Putine fructe reusesc sa starneasca reactii atat de puternice precum durianul. Cu coaja sa tepoasa, dimensiunea impresionanta si mirosul care poate provoca respingere instantanee, durianul si-a castigat reputatia de „rege al fructelor” in Asia de Sud-Est. Insa, ce il face atat de iubit si detestat in acelasi timp?
De unde vine durianul si de ce a cucerit Asia?
Durianul este cultivat in zonele tropicale ale Asiei de Sud-Est, mai ales in Malaezia, Thailanda si Indonezia. In aceste locuri, durianul este o parte din identitate, din cultura, din bucatarie.
Publicatia Healthline explica faptul ca durianul contine cantitati mari de fibre, vitamine din complexul B, vitamina C si potasiu, fiind considerat de localnici un aliment energizant si „medicinal”.
Mai mult, in Malaezia, fructul este sarbatorit anual prin festivaluri dedicate, unde pasionatii degusta varietati rare, precum Musang King sau D24.
De ce miroase durianul atat de rau?
Mirosul durianului este atat de intens incat a fost interzis in hoteluri, autobuze si aeroporturi din Singapore, Malaezia si Thailanda. Pentru a intelege de ce, cercetatorii de la Universitatea Tehnologica Nanyang din Singapore, coordonati de profesorul Bin Tean Teh si citati de The Guardian, au secventiat genomul durianului.
Descoperirea lor? Fructul activeaza masiv genele responsabile de producerea compusilor de sulf, care dau acel miros asemanator cu gazul, ceapa stricata si branza fermentata.
Un alt studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry, mentionat de Reader’s Digest, a identificat 44 de compusi aromatici in durian, de la miros de miere si caramel pana la note puternice de ceapa prajita, skunk si supa de carne.
Ulterior, cercetatori citati in revista Molecules au descoperit doua substante-cheie: 3,5-Dimethyl-1,2,4-trithiolane (responsabil pentru aroma de carne) si diethyl trisulfide (miros de ceapa prajita si usturoi).
Nu exista un singur vinovat pentru mirosul infam, ci o combinatie de factori chimici extrem de rar intalniti in natura.
Cum miroase durianul cu adevarat?
Mirosul durianului a starnit de-a lungul timpului reactii extreme, iar cativa dintre cei care l-au experimentat l-au descris in termeni memorabili. Potrivit unei relatari semnate de Monica Tan si publicate in The Guardian, Andrew Zimmern, gazda emisiunii Bizarre Foods, spunea ca durianul miroase a „ceapa complet stricata”. Scriitorul britanic Anthony Burgess il compara cu „un desert cu zmeura mancat intr-o toaleta”, iar chef-ul Anthony Bourdain, desi era un fan declarat al fructului, recunostea ca dupa consum „respiratia ta va mirosi ca si cum ai sarutat o sora moarta”.
Stiinta explica aceste impresii in mod clar. Un studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry, citat de Reader’s Digest, a identificat 44 de compusi volatili responsabili de mirosul durianului, printre care note de miere, caramel, ceapa prajita, sulf, skunk si chiar supa condimentata.
Mai departe, cercetatori citati in revista Molecules au evidentiat doi compusi majori care intensifica aceasta aroma unica: 3,5-Dimethyl-1,2,4-trithiolane, asociat cu mirosul de carne, si diethyl trisulfide, care aduce aminte de usturoiul si ceapa prajita.
Totusi, nu toata lumea percepe durianul la fel. Un studiu realizat de cercetatorii de la Duke University, publicat in Nature Neuroscience, explica faptul ca diferentele genetice in receptorii olfactivi determina modul in care fiecare individ simte mirosurile. Astfel, ceea ce pentru unii este o explozie de mirosuri neplacute, pentru altii poate fi o aroma dulceaga, amintind de fructele coapte.
Gustul – complet diferit de ce te-ai astepta
Desi mirosul poate fi coplesitor, gustul durianului surprinde pe multi. Monica Tan, jurnalista la The Guardian, povesteste cum a trecut de la repulsie totala la adorare completa a durianului, descriindu-l ca fiind „usor dulceag, cu note de migdale si o textura cremoasa, aproape ca o cheesecake maturata”.
Anthony Bourdain, celebrul chef american, a marturisit la randul sau ca, desi dupa consumul de durian „respiratia ta va mirosi ca si cum ai fi sarutat o sora moarta”, gustul sau aminteste de „un camembert foarte copt, amestecat cu vanilie si ceapa prajita”.
Durianul are o textura untoasa si un gust dulce-sarat complex, care poate varia de la o varietate la alta: unele sunt mai dulci, altele au accente mai sarate sau chiar usor alcoolizate.
De ce unii nu-l suporta?
Perceptia asupra durianului difera enorm de la o persoana la alta. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Duke University si publicat in Nature Neuroscience, variatiile genetice in receptorii olfactivi explica de ce unele persoane percep mirosul ca fiind dulceag si placut, iar altele il gasesc insuportabil.
Experientele culturale joaca si ele un rol important. Pentru locuitorii din Malaezia sau Thailanda, mirosul de durian este asociat cu copilaria si mesele festive. Pentru occidentali, intalnirea cu durianul poate fi o adevarata provocare.
Beneficii ascunse sub miros
Healthline detaliaza ca durianul nu e doar o bomba olfactiva, ci si un superaliment. Contine fibre care ajuta digestia, vitamina C pentru imunitate si potasiu pentru sanatatea inimii.
De asemenea, un studiu publicat de cercetatorii de la Universitatea Nationala din Singapore a demonstrat ca antioxidantii din durian pot reduce stresul oxidativ si pot contribui la protectia celulelor nervoase.
Este si o sursa excelenta de triptofan, un aminoacid care stimuleaza producerea serotoninei – „hormonul fericirii”.
Beneficii nutritionale
Din punct de vedere nutrițional, durianul este considerat unul dintre cele mai bogate fructe. Conform bazei de date oficiale USDA FoodData Central, o cană de pulpă de durian (aproximativ 243 de grame) conține:
- 357 de calorii
- 13 grame de grasimi sanatoase
- 66 grame de carbohidrati
- 9 grame de fibre
- Vitamina C (80% din doza zilnica recomandata)
- Potasiu, magneziu, vitamina B6 si cupru
De asemenea, durianul este bogat in antioxidanti naturali – antocianine, flavonoide, polifenoli – care contribuie la combaterea radicalilor liberi.
Conform cercetatorilor de la Universitatea de Tehnologie din Malaezia, citati de Reader’s Digest, consumul de durian ar putea aduce beneficii precum reducerea riscului de boli cardiovasculare, sustinerea sanatatii digestive si chiar prevenirea anemiei datorita continutului ridicat de acid folic.
Cum se consuma durianul?
Daca ai curajul sa treci de miros, poti incerca miezul fructului crud, direct din coaja. Multi il prefera in deserturi, dar in Malaezia exista si preparate sarate cu durian, precum sosuri pentru peste sau carne de pui.
Un exemplu celebru este „tempoyak”, o pasta fermentata de durian, folosita in supe si tocane. Daca iti plac aromele puternice si fermentate, ar putea sa te surprinda placut.
In pietele asiatice, durianul este vandut si sub forma de chipsuri prajite, bombonele sau chiar praf de aromatizat cafeaua.
Atentie la combinatia cu alcool!
Un avertisment important: consumul de durian combinat cu alcool poate duce la simptome neplacute precum greata, varsaturi si palpitatii. Potrivit studiilor citate in Healthline, compusii de sulf din durian pot inhiba enzimele necesare pentru metabolizarea corecta a alcoolului, ducand la cresterea rapida a nivelului de alcool in sange.
Pentru siguranta, este recomandat sa eviti orice combinatie intre durian si bauturi alcoolice.
Curiozitati savuroase despre durian
Cea mai scumpa varietate este Musang King, ajungand sa coste si peste 100 de dolari per fruct.
In Singapore, exista semne explicite in taxiuri si metrouri care interzic durianul.
In timpul sezonului de durian, in Thailanda si Malaezia, unele hoteluri ofera camere speciale „durian friendly”.
O analiza citata de Quill & Pad arata ca mirosul de durian poate fi detectat de la peste 100 de metri distanta.
Durianul – provocare sau delicatesa?
Durianul nu este pentru oricine. E nevoie de curaj sa infrunti mirosul sau puternic si sa descoperi gustul bogat si cremos ascuns in spatele tepilor.
Dar pentru cei care reusesc, durianul devine rapid o obsesie. Un fruct care nu te lasa indiferent, fie ca il iubesti, fie ca ai prefera sa-l eviti toata viata.