Craciunul nu este numai despre cadouri sau decorarea bradului. Craciunul este, de asemenea, despre arome. Arome de prajituri de Craciun proaspat scoase din cuptor, miros de brad, portocala, scortisoara. Intrati in spiritul sarbatorilor si gasiti retete perfecte de prajituri de Craciun de casa. Aceste prajituri de Craciun deosebite, distractive si delicioase vor raspandi cu siguranta bucurie intregii familii! Asadar, va prezentam in continuare cateva retete de prajituri de Craciun cu poze usor de realizat impreuna cu copiii.
Fursecuri cu nuci
Aceasta este o reteta prajituri de Craciun si Revelion pe care am gasit-o la Laura Laurentiu si pe care va recomand s-o incercati. Pe langa faptul ca au un gust minunat, aceste prajituri festive de Craciun sunt foarte potrivite pentru aceasta perioada din an.
Ingrediente:
- 120 de grame de unt (nesarat), la temperatura camerei
- 80 de grame de zahar
- 1 ou mare, separat galbensul de albus
- 1 plic de zahar vanilat (sau esenta de vanilie)
- 140 – 150 de grame de faina
- 1 praf de sare
- 1/2 de varf de cutit de praf de copt
- 100 de grame de nuci, alune nesarate sau migdale
- 1/2 de borcan de gem (sau fructe gen visine, cirese, zmeura, mure, etc.)
Mode de preparare:
Pasul 1: Se amesteca untul cu zaharul si vanilia pana se obtine o crema spumoasa.
Pasul 2: Se adauga galbenusul si se mixeaza pana se incorporeaza complet.
Pasul 3: Se adauga faina amestecata cu sarea si praful de copt
Atentie, aluatul nu se framanta prea mult doar atat cat sa se omogenizeze ingredientele.
Pasul 4: Aluatul se strange intr-o bila, se inveleste in folie de plastic si se da la frigider cat se incinge cuptorul si pregatim nucile.
Pasul 5: Se incinge cuptorul la 170 grade. Nucile se toaca fie la cutit, fie usor cu un blender/robot de bucatarie iar albusul se bate usor cu furculita.
Pasul 6: Se scoate aluatul formandu-se bile cu diametrul de aproximativ 2 -3 cm maxim. Acestea se dau prin albus, apoi prin amestecul de nuci maruntite si se aseaza in tava pe hartie de copt. Se face cu degetul o adancitura in bila si se pune fie gem, fie o visina/cireasa/fructe de padure (dupa preferinte).
Pasul 7: Tava cu fursecurile se introduce in cuptorul preincins la 175grade, pe treapta din mijloc, pentru aproximativ 15minute pana se rumenesc.
Asadar, va recomand sa incercati aceste prajituri speciale de Craciun. Datorita, nu doar gustului lor, dar si aspectului minunat, veti reusi sa va impresionati, fara doar si poate, invitatii cu aceste prajituri sofisticate de Craciun.
Biscuiti simpli cu nuca
Aceasta este o reteta de prajituri usoare de Craciun care se poate realiza impreuna cu copiii.
Ingrediente:
- 100gr unt topit
- 4linguri de zahar brun
- 300gr faina
- 3 linguri de smanatana dulce pentru gatit sau pentru frisca
- 1/2 plic praf de copt
- 150gr nuca
- esenta de vanilie
- un praf de sare
Mod de preparare:
Pasul 1: Se pun intr-un castron ingredientele uscate : 300gr faina, 1/2 plic praf de copt si 150 gr nuca
Pasul 2: Intr-un alt castron puneti ingredientele umede : – 100gr unt caldut, 4 linguri zahar brun, esenta de vanilie (sau dupa preferinte), 3 linguri de smantana dulce.
Pasul 3: Se amesteca cele 2 compozitii, se adauga 3-4 linguri de apa calda si se obtine un aluat sfarmicios. Se da la frigider pentru 15 min.
Pasul 4: Se modeleaza in forma dorita, se aseaza in tava pe hartie de copt si se baga in cuptorul preincalzit la 180 grade pt 15-20 minute.
Iese asa cum vedeti in fotografii. La sfarsit se pudreaza cu zahar pudra pentru ca nu sunt foarte dulci.
Acestea sunt prajituri simple de Craciun, foarte rapide si gustoase.
Fursecurile crapate (crinkles)
Fursecurile crapate (crinkles) cu ciocolata sunt niste prajituri fine de Craciun dupa o reteta pe care am gasit-o pe Savori Urbane si va recomand s-o incercati!
Ingrediente (pt 32 de bucati)
- 50 g de unt cu min. 80% grasime
- 225 g ciocolata amaruie (preferabil peste 52% cacao)
- 100 g zahar
- 2 oua
- un praf de sare
- vanilie (o lingurita de extract sau 1 plic de zahar vanilat bourbon)
- 200 g faina
- ½ plic praf de copt
- 200 g zahar pudra pentru tavalit
Mod de preparare:
Pasul 1: Ciocolata impreuna cu untul se topesc la bain-marie (adica intr-un castron metalic pus deasupra unui vas in care fierbe apa). Dupa ce s-au topit, se lasa la racorit.
Pasul 2: Intr-un caston sau in vasul mixerului se sparg ouale, se adauga zaharul, sarea si vanilia. Compozitia se omogenizeaza bine pana devine o crema spumoasa.
Pasul 3: Peste compozitia de oua si zahar se adauga ciocolata cu untul topite si se omogenizeaza.
Pasul 4: Se adauga faina cernuta amestecata cu praful de copt. Se amesteca cu o spatula, nu foarte mult, atat cat sa se omogenizeze intreaga compozitie.
Pasul 5: Compozitia se baga la frigider pentru cateva ore.
Pasul 6: Se scoate compozitia rece de la frigider si se modeleaza sub forma de bile, lucrandu-se rapid. Cu cat compozitia ramane mai rece, cu atat fursecurile vor fi mai fragede. Fiecare bila se tavaleste bine prin zaharul pudra si se dau la congelator pentru 15 minute inainte de a fi bagate in cuptor.
Pasul 7: Se incinge cuptorul la 190 grade. Se scot bilele, se aseaza in tava pe hartia de copt cu spatiu intre ele deoarece vor creste destul de mult la copt.
Pasul 8: Se coc pentru aproximativ 12 minute la 190 grade Celsius, cuptor preincins.
Dupa ce le scoateti acestea vor fi inca moi. Pe masura ce se racesc ele se intaresc la exterior si ramana moi in interior.
S-ar putea sa recunoasteti aluatul de baza deoarece acesta este aluatul de baza pentru negresa.
Bananabread (Chec cu banane)
Bananabread -ul este una din retetele de prajituri rapide de Craciun aromata si delicioasa.
Ingrediente:
- 340 gr. banane bine coapte(ideale sunt cele care au pete maronii deoarece sunt dulci si foarte aromate!)
- 260 gr. faina
- 2 oua
- 100 gr. unt
- 100 gr. ciocolata sau fructe uscate (dupa preferinte)
- 100 gr. zahar
- 50 gr. nuci
- 10 gr. praf de copt
- esenta de vanielie
- putina sare
Mod de preparare:
Pasul 1: Se paseaza cu o furculita bananele bine coapte
Pasul 2: Intr-un castron se pune untul la temperatura camerei, se adauga zaharul si se amesteca bine pana se formeaza o crema spumoasa.
Pasul 3: Se adauga pe rand ouale amestecandu-se bine, apoi piureul de banane.
Pasul 4: Se adauga treptat faina amestecata cu praful de copt, sarea, vanilia si se omogenizeaza bine.
Pasul 5: Se adauga bucatile de ciocolata si nuca. Compozitia se pune intr-o forma de chec, fie unsa, fie tapetata cu hartie de copt.
Pasul 6: Se baga in cuptorul preincalzit la 160 de grade Celsius pentru aproximativ o ora.
Se obtine o prajitura aromata, cu bucati de nuca si ciocolata care, va garantez, va fi adorata de toata familia.
Retete prajituri de Craciun cu poze – variante sarate
In continuare, va propun doua variante sarate de retete prajituri de Craciun si Revelion : biscuiti cu cimbru (crackers) si saratele simple. Pe acestea din urma aproape ca le putem numi prajituri traditionale de Craciun, ele fiind nelipsite de pe mesele festive ale romanilor. Aluaturile pentru aceste prajituri delicioase de Craciun se pot face cu cateva zile inaintea Craciunului deoarece cu cat stau mai mult la rece, cu atat mai fragede vor fi. Deasemnea, daca le faceti din timp, nu va veti mai aglomera in zilele dinaintea Craciunului. Daca le faceti cu o saptamana inainte, se pot baga in folii de plastic la congelator
Biscuiti cu cimbru ( Crakers)
Biscuitii cu cimbru ( Crakers) sunt prajituri care se potrivesc de minune pe masa de Craciun. Aceste prajituri deosebite de Craciun sunt facuti dupa o reteta a Marthei Stewart si pe care am gasit-o la Savori Urbane:
Ingrediente (pentru 2 tavi):
- 250 grame de faina 650
- 1 lingurita de cimbru
- 50 gr. unt cu 80% grasime
- 350 gr. smantana cu min 20% grasime sau samnatana dulce cu 30% grasime
- 1 lingurita rasa de sare
- 1 lingurita rasa de zahar
- sare grunjoasa pentru decorarea
- 2 albusuri ou pentru uns
Mod de preparare:
Pasul 1: Se amesteca faina cu sarea, cimbrul si zaharul.
Pasul 2: Se adauga untul taiat cubulete si smantana si se framanta un aluat omogen, nu mai mult de 2 minute.
Pasul 3: Se imparte aluatul in doua, se aplatizeaza si se pune la frigider invelit intr-o folie de plastic pentru 30 de minute.
Pasul 4: Fiecare bucata de aluat se intinde direct pe hartia de copt infainata obtinandu-se un dreptunghi de 35x25cm.
Pasul 5: Se portioneaza cu o rola pentru pizza sau cu un cutit ascutit in forma dorita. Nu trebuie sa fie forme perfecte. Sa nu uitam ca sunt prajituri de casa!
Pasul 6: Se unge fiecare cu albusul de ou batut si se presara cu sare grunjoasa. Se trage cu grija foaia cu biscuiti in tava.
Pasul 7: Se coc in cuptorul preincalzit la 190 grade Celsius pentru 12-14 minute. Aceste prajituri de Craciun facute in casa nu cred ca vor apuca ziua de Craciun, de aceea va recomand sa faceti cel putin portie dubla!
Saratele cu branza de vaci
Aceasta este o reteta de saratele simple si fragede care nu au voie sa lipseasca de pe masa in perioada sarbatorilor. Aluatul se poate face cu mai mult timp inainte, pastrandu-se la congelator. Cu cat stau mai mult la rece inainte de coacere, cu atat sunt mai fragede. Pentru copii va fi o placere sa le modeleze si decupeze in diferite forme festive dupa bunul plac. Folositi forme de Craciun prajituri, cum sunt cele pentru turta dulce de exemplu. Cu ajutorul lor obtineti forme specifice Craciunului: brazi, fulgi de nea, reni, stea, etc. >>>Turta dulce de Craciun in diverse forme: reteta simpla cu poze.
Ingrediente(pentru 2 tavi):
- 350 gr faina
- 250gr branza de vaci proaspata
- 150 gr unt cu 80% grasime (sau 100 gr de untura)
- 100gr smantana
- 1 ou
- o lingurita de sare
- un ou pentru uns
- pentru decor in functie de preferinte – sare grunjoasa, cascaval ras (sau orice branza tare), chimen, mac, susan, boia de ardei, etc.
Mod de preparare:
Pasul 1: Se amesteca untul (sau untura dupa caz) la temperatura camerei, branza proaspata de vaci, smantana, oul si sarea omogenizandu-se bine.
Pasul 2: Se adauga faina treptat si se formeaza un aluat ca o plastilina.
Pasul 3: Se intinde o foaie cu grosime de 4-5mm, se unge cu oul batut usor cu furculita, se taie in forma dorita (fie cu rola de saratele/pizza, fie cu diverse forme de prajituri), se presara cu condimentele dorite (chimen, mac, sare grunjoasa, branza tare rasa, etc) si se pun in tava pe hartie de copt.
Pasul 4: Se coc la 180 grade in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 18-20minute
E de la sine inteles ca cele mai bune prajituri de Craciun sunt cele facute in casa. A face prajituri de Craciun de casa impreuna cu copiii este una dintre traditiile mele preferate de sarbatori si imi place sa fac una in fiecare weekend in apropiere de sarbatori. Aceasta lista de retete de prajituri pentru Craciun include prajituri usoare pentru copii. Indiferent daca doriti sa le faceti impreuna sau doriti doar sa faceti un lot pentru a le impartasi copiilor. Este imposibil sa ne imaginam o zi de Ajun de Craciun fara parfumul imbatator al acestor minunate prajituri de Craciun. Aceste retete de prajituri pt Craciun, usor de facut, vor eclipsa orice alte prajituri de pe platoul dvs. cu prajituri de Craciun. Va grantez.