urmareste, iti contacteaza fostii parteneri sau chiar iti invadeaza spatiul personal – ghosting-ul devine o necesitate.
In astfel de cazuri, cel mai bine este sa tai complet orice contact si sa iei masuri pentru a-ti proteja siguranta.
Concluzia? E mai bine sa mergi mai departe
Ghosting-ul e o lipsa de respect si de maturitate emotionala. Cineva care dispare fara sa spuna nimic nu merita timpul si energia ta. Oamenii care conteaza vor avea curajul sa fie sinceri cu tine. Asa ca ridica-te, sterge mesajele, iesi cu prietenii si aminteste-ti ca un ghost nu merita sa traiasca in mintea ta. Nu ai nevoie de cineva care dispare, ai nevoie de cineva care ramane.
Surse de informare:
- https://journals.sagepub.com
- https://digitalcommons.pace.edu
- https://www.psychologytoday.com
- https://time.com
- https://digitalcommons.calpoly.edu