Stii senzatia aia cand afara e frig, iar tu te-ai cuibarit confortabil pe canapea? Un pahar de vin fiert fierbinte este tot ce-ti trebuie pentru a te incalzi si a te relaxa. Dar cat zahar sa pui? Si ce alte ingrediente mai ai nevoie?
De ce conteaza cantitatea de zahar?
Zaharul nu doar ca adauga dulceata, dar si scoate in evidenta aromele vinului si ale celorlalte condimente. Dar atentie! Prea mult zahar poate strica tot gustul.
Cat zahar sa pui? E o intrebare buna, pentru ca nu exista un raspuns fix. Depinde de cat de dulce iti place sa fie, de tipul de vin pe care il folosesti si de celelalte ingrediente. Un vin sec, de exemplu, are nevoie de mai mult zahar decat unul demisec. Incepe cu o cantitate mai mica de zahar si adauga treptat, pana cand obtii gustul dorit.
In medie, cele mai multe retete recomanda adaugarea a aproximativ 50 pana la 150 de grame (in jur de 3 pana la 8 linguri) de zahar per sticla de vin, in functie de cat de dulce sau sec este vinul.
In unele cazuri, mai ales atunci cand se foloseste vin foarte sec, se pot adauga cantitati mai mari de zahar (pana la 150 de grame sau mai mult) pentru a echilibra amaraciunea si a intensifica aromele. Alternativ, unii oameni prefera sa foloseasca alti indulcitori, cum ar fi mierea sau siropul de artar, pentru un gust mai bogat.
Zaharul nu doar echilibreaza aciditatea si amaraciunea vinului, dar si intensifica aromele condimentelor. De exemplu, reteta de vin fiert a lui Jamie Oliver recomanda utilizarea a aproximativ 60 de grame de zahar per sticla, insa el sugereaza ajustarea cantitatii in functie de dulceata fructelor si a vinului.
Nu te limita la o singura reteta! Experimenteaza cu diferite tipuri de vin, condimente si fructe. Lasa-ti imaginatia sa zboare si creeaza propriul tau ritual al vinului fiert. Cine stie, poate vei descoperi o noua combinatie care va deveni preferata ta.