Micro:bit: un dispozitiv interactiv pentru copii de a explora si invata programarea

Micro:bit este un computer de buzunar creat pentru a-i invata pe copii programarea, renumit pentru posibilitatile sale enorme si pretul accesibil.

Micro:bit este conceput pentru a incuraja copiii sa se implice activ in scrierea de software pentru computere si sisteme incorporate si in construirea de lucruri noi, in loc sa fie doar consumatori de media.

Acest mic dispozitiv este rezultatul efortului BBC britanic si al initiativei sale „Make it digital”, prin care intentioneaza sa inspire copiii din intreaga lume sa creeze un viitor digital mai bun, trecand de la a fi consumatori de tehnologie la creatori ai decorului lor.

Ce este Micro:bit?

Micro:bit este o placa de dezvoltare electronica mica, conceputa pentru a invata programarea si electronica intr-un mod interactiv si distractiv. A fost creata de catre BBC (British Broadcasting Corporation) in 2015 ca parte a unei initiative de a incuraja invatarea in domeniul stiintei si tehnologiei in scoli.

Este dotat cu o serie de componente, inclusiv un microcontroler, LED-uri, senzori de miscare si temperatura, butoane si conexiuni pentru a conecta si controla alte dispozitive. Placa este programabila in mai multe limbaje de programare, inclusiv Python, JavaScript si Block Editor, care utilizeaza un sistem de trascendere vizuala a codului.

Acest dispozitiv este destul de popular in scoli si in comunitatea de makeri, deoarece ofera o platforma accesibila pentru a invata concepte de programare, electronica si robotica. Prin utilizarea Micro:bit, utilizatorii pot crea si programa diferite proiecte, cum ar fi jocuri, roboti, senzori si multe altele.

Kit robot cu placa de baza MicroBit
Kit robot Tiny Bit, cu placa de baza MicroBit V2
CUMPARA>>
Kit robot cu placa de baza MicroBit
Kit robot BitBot, cu placa de baza MicroBit V2
CUMPARA>>Placa de baza Microbit Matrix:bit
Placa de baza Microbit Matrix:bit OKY6001
CUMPARA>>Care sunt componentele Micro:bit?

O placa Micro:bit este compusa din urmatoarele componente:

1.Partea din fata

Pe partea din fata a placii exista o serie de componente care sunt destul de vizibile de la bun inceput!

 • Matrice LED

Micro:bit are o matrice LED 5×5 pe care o puteti folosi ca un ecran mic pentru a desena si afisa cuvinte, numere si alte informatii.

 • Butoane A/B

Doua butoane: A este in stanga, B este in dreapta si ambele sunt esentiale pentru a controla un joc cu designul tau.

 • „Pini”

Lamele aurii din partea de jos a placii sunt pentru conectarea componentelor externe.

 • Senzor de lumina

Matricea de LED-uri functioneaza ca senzor de lumina!

 • Numai V2 – Logo sensibil la atingere

Sigla aurie este un senzor tactil capacitiv care functioneaza ca un ecran tactil pe un telefon mobil, masurand micile modificari ale energiei electrice.

 • Numai V2 – Intrare microfon si indicator LED

2. Partea din spate

 • Microcontroler – Creierul placii

Micro:bit este alimentat de un microcontroler ARM Cortex-M0 de 16MHz cu 256KB Flash si 16KB RAM.

Micro:bit v2 este alimentat de cipul nRF52833 de la Nordic Semiconductor – un microcontroler ARM Cortex-M4 de 64 MHz cu FPU, 512 KB Flash si 128 KB RAM.

 • Accelerometru/Busola

Micro:bit are un accelerometru la bord care masoara forta gravitationala, precum si o busola (alias magnetometru) care poate detecta orientarea acestuia folosind campul magnetic al Pamantului.

 • Bluetooth/Radio

Puteti comunica cu telefonul sau tableta folosind Bluetooth Low Energy (BLE) sau intre doi sau mai multi micro:biti folosind „radio” standard.

 • Senzor de temperatura

Microcontrolerul functioneaza ca senzor de temperatura!

 • Port USB

Folosit pentru a incarca codul in micro:bit sau putere de pe computer sau laptop.

 • Buton de resetare

Un buton pentru a va reseta micro:bit si a incepe codul de la inceput.

 • Conector baterie JST

Un conector pentru a conecta un acumulator extern la micro:bit.

 • Doar V2 – Microfon

V2 al micro:bit contine un microfon MEMS pentru a permite detectarea sunetului fara a fi nevoie sa atasati un alt dispozitiv.

 • Doar V2 – Difuzor

Micro:bit foloseste un cablu microUSB pentru a se conecta la computer.

In plus, la toate aceste componente ale placii de baza pot fi adaugate o multitudine de module suplimentare, deoarece micro:bit este un hardware gratuit creat pentru a garanta compatibilitate maxima.

Ghid pentru utilizarea Micro:bit

Micro:bit este un dispozitiv versatil si usor de utilizat. Iata o scurta descriere a modului in care poti utiliza Micro:bit:

 • Alimentare si pornire

Pentru a porni Micro:bit, conecteaza-l la un calculator sau la o sursa de alimentare utilizand un cablu USB. Dispozitivul se va aprinde si va afisa un zambet pe ecranul sau LED, semn ca este gata de utilizare.

 • Programare

Exista mai multe optiuni de programare pentru Micro:bit, inclusiv Block Editor, JavaScript si Python. Poti alege limbajul de programare pe care il preferi si sa incepi sa creezi cod pentru dispozitiv.

Pentru a utiliza Block Editor, acceseaza microbit.org si selecteaza optiunea „Code” din meniul principal. Aici vei gasi un editor grafic intuitiv care iti permite sa tragi si sa plasezi blocuri de cod pentru a crea programe pentru Micro:bit.

Daca preferi sa programezi in JavaScript sau Python, poti utiliza mediul de dezvoltare integrat (IDE) MicroPython sau orice alt editor de cod care suporta aceste limbaje. Conecteaza Micro:bit la computer, deschide editorul de cod si incepe sa scrii instructiuni pentru dispozitiv.

 • Experimente si proiecte

Micro:bit vine cu o gama variata de functionalitati si componente incorporate, cum ar fi butoane, senzori de lumina si de temperatura, un accelerometru si multe altele. Poti utiliza aceste componente pentru a crea proiecte si experimente interesante.

De exemplu, poti crea un joc simplu utilizand butoanele pentru a controla actiunile si afisajul LED pentru a afisa informatii sau rezultate.

Poti utiliza senzorul de temperatura pentru a crea un termometru digital si afisa temperatura curenta pe ecranul LED.

Prin conectarea Micro:bit la alte componente, cum ar fi motoare sau lumini LED, poti crea roboti mici sau alte dispozitive interactive.

 • Testare si debug

Dupa ce ai scris codul pentru Micro:bit, poti incarca programul pe dispozitiv pentru a-l testa. Conecteaza-l la computer si urmeaza instructiunile specifice limbajului de programare pe care l-ai ales pentru a incarca codul pe dispozitiv.

 • Interactiune si explorare

Micro:bit iti permite sa interactionezi cu mediul inconjurator si cu alte dispozitive. Poti utiliza functii precum Bluetooth pentru a-l conecta la un smartphone sau la alte dispozitive, deschizand noi posibilitati pentru proiecte si experimente.

Sursa video: BBC

Cum poate fi utilizat Micro:bit?

Datorita functiilor si aplicatiilor sale, posibilitatile micro:bit sunt nelimitate. Copiii pot crea proiecte uimitoare de robotica si programare, cum ar fi:

 • Statii meteo.
 • Sisteme automate de irigare.
 • Ceasuri cu alarma.
 • Mici jocuri video.
 • Aplicatii pentru mobil.
 • Instrumente muzicale.
 • Haine inteligente.
 • Drone.
 • Roboti programabili.

Micro:bit a fost creat pentru a aduce robotica educationala tuturor copiilor si succesul sau a fost rasunator datorita pretului scazut, versatilitatii si cat de usor este sa inveti sa programezi cu ea. Dar punctele sale forte sunt mult mai multe.

Acestea sunt principalele avantaje ale Micro:bit:

 • Pret redus, mai putin de 30€.
 • Hardware si software open source.
 • Cu garantia calitatii creatorilor sai, o coalitie de companii precum BBC, Samsung, Microsoft sau Amazon.
 • Dimensiune foarte compacta.
 • Conceput pentru copii de la 7 ani.
 • Copiii pot incepe sa programeze fara a scrie cod, initial folosind codificarea blocurilor folosind software-ul educational pentru copii precum Blocks, Python, Arduino sau Scratch.
 • Odata ce copiii inteleg elementele de baza, pot trece cu usurinta de la codarea bloc la JavaScript, invatand limbajul de programare „adulti”.
 • Nu necesita instalarea niciunui software.

Cum poate fi programat Micro:bit

Micro:bit poate fi programat utilizand diferite limbaje de programare si medii de dezvoltare. Iata cativa pasi de baza:

Alegerea limbajului de programare

Micro:bit suporta mai multe limbaje de programare, inclusiv Block Editor, JavaScript, Python si altele. Poti alege limbajul cu care te simti cel mai confortabil sau care se potriveste cel mai bine nivelului tau de experienta.

Accesarea mediului de programare

Pentru Block Editor: Acceseaza site-ul microbit.org si selecteaza optiunea „Code” din meniu. Aici vei gasi un editor grafic intuitiv care iti permite sa tragi si sa plasezi blocuri de cod pentru a crea programe pentru Micro:bit.

Pentru JavaScript sau Python

Poti utiliza mediul de dezvoltare integrat (IDE) MicroPython sau orice alt editor de cod care suporta aceste limbaje. Poti descarca mediul de programare MicroPython de pe site-ul microbit.org sau poti utiliza un editor de cod local, precum Mu Editor sau VS Code, cu plugin-uri pentru Micro:bit.

Scrierea codului

Indiferent de limbajul de programare, va trebui sa scrii codul pentru Micro:bit. Acesta poate varia in functie de proiectul sau aplicatia pe care doresti sa o dezvolti. Pentru a incepe, poti explora exemple de cod si tutoriale disponibile pe site-ul microbit.org sau in alte surse online pentru a intelege structura si sintaxa specifica.

Conectarea Micro:bit la computer

Pentru a incarca codul pe Micro:bit, trebuie sa conectezi dispozitivul la computer utilizand un cablu USB.

Incarcarea codului pe Micro:bit

Daca folosesti Block Editor, poti selecta optiunea „Download” pentru a obtine un fisier HEX. Apoi, trage si plaseaza fisierul HEX in folderul Micro:bit, iar codul va fi incarcat pe dispozitiv.

Daca utilizezi JavaScript sau Python, vei trebui sa urmezi instructiunile specifice IDE-ului sau editorului de cod pe care il folosesti pentru a incarca codul pe Micro:bit.

Testarea si rularea programului

Dupa ce codul este incarcat pe Micro:bit, acesta va incepe sa ruleze programul. Poti observa rezultatele pe ecranul LED al dispozitivului sau prin interactiunea cu butoanele si senzorii incorporati.

Acestia sunt pasii de baza pentru a programa un Micro:bit. In functie de proiectul si cerintele tale, vei putea explora functionalitati mai avansate si sa-ti extinzi cunostintele de programare.

Avantajele Micro:bit pentru copii

Simplitate: Unul dintre principalele avantaje ale Micro:bit consta in abordarea sa simpla si intuitiva. Copiii pot incepe sa exploreze programarea si sa creeze propriile proiecte intr-un mod accesibil si interactiv. Folosind limbajul de programare vizuala, pot construi algoritmi si pot programa dispozitivul prin intermediul unei interfete grafice prietenoase, fara a fi nevoie sa scrie cod intr-un limbaj complex.

Dimensiuni compacte: Dispozitivul este mic si portabil, ceea ce inseamna ca copiii il pot lua cu ei oriunde si il pot integra in proiectele lor personale sau scolare.

Oportunitati de creatie: Micro:bit ofera copiilor o platforma pentru a-si exprima creativitatea. Acestia pot construi jocuri, aplicatii interactive si dispozitive inteligente, transformandu-si ideile in realitate. Cu capacitati de comunicare prin radio, Micro:bit poate interactiona cu alte dispozitive sau cu alte placi Micro:bit, facilitand colaborarea si invatarea prin cooperare. Acestia pot dezvolta jocuri, aplicatii interactive si dispozitive inteligente, transformand ideile in realitate.

Programare vizuala: Micro:bit utilizeaza limbajul de programare vizuala, care permite copiilor sa construiasca algoritmi si sa scrie cod printr-o interfata grafica, fara a fi necesara scrierea codului intr-un limbaj de programare complex. Acest lucru ii ajuta sa inteleaga conceptele de baza ale programarii intr-un mod mai accesibil si interactiv.

Conectivitate si interactiune: Micro:bit are capacitati de comunicare prin radio si poate interactiona cu alte dispozitive sau cu alte placi Micro:bit. Aceasta ofera copiilor posibilitatea de a colabora, de a crea proiecte interactive si de a invata prin cooperare.

Proiecte educationale: Micro:bit este folosit pe scara larga in scoli si in programe educationale, oferind resurse si materiale de invatare adaptate pentru copii. Prin intermediul acestuia, copiii pot explora stiinta, matematica, tehnologia si pot invata intr-un mod practic si distractiv.

Integrare cu alte tehnologii: Poate fi conectat si utilizat impreuna cu alte dispozitive si senzori, deschizand o lume de posibilitati pentru copii in ceea ce priveste dezvoltarea proiectelor si experimentelor tehnologice.

Sprijin comunitar: Are o comunitate activa de utilizatori si dezvoltatori care isi impartasesc ideile, proiectele si resursele. Aceasta ofera copiilor o oportunitate de a invata si a colabora cu alti entuziasti de tehnologie de varsta lor.

Micro:bit reprezinta un instrument educational captivant, care permite copiilor sa se familiarizeze cu lumea programarii si tehnologiei intr-un mod distractiv si interactiv. Cu Micro:bit, copiii pot explora si descoperi universul tehnologic, dezvoltandu-si creativitatea, gandirea logica si abilitatile digitale, pregatindu-i astfel pentru lumea digitala in continua evolutie.

- Advertisement -

RECENTE