Importanța uleiului de somon în alimentația pisicii tale

Sursa foto: pexels.com

Uleiul de pește este unul dintre cele mai populare suplimente pentru pisici. Bogat în acizi grași Omega-3, un compus vital pentru sănătatea pisicii, uleiul de pește susține sănătatea prietenei tale blănoase, fiind recomandat într-o mare varietate de afecțiuni, de la artrită până la boli cardiovasculare. 

Ce este uleiul de somon?

Uleiul de somon este grăsime de somon, dar substanțele active care îi conferă eficiența sunt doi acizi grași: DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic). DHA are o serie de beneficii importante pentru pisicile de orice vârstă, în timp ce EPA este în mod special potrivit pentru pisicile în vârstă, datorită acțiunii sale antiinflamatorii. 

De ce se adaugă ulei de somon în alimentația pisicii?

Pisicile nu produc acizi grași omega-3, acesta fiind principalul motiv pentru care proprietarii aleg să adauge acest ingredient în mâncarea felinelor. Conform studiilor, uleiul de somon pentru pisici susține funcția cognitivă, ameliorează inflamația și combate bolile cardiovasculare.

Medicii veterinari susțin administrarea suplimentelor de ulei de pește, acest ingredient natural fiind în general foarte bine tolerat. Totuși, e recomandat să te consulți cu medicul veterinar înainte de a administra orice fel de suplimente. 

Beneficiile uleiului de somon pentru pisici

Am afirmat deja că uleiul de pește aduce o serie de beneficii importante, dar care sunt acestea?

  • Susține sănătatea aparatului cardiovascular. Uleiul de somon contribuie la reglarea funcției cardiace, reducerea frecvenței aritmiilor, reducerea riscului de fibrilație atrială. În plus, DHA și EPA scad nivelul trigliceridelor din sânge și au și un rol de fluidizare a circulației sangvine, prevenind formarea de cheaguri de sânge la pisicile cu insuficiență cardiacă. Datorită funcției sale antiinflamatorii, uleiul de pește ajută la gestionarea insuficienței cardiace cronice;
  • Combate uscăciunea pielii. Este, de asemenea, rezultatul efectului antiinflamator pe care îl are uleiul de pește. Felinele cu alergii sau cu diverse sensibilități se confruntă cu problema uscăciunii pielii, ceea ce le face să se scarpine excesiv, provocându-și leziuni de grataj. Acizii grași Omega-3 din uleiul de somon scade producția de citokine și ameliorează aceste simptome. În plus, uleiul de somon contribuie la sănătatea blăniței, care devine lucioasă și moale;
  • Încetinește evoluția bolilor renale: acizii grași omega-3 par să fie deosebit de utili în cazul pisicilor cu afecțiuni renale: Datorită lor, filtrarea proteinelor devine mai eficientă, inflamația perirenală se reduce, iar tensiunea arterială scade. Astfel, pisicile cu insuficiență renală pot trăi mai mult și mai bine;
  • Lubrifiază articulațiile: uleiul de somon crește mobilitatea articulară, inclusiv la pisicile în vârstă, afectate de artrită. El inhibă sinteza de prostaglandine, responsabile de exacerbarea durerii articulare. Efectul antiinflamator al uleiului de somon contribuie la prelungirea duratei și calității vieții;
  • Îmbunătățește funcția cognitivă: DHA este un compus esențial pentru dezvoltarea creierului și pentru sănătatea acestuia. În plus, uleiul de somon este util în ceea ce privește dezvoltarea neurologică a pisoilor și susține funcția cognitivă la pisicile senioare. 

Există efecte adverse ale uleiului de somon?

Uleiul de somon este un compus natural, bine tolerat de majoritatea pisicilor. Totuși, unele feline pot experimenta diverse tulburări gastrointestinale, cum sunt greața și diareea. Pentru a evita asta, e recomandat să administrezi uleiul de pește în timpul mesei. De asemenea, poți administra, inițial, o doză mică, pe care să o crești treptat până la doza recomandată.

Administrarea unor doze mari de ulei de somon – sau alt ulei de pește – poate determina pancreatită, o afecțiune care îi poate pune viața în pericol pisicii tale. De asemenea, dozele mari pot fi cauza tulburărilor de coagulare a sângelui, pot întârzia vindecarea rănilor și se pot asocia unor stări de toxicitate determinată de prezența metalelor grele. 

Uleiul de somon are o serie de beneficii importante pentru pisici, datorită efectului său antiinflamator. În plus, el este esențial pentru sănătatea creierului și pentru menținerea funcției cognitive. Discută cu medicul veterinar înainte de a-i administra pisicii orice fel de supliment, inclusiv ulei de somon. 

- Advertisement -

RECENTE