Tipuri de filtre de apa si cum il alegi pe cel mai bun

Apa potabila este esentiala pentru sanatatea si bunastarea ta. Totusi, chiar si in marile orase, apa furnizata la robinetele din intreaga casa poate contine o mare varietate de contaminanti si impuritati cu impact potential nociv asupra sanatatii. Unul dintre cele mai simple moduri de a imbunatati calitatea apei este prin utilizarea unui filtru de apa.

Filtrele de apa diferite au scopuri diferite. Unele pot imbunatati gustul apei, in timp ce altele pot elimina substante chimice sau microbi nocivi.

Ce tipuri de filtre exista

Exista diverse tipuri de filtre de apa – acestea pot fi plasate pe blatul de bucatarie, introduse in frigider sau instalate direct sub chiuveta – precum si tehnici diferite pentru filtrarea apei.

Recomandari:

Cana filtranta
Cana filtranta Geyser Matiss, plastic, cartus filtrant, 4l
CUMPARA>>
Filtru de apa potabila chiuveta
Filtru de apa potabila montare pe chiuveta Aquaphor Modern
CUMPARA>>
Filtru de apa Biovita, cu osmoza inversa
Filtru de apa Biovita, cu osmoza inversa, cu 6 nivele, cu pompa
CUMPARA>>

Iata cateva sfaturi de urmat atunci cand alegi un filtru de apa potabila:

Cani filtrante pentru apa

Canile filtrante pentru apa sunt recipiente care se umplu de sus si au filtre incorporate prin care apa trebuie sa treaca inainte de a fi turnata pentru baut sau alte scopuri.

Acestea sunt proiectate cu filtre incorporate care retin impuritatile si contaminantii din apa, asigurand ca apa consumata este curata si potabila.

Avantaje: Ieftine, fara instalare, usor de folosit

Dezavantaje: Variaza in functie de model si dimensiunea porilor, filtrele trebuie inlocuite regulat, filtrarea este lenta.

Cana filtranta de apa reprezinta o solutie eficienta si convenabila pentru asigurarea unui acces usor la apa curata si potabila in fiecare zi.

Filtre pentru frigidere

Multe frigidere au un filtru incorporat care furnizeaza apa prin usa frigiderului si alimenteaza un automat de gheata.

Avantaje: Vin impreuna cu multe frigidere, adesea imbunatatesc gustul apei, pot filtra si apa folosita pentru a face gheata, usor de utilizat

Dezavantaje: Filtrele trebuie inlocuite regulat.

Filtre de apa montate pe robinet

Sistemele de filtrare apa potabila montate pe robinet se fixeaza la un robinet standard si pot fi comutate intre fluxul de apa filtrata si nefiltrata.

Avantaje: Poti comuta usor intre apa filtrata si nefiltrata, relativ ieftine

Dezavantaje: Nu sunt compatibile cu toate robinetele, pot incetini fluxul de apa.

Prin utilizarea unui filtru de apa pentru robinet, se asigura o sursa continua de apa curata si potabila in gospodarie.

Filtre de apa integrate in robinet

Sistemele de filtrare integrate in robinet sunt robinete proiectate cu filtre incorporate (in loc de un filtru atasat, ca in cazul unui sistem montat pe robinet) si necesita instalare.

Avantaje: Poti comuta usor intre apa filtrata si nefiltrata

Dezavantaje: Adesea sunt costisitoare, necesita instalare.

Filtre de apa pentru blat

Sunt sisteme de filtrare a apei care se afla pe blatul de bucatarie si constau in mod obisnuit dintr-un rezervor pentru apa nefiltrata si un recipient pentru apa filtrata.

Avantaje: Usor de instalat si de utilizat, nu necesita instalatii complicate, relativ ieftine

Dezavantaje: Capacitate limitata, filtrare mai lenta, necesita schimbarea regulata a filtrelor

Filtre montate sub chiuveta

Sistemele de filtrare sub chiuveta sunt instalate sub o chiuveta si trimit apa printr-un tevita catre robinetul special instalat al filtrului.

Avantaje: Filtrare pentru cantitati mari de apa, nu ocupa spatiu pe blat

Dezavantaje: Adesea sunt costisitoare, pot necesita modificari ale instalatiei sanitare.

Un filtru de apa sub chiuveta utilizeaza tehnologii avansate pentru a elimina impuritatile si contaminantii din apa, oferind astfel acces la o apa mai sigura si mai sanatoasa pentru consumul nostru zilnic.

Tratamente de tratare a apei pentru intreaga casa

Dispozitivele de tratare a apei pentru intreaga casa trateaza toata apa care intra in casa, nu doar apa folosita pentru baut.

Avantaje: Tratamentul este aplicat tuturor apei care intra in casa ta, ceea ce poate fi important pentru apa dura si compusii organici volatili (COV-uri).

Dezavantaje: Adesea sunt costisitoare, pot necesita modificari ale instalatiei sanitare, pot necesita intretinere profesionala, filtrarea care indeparteaza clorul ar putea creste dezvoltarea microorganismelor in toate conductele din casa ta.

filtru apa potabila
Sursa foto: Freepik

Citeste si: 10+ Magazine online de mobila si decoratiuni pentru casa ta

Cum alegi un filtru de apa potabila

Exista multe aspecte de luat in considerare atunci cand alegi un filtru de apa potabila, inclusiv costul si fezabilitatea, stilul de viata si mediul din casa ta.

Alege un filtru certificat

Citeste eticheta pentru a verifica daca produsul este certificat de NSF. In caz afirmativ, poti consulta baza de date a NSF pentru a afla mai multe despre tipurile de contaminanti pe care un anumit model este certificat sa ii elimine.

De obicei, pe etichetele filtrelor de apa sunt specificate si tipurile de substante pe care le reduc, ceea ce poate fi util in procesul de selectie.

Este important sa examinezi cu atentie etichetele si sa verifici afirmatiile producatorului folosind surse independente, deoarece nu toti vanzatorii pot fi la curent cu nevoile tale specifice.

Tine cont de sursa de apa

Apa de la reteaua publica are, in general, o calitate buna, dar poate contine urme de clor, metale sau alte impuritati. Daca bei apa de fantana sau foraj, analiza apei este esentiala pentru a identifica exact contaminantii pe care trebuie sa ii elimine filtrul.

Pentru a alege cel mai bun filtru pentru consumul de apa acasa, este nevoie sa stii mai multe despre sursa apei tale. A sti ce contaminanti pot exista deja in apa ta este un prim pas important atunci cand decizi daca vrei sau ai nevoie de un sistem de filtrare si, in caz afirmativ, ce tip va satisface cel mai bine nevoile tale.

Tine cont de nevoile tevoile tale

Filtrele de apa sunt disponibile in diverse forme, incepand de la ulcioare de plastic cu filtre si incorporate in frigider, pana la filtre pentru robinet si sub chiuveta, si chiar modele pentru intreaga casa.

Vrei doar sa imbunatatesti gustul apei sau te ingrijoreaza eliminarea unor contaminanti specifici, precum bacteriile?

Daca in casa sunt copii mici sau persoane cu sistem imunitar slabit, eliminarea bacteriilor este o prioritate. Alege tipul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale si care este certificat.

Pretul, un factor important

Preturile diferitelor sisteme de filtrare pot varia considerabil, de la sisteme simple care pot costa sub 100 de lei pana la sisteme complexe care costa sute de lei si necesita instalare profesionala.

Ia in calcul costurile de instalare si mentenanta

Pe langa pretul achizitionarii si instalarii sistemului, ia in considerare si costul, programul si usurinta intretinerii, cum ar fi schimbarea cartuselor de filtrare.

Sistemele mai complexe pot necesita instalare profesionala si inlocuire regulata a cartuselor. Pentru a continua sa functioneze corect, toate sistemele de tratare a apei necesita intretinere.

De cata apa filtrata ai nevoie?

Atunci cand alegi un filtru de apa, este important sa iei in considerare cata apa trebuie sa filtrezi in mod regulat. Exista filtre care pot procesa cantitati mai mari de apa rapid, in timp ce altele pot fi mai lente.

Daca ai nevoie doar de apa potabila pentru consum personal, un filtru mai rapid ar putea sa nu fie necesar.

Este esential sa alegi un filtru care sa se potriveasca nevoilor tale specifice de consum de apa, astfel incat sa obtii apa filtrata intr-un mod eficient si convenabil pentru tine.

Care este diferenta dintre un filtru de apa si un purificator de apa

Desi pot parea similare la prima vedere, un filtru de apa potabila si un purificator de apa au diferente semnificative in ceea ce priveste modul de functionare si eficienta de purificare.

Filtrul de apa potabila:

  • Principiu de functionare: Retine impuritatile din apa, cum ar fi sedimente, nisip, rugina, clor si bacterii, prin intermediul unui mediu filtrant (ex: cartus filtrant).
  • Eficienta: Elimina o parte semnificativa a contaminantilor, dar nu toate. Nu este la fel de eficient ca un purificator de apa in eliminarea virusurilor, chimicalelor si metalelor grele.
  • Tipuri: Diverse tipuri, de la filtre de robinet la sisteme montate sub chiuveta, cu capacitati de filtrare variabile.
  • Cost: In general, mai accesibil ca un purificator de apa.

Purificatorul de apa:

  • Principiu de functionare: Utilizeaza o combinatie de tehnologii, inclusiv filtrare, absorbtie, oxidare si dezinfectie, pentru a elimina o gama larga de contaminanti, inclusiv virusuri, bacterii, chimicale, metale grele si pesticide.
  • Eficienta: Ofera un nivel de purificare mai ridicat decat un filtru de apa, rezultand o apa mai pura si mai sigura pentru consum.
  • Tipuri: Diverse tipuri, de la purificatoare cu osmoza inversa la purificatoare UV, cu caracteristici si capacitati variabile.
  • Cost: In general, mai scump decat un filtru de apa.

Intretinerea adecvata a filtrelor de apa este cruciala pentru mentinerea calitatii apei. Este important sa urmezi cu strictete instructiunile producatorului pentru a evita eventualele probleme. Schimbarea regulata a filtrelor este esentiala pentru asigurarea unei ape de baut sanatoase si lipsite de contaminanti. De asemenea, aditivii folositi pentru inlaturarea substantelor dure din apa trebuie sa fie regenerati conform unui program stabilit. O intretinere corespunzatoare a sistemului de tratare a apei contribuie la prelungirea duratei de viata a acestuia si la mentinerea unei calitati optime a apei consumate in gospodarie.

- Advertisement -

RECENTE