Cum sa alegi un pepene rosu perfect copt? 3 indicii care fac diferenta

Sezonul cald aduce in piete tone de pepeni verzi, insa nu toti ascund gustul dulce si zemos la care viseaza cumparatorii. Expertii din horticultura si industria agricola explica ce trebuie urmarit pentru a alege un pepene verde copt si gustos, fara sa-l tai.

1. Pata galbena indica daca pepenele a fost cules la maturitate

„Pepenii care au o pata mare, galben-crem, pe coaja, sunt cei care au stat pe sol suficient timp pentru a se coace in mod natural,” spune Mary Halley, cultivatoare de pepeni din Georgia, citata de Serious Eats.

Aceasta zona, numita si „pata de camp”, este locul unde pepenele a atins solul in timp ce s-a dezvoltat. Daca pata este alba sau aproape inexistenta, fructul nu a avut timp sa se matureze complet, iar gustul poate fi fad.

„Subtonurile galbene ale cojii sunt semne clare ale pierderii clorofilei si deci ale coacerii,” explica Harold McGee, autorul cartii On Food and Cooking, citat de Simply Recipes.

In plus, dimensiunea si intensitatea culorii petei pot spune multe: o pata galbena intensa sugereaza o coacere avansata si un nivel ridicat de zahar in pulpa. Multi agricultori din sudul Europei folosesc acest criteriu ca prim test vizual in fermele lor.

2. Coaja mata si forma simetrica – indicatori de coacere uniforma

„Un pepene verde copt are o coaja mata, nu lucioasa. Coaja lucioasa indica, in cele mai multe cazuri, ca fructul nu a ajuns la maturitate completa,” afirma Lori McCarthy, specialista in horticultura la Departamentul de Agricultura din Carolina de Nord, pentru Serious Eats.

De asemenea, forma fructului este relevanta. Pepenii simetrici, fie ei rotunzi sau ovali, sunt de obicei mai bine dezvoltati decat cei cu denivelari sau deformari.

„Bule sau curbe ciudate pot insemna ca pepenele a fost crescut in conditii inegale de apa sau soare,” mentioneaza Kim Severson in The New York Times, citata de Simply Recipes.

Simetria indica o distributie uniforma a nutrientilor in interiorul pepenelui, iar coaja mata poate sugera ca fructul s-a maturizat in ritmul sau natural, fara fortare artificiala, o practica folosita uneori pentru a accelera recoltarea in marile culturi comerciale.

3. Greutatea si sunetul sunt semnele unui pepene zemos

„Alege intotdeauna pepenele care pare mai greu decat ar trebui pentru dimensiunea lui – acesta are, de regula, mai multa apa si este mai zemos,” explica Perry Santanachote, jurnalist culinar la Serious Eats.

Un alt test des folosit este cel al sunetului: cand bati usor in coaja, un pepene copt ar trebui sa scoata un sunet adanc, rezonant. Daca sunetul este inabusit sau gol, fructul poate fi necopt sau trecut.

„Un pepene copt are un sunet profund, in timp ce un pepene trecut sau necopt va scoate un sunet gol sau inecat,” precizeaza dr. Juan Anciso, specialist in legumicultura la Texas A&M AgriLife Extension Service, citat de Texas A&M AgriLife Today.

Unii producatori folosesc si testul balansului: daca atunci cand este leganat usor pepenele are un mic „zvac” elastic si nu se simte complet rigid, e un semn ca miezul are suculenta si nu este lemnos.

Alte semne de care sa tii cont

„Un pepene bun are un brix de peste 10, iar cei cu 11–12 sunt considerati exceptional de dulci,” adauga dr. Juan Anciso, in acelasi interviu.

Un alt semn, rar mentionat in articole populare, este prezenta unor linii subtiri, ca o panza de paianjen. Acestea apar in urma acumularii de zahar si indica un gust dulce. „Acele crapaturi fine nu sunt defecte, ci dovezi ca pepenele s-a copt bine si este plin de zaharuri,” explica Eric Dunning, cultivator din California, pentru Eagle Eye Produce.

Tulpina pepenelui ofera si ea indicii clare: „Un pepene copt fie nu mai are tulpina deloc, fie are o tulpina uscata, maro,” scrie Maxine Builder, autoare culinara, in Simply Recipes.

In plus, pepenii care au mici „zgarieturi” pe coaja – ca niste cicatrici superficiale – sunt adesea considerati semn ca insectele au fost atrase de dulceata miezului, ceea ce, paradoxal, indica un pepene gustos, potrivit fermierilor din sudul Italiei.

Ce spun nutritionistii despre beneficiile pepenelui

Nutritionistii recomanda consumul de pepene in sezonul cald datorita continutului ridicat de apa si a beneficiilor pentru sanatate. Potrivit unui articol publicat de Mayo Clinic Health System, pepenele verde contine peste 90% apa, contribuind eficient la hidratarea organismului. In plus, este bogat in licopen, un antioxidant puternic asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, cancer si afectiuni oculare legate de varsta.

Potrivit nutritionistei Marisa Moore, RDN, specialista citata de publicatia Health, pepenele rosu este o sursa excelenta de hidratare datorita continutului sau de apa (peste 90%), dar si de electroliti naturali precum potasiul, esentiali in reglarea presiunii sanguine si prevenirea crampelor musculare in timpul verii.

Dr. Jonathan Clinthorne, director de nutritie pentru Simply Good Foods, mentioneaza intr-un interviu pentru Healthline ca licopenul din pepene este un antioxidant puternic, studiat pentru efectele sale antiinflamatorii si potentialul de reducere a riscului de boli cardiovasculare. Studiile arata ca licopenul poate reduce colesterolul LDL („rau”) si imbunatati functia endoteliala, adica sanatatea peretilor vasculari.

Cercetatorii de la Universitatea Texas A&M, condusi de dr. Bhimu Patil, au publicat un studiu in care au aratat ca pepenele rosu contine citrulina, un aminoacid care poate spori nivelul de oxid nitric din organism, contribuind astfel la dilatarea vaselor de sange si la scaderea tensiunii arteriale.

De asemenea, Megan Ware, RDN, L.D., nutritionista dieteticiana inregistrata si licentiata, cu sediul in Orlando, Florida, mentioneaza in Medical News Today ca vitamina C din pepene este esentiala pentru sinteza colagenului, iar vitamina A ajuta la mentinerea sanatatii pielii si a vederii. Tot ea atrage atentia asupra prezentei compusilor antiinflamatori care sustin sistemul imunitar.

- Advertisement -

RECENTE