Pantone a anuntat culoarea anului 2024, Peach Fuzz. Care este simbolistica ei

Cu toate previziunile privind culorile care apar la sfarsitul anului, poate cel mai asteptat dintre acestea este anuntul pentru Culoarea Anului – Pantone fiind considerat autoritatea globala in domeniul culorilor in diferite industrii. Intreaga lume asteapta cu sufletul la gura aceasta declaratie, iar acum putem cu totii respira usurati, deoarece Culoarea Anului 2024 este Peach Fuzz, o nuanta de portocaliu asemanatoare cu serbetul. Aceasta nuanta dulce si delicata reprezinta o schimbare semnificativa fata de culoarea anului precedent, Viva Magenta, un rosu aprins si dramatic.

Ce reprezinta Peach Fuzz culoarea anului 2024

In fata conflictelor globale si a numeroaselor surse de stres, Pantone a desemnat culoarea anului 2024: PANTONE 13-1023 Peach Fuzz, o nuanta blanda si reconfortanta de piersica, menita sa ne aminteasca sa avem grija atat de noi insine, cat si de ceilalti.

„Subtil senzual, Peach Fuzz 13-1023 este o nuanta de piersici care evoca sinceritate si tandrete si transmite un mesaj de afectiune si impartasire, comunitate si colaborare. Este un ton cald si reconfortant care ne stimuleaza dorinta de a ne uni cu ceilalti sau de a avea momente de liniste, si sentimentul de protectie pe care acest lucru il genereaza”, explica Laurie Pressman, vicepresedintele Pantone Color Institute, intr-un comunicat.

Pentru Leatrice Eiseman, Directorul Executiv al Institutului de Culoare Pantone, Peach Fuzz este o alegere potrivita pentru momentul actual, reflectand nevoile si dorintele umane fundamentale, pe care multi le pot experimenta in mijlocul unor perioade provocatoare.

Culoarea anului 2024
Sursa foto: Pantone

„Culoarea pe care am ales-o trebuia sa ne exprime dorinta de a fi aproape de cei dragi si fericirea pe care o simtim atunci cand ne conectam cu propria fiinta si ne bucuram de un moment de liniste singuri. Trebuia sa fie o culoare care sa transmita o caldura invaluitoare si un mesaj de compasiune si empatie”, sustine Laurie Pressman.

Institutul Pantone Color, intr-un act de indrazneala si inovatie, a lansat in 1999 programul educativ „Pantone Culoarea anului”, aducand astfel in prim-plan comunitatea globala de design si pe cei pasionati de paleta cromatica. Acest demers a fost conceput pentru a sublinia conexiunea profunda dintre evolutia culturala si expresivitatea culorilor, dorind sa evidentieze cum ceea ce pulseaza in cultura globala se transpune si se reflecta in limbajul vibrant al culorii.

Cum bate ceasul anului 2024, programul „Culoarea anului Pantone” sarbatoreste un sfert de secol de influenta si inspiratie.

In decursul decadelor, acest program a devenit un far cultural cu impact global, captivand imaginatia designerilor, marcilor si a consumatorilor.

Astazi, la ceas aniversar, Institutul reflecta asupra celor 25 de ani de existenta a programului „Culoarea anului Pantone” si asupra rolului central pe care culoarea il ocupa in trairile umane.

De la prezentarea PANTONE 15-4020 Cerulean Blue, alesa drept prima nuanta „Pantone a Anului” in 1999, am fost martorii influentei majore pe care acest program a exercitat-o asupra evolutiei produselor si a deciziilor de achizitie, in aproape fiecare sector si colt al lumii.

Sursa foto: Pantone

Cum este aleasa culoarea anului Pantone?

Intr-un proces exigent si, uneori, provocator, Institutul a gasit modalitati neconventionale de a exprima mesajul sau prin culoare. De exemplu, in 2016, amestecul subtil al PANTONE 13-1520 Rose Quartz si PANTONE 15-3919 Serenity a conturat o poveste despre conexiune si bunastare, transmitand in acelasi timp ordine si liniste.

In 2021, alegerile independente ale PANTONE 17-5104 Ultimate Gray si PANTONE 13-0647 Illuminating au subliniat frumusetea complementaritatii dintre elemente disparate.

Intr-o abordare inedita, pentru Culoarea Anului Pantone 2022, PANTONE 17-3938 Very Peri, Institutul a creat o nuanta complet noua, cautand cu rigoare expresivitatea exacta necesara pentru a transmite mesajul dorit.

Alegerea de anul trecut, Viva Magenta, este descrisa ca fiind „un rosu cenusiu nuantat, ancorat in natura, incurajand experimentarea si exprimarea de sine fara restrictii.”

Numele culorii, o alegere la fel de atenta, evoca imagini si senzatii, dorind sa se asigure ca denumirea Culoorii Anului Pantone rezonaza si comunica mesajul in mod intuitiv. Astfel, in atelierul lor cromatic, Institutul Pantone Color devine un povestitor iscusit, aducand la viata nu doar nuante, ci si emotii si semnificatii profunde.

- Advertisement -

RECENTE