Magneziul este un mineral implicat în diferite procese fiziologice din corpul uman. Chiar dacă este mai populară importanța sa în privința sănătății oaselor, mușchilor și în reglarea funcției inimii, magneziul are o influență și asupra funcțiilor cognitive.
În acest articol va fi prezentată relația fascinantă dintre magneziu și creier, explorând modul în care acest mineral influențează procesele cognitive. Așadar, pregătește-te să descoperi câteva dintre beneficiile magneziului în privința sănătății și a performanțelor mintale.
De ce e important magneziul pentru funcția creierului
Creierul este unul dintre organele care consumă cea mai multă energie, el necesitând un nivel ridicat și constant de nutrienți și oxigen. Magneziul, fiind implicat în numeroase reacții enzimatice, are un rol important în facilitarea producerii de energie și susține comunicarea dintre celulele creierului, numite neuroni.
Însă magneziul mai contribuie cu ceva la buna funcționare a creierului. Acest mineral este implicat în sinteza neurotransmițătorilor, care sunt mesageri chimici responsabili de transmiterea semnalelor între neuroni. Din acest motiv, magneziul asigură funcționarea cognitivă optimă, fiind implicat inclusiv în formarea memoriei, în procesele de învățare sau în atenție.
Rolul magneziului asupra funcțiilor cognitive
Deficiența de magneziu este o problemă destul de întâlnită, dar care este rar diagnosticată, din cauză că simptomele pot apărea atunci când nivelurile sunt foarte scăzute. Studiile au arătat că persoanele care au carențe de magneziu pot fi expuse riscului de afectare a funcției cognitive și la probleme de memorie.
Oamenii care au un nivel redus de magneziu se pot confrunta cu dificultăți de concentrare, de menținere a atenției și de învățare. De asemenea, deficiența de magneziu a fost asociată cu un risc ridicat de declin cognitiv, care apare odată cu vârsta, și de tulburări neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.
Explicația ar fi că magneziul are proprietăți neuroprotectoare puternice, protejând neuronii și încurajând supraviețuirea acestora. Mineralul acționează ca un agent antiinflamator, reducând, deci, inflamațiile la nivelul creierului și contribuind astfel la protejarea împotriva bolilor neurodegenerative.
Magneziul mai ajută și la reglarea nivelului de calciu din neuroni. Un echilibru adecvat al calciului este important pentru a preveni excitotoxicitatea, un proces în care un nivel ridicat de calciu dăunează neuronilor și contribuie la neurodegenerare.
Un alt rol important al magneziului este cel prin care acționează ca un modulator al glutamatului, un neurotransmițător implicat în procesele de învățare și în memorie. Acest proces menține excitabilitatea neuronală într-un interval bun și previne, de asemenea, excitotoxicitatea.
Identifică și tratează carențele de magneziu, pentru a proteja sănătatea creierului!
O deficiență de magneziu poate compromite, așadar, sănătatea și durata de viață a neuronilor. Dacă nu ai suficient magneziu în corp, neuronii devin mai vulnerabili la stresul oxidativ, la inflamații și la alte procese dăunătoare, care le pot accelera degenerarea.
Suplimentarea magneziului este recomandată, în cazul carențelor, pentru a îmbunătăți sănătatea creierului și a întregului organism. Un nivel optim de magneziu îmbunătățește capacitatea neuronilor de a se adapta la schimbările structurale și funcționale (neuroplasticitate), încetinind declinul cognitiv și riscul de tulburări neurodegenerative.
Suplimentarea nivelului de magneziu se poate face prin dietă, optând pentru alimente precum: tofu, ciocolată neagră, legume verzi, avocado, banane, nuci, semințe, pește gras. De asemenea, la recomandarea medicului, sunt de mare ajutor și medicamentele pe bază de magneziu. Una dintre formulele populare, datorită biodisponibilității sale ridicate, este orotatul de magneziu, care se asimilează rapid și susține sănătatea inimii, a creierului și a întregului organism.
Magneziul are un rol foarte important în susținerea funcțiilor cognitive. De la producerea de energie și sinteza neurotransmițătorilor, până la îmbunătățirea plasticității sinaptice și reglarea dispoziției, acest mineral are un rol cheie în procesele din creier. De aceea, o deficiență de magneziu poate fi o problemă reală atât pentru mușchi, oase, inimă, cât și pentru creier. Este important să identifici la timp această carență și să o tratezi, printr-o dietă adecvată sau prin medicamente pe bază de magneziu, recomandate de medici sau farmaciști, pentru a evita degradarea funcțiilor cognitive și fizice din organism.