Specialistii explica de ce nu ar trebui niciodata taiate cuticulele

Un gest aparent banal, dar cu riscuri mari: taierea cuticulelor poate afecta sanatatea unghiilor, avertizeaza medicii.

Ingrijirea unghiilor este esentiala pentru un aspect curat si sanatos al mainilor, iar cuticulele sunt o parte importanta a acestui proces. Desi multe persoane aleg sa le taie in cadrul manichiurii, specialistii trag un semnal de alarma: acest obicei aparent inofensiv poate duce la infectii grave si probleme de sanatate pe termen lung.

Medicii dermatologi si specialistii in ingrijirea unghiilor sustin ca taierea cuticulelor nu doar ca este inutila, dar si daunatoare.

Ce sunt, de fapt, cuticulele si ce rol au

Cuticula este o fasie subtire de piele moarta situata la baza unghiei, acolo unde pielea se intalneste cu placa unghiala. Are rolul de a sigila spatiul dintre piele si unghie, formand o bariera naturala impotriva infectiilor. Atunci cand aceasta este taiata sau deteriorata, bariera este compromisa, iar bacteriile pot patrunde usor.

Dr. Dana Stoica, medic dermatolog, a explicat pentru emisiunea „Vorbeste Lumea” ca „taierea cuticulelor poate parea o solutie rapida pentru unghii mai curate, insa riscurile sunt semnificative. Acestea protejeaza unghia si radacina sa de bacterii, iar indepartarea lor poate cauza inflamatii, infectii si chiar deformari ale unghiilor.”

Aceeasi pozitie este sustinuta si de specialistii americani. Pentru publicatia HuffPost, Dr. Ava Shamban, dermatolog din Los Angeles, a afirmat ca „nu exista niciun beneficiu real in a taia cuticulele, doar pericole. Este un obicei care trebuie abandonat.”

Infectii dureroase si periculoase, de la roseata la puroi si durere severa

Printre cele mai frecvente complicatii aparute in urma taierii cuticulelor se numara infectiile bacteriene si fungice. Paronichia este una dintre cele mai comune afectiuni, caracterizata prin inflamarea zonei din jurul unghiei, roseata, durere si, uneori, puroi.

Potrivit unui articol publicat de WebMD, paronichia poate deveni cronica si necesita tratament de specialitate, mai ales atunci cand este cauzata de fungi. De asemenea, taierea cuticulelor poate permite bacteriilor sa patrunda adanc in tesut, provocand infectii mai severe, uneori necesitand drenaj chirurgical sau administrarea de antibiotice.

„Odata ce cuticula este taiata, riscul de infectie creste exponential. Este suficient un mic traumatism pentru ca pielea sa se crape si sa permita accesul bacteriilor”, a precizat pentru HealthCare Utah Dr. Cindy Gellner, medic pediatru. Ea avertizeaza ca inclusiv in cazul copiilor, taierea cuticulelor poate duce la probleme serioase de sanatate.

Efectele mai putin cunoscute ale taierii cuticulelor – unghii deformate si afectate permanent

Pe langa infectii, taierea cuticulelor afecteaza si cresterea sanatoasa a unghiei. Aceasta poate deveni fragila, sa se exfolieze sau sa capete un aspect neregulat. In cazuri extreme, matricea unghiei – locul unde se formeaza unghia – poate fi afectata iremediabil.

Publicatia DOC.RO atrage atentia asupra faptului ca manichiura incorecta, care include taierea cuticulelor, este una dintre principalele cauze ale unghiilor deformate sau ale unghiilor care cresc incorect. „Unghiile pot deveni striate, casante sau pot dezvolta linii si pete inestetice, totul din cauza unui gest aparent banal, dar repetat in mod constant”, arata articolul.

De ce continua saloanele sa taie cuticulele, desi riscurile sunt cunoscute

Desi riscurile sunt cunoscute, multe saloane continua sa practice taierea cuticulelor, din motive estetice sau la cererea clientilor. Este o practica adanc inradacinata in obiceiurile de ingrijire, mai ales in Europa de Est.

Specialistii recomanda clientilor sa solicite manichiuristelor sa nu taie cuticulele si sa foloseasca doar metode blande de indepartare a pielii inestetice. De asemenea, este esential ca instrumentele folosite sa fie sterilizate corespunzator, pentru a preveni transmiterea infectiilor de la un client la altul.

„Manichiura nu trebuie sa implice taierea pielii. Este vorba despre ingrijire, nu despre mutilare. Daca vedeti sange in timpul unei manichiuri, este un semn clar ca s-a mers prea departe”, a declarat Dr. Dana Stoica.

Ce se poate face in locul taierii

Dermatologii recomanda metode mai blande si sigure pentru ingrijirea cuticulelor. Cel mai indicat este ca acestea sa fie inmuiate in apa calda si apoi impinse usor cu un betisor din lemn de portocal. In acest fel, nu sunt taiate si nu se creeaza rani care pot favoriza infectiile.

„Hidratati cuticulele in mod regulat cu uleiuri speciale, precum cel de migdale dulci sau vitamina E. Astfel, ele isi vor mentine aspectul ingrijit si nu vor mai avea acel aspect uscat sau descuamat care deranjeaza estetic”, a explicat Dr. Shamban pentru HuffPost.

Produsele pe baza de ulei pentru cuticule sunt recomandate in mod special pentru ca ajuta la mentinerea elasticitatii pielii si previn craparea. De asemenea, este indicat sa se evite acetona sau alte substante dure care usuca pielea si unghiile.

Freepik

Mituri demontate de specialisti

Unul dintre cele mai raspandite mituri este ca taierea cuticulelor ajuta la cresterea mai rapida a unghiilor. In realitate, acest obicei poate incetini procesul si poate duce la cresterea incorecta a unghiei.

De asemenea, multe persoane cred ca daca nu sunt taiate, cuticulele vor arata inestetic. Insa, cu ingrijirea potrivita si hidratare constanta, acestea pot arata curat si ordonat fara a fi indepartate.

Conform CSID, taierea frecventa duce la intarirea si ingrosarea cuticulelor, ceea ce face ca ele sa devina si mai vizibile si greu de gestionat. Astfel, persoanele intra intr-un cerc vicios in care taie tot mai des, fara sa rezolve problema.

Un gest aparent mic, dar cu urmari mari

Ingrijirea unghiilor nu trebuie sa implice agresiuni asupra pielii. Taierea cuticulelor este un exemplu clar de obicei care, desi este larg raspandit, nu este sustinut de stiinta si medicina. Infectiile, deformarile si durerile sunt doar cateva dintre riscurile la care se expun cei care practica acest gest.

Specialistii recomanda informarea corecta si adoptarea unor metode blande, care protejeaza sanatatea si aspectul unghiilor. Cuticulele nu trebuie eliminate, ci respectate si ingrijite, pentru ca ele joaca un rol important in sanatatea mainilor.

Surse de informare:

  1. PRO TV / Vorbeste Lumea – De ce nu trebuie taiate cuticulele. Ne explica Dr. Stoica:
    https://www.protv.ro/emisiuni/vorbeste-lumea/articol/52366-de-ce-nu-trebuie-taiate-cuticulele-ne-explica-dr-stoica
  2. HuffPost – De ce nu ar trebui niciodata sa iti tai cuticulele:https://www.huffpost.com/entry/never-cut-your-cuticles_n_56ed6e84e4b09bf44a9d6c0b
  3. CSID – Se taie sau nu cuticulele? Cum trebuie ingrijite ele de fapt:https://www.csid.ro/beauty/ingrijire-frumusete/se-taie-sau-nu-cuticulele-cum-trebuie-ingrijite-ele-de-fapt-19317328/
  4. DOC.RO – Taierea cuticulei: pericol pentru sanatate:https://www.doc.ro/frumusete/taierea-cuticulei-pericol-pentru-sanatate
  5. WebMD – Cum trebuie ingrijite corect cuticulele:https://www.webmd.com/beauty/features/caring-for-your-cuticles
  6. HealthCare Utah – Pericolele taierii cuticulelor:https://healthcare.utah.edu/healthfeed/2024/06/danger-of-cutting-your-cuticles
  7. Academia Americana de Dermatologie – Sfaturi ale dermatologilor privind unghiile false si ingrijirea unghiilor:https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/nail-care/artificial-nails
- Advertisement -

RECENTE