Turta dulce de Craciun in diverse forme: reteta simpla cu poze

Un obicei sau o traditie de Craciun este simbolizata printr-un simbol familiar – turta dulce de Craciun. Aceasta a ajuns sa reprezinte spiritul si semnificatia acestei perioade speciale a anului. Nu exista Craciun fara turta dulce delicioasa. Fie ca vine sub forma de casute sau oameni draguti si zambitori, o gasim in toate pietele de Craciun si sub brad.

Turta dulce este un rasfat delicios de mancat – si de mirosit – odata ce vremea se raceste. Mirosul de turta dulce proaspat iesita din cuptor – untos, picant – este pur si simplu irezistibil. Acesti biscuiti turta dulce se pot modela intr-o multime de feluri. Cele mai cunoscute sunt casa de turta dulce si om de turta dulce. Dar acestea pot fi decupate cu ajutorul unor forme de turta dulce si sub forma de brazi, stelute, fulgi de nea, etc.

Cum se face turta dulce – reteta cu poze pas cu pas

Este practic un amestec de miere, melasa si condimente precum ghimbirul, cuisoarele si scortisoara. Aceasta combinatie de condimente este esentiala pentru dezvoltarea aromei caracteristice turtei dulce.

Din fericire, in zilele noastre, multumita tehnologiei, avem acces la mii de retete de turta dulce de casa: acestea pot fi cu miere, turta dulce de post, turta dulce fara zahar, turta dulce fara miere, turda dulce pufoasa, s.a.m.d. Reteta turta dulce de Craciun poate fi, asadar, una foarte diversificata. In continuare, va prezentam o reteta de turta dulce de Craciun foarte simpla, care se poate face cu usurinta si de persoanele care nu au experienta in bucatarie.

Turta dulce reteta cu miere

Ingrediente necesare pentru aproximativ 60 bucati (in functie de marimea formelor):

  • 100 g unt
  • 320 g faina
  • 200 g miere
  • 1 ou
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat
  • un praf de sare
  • 2 linguri rase mix condimente pentru turta dulce (scortisoara, cardamom, cuisoare, ghimbir pudra)
  • 1 pachet de zahar vanilat

Mod de preparare:

Se topeste untul si se amesteca cu mierea. In alt vas se pun faina, oul, mixul de condimente turta dulce si se toarna peste ele untul cu mierea.

Aluatul se poate framanta fie cu mana, fie cu un aparat de framantat, asigurandu-va ca este bine omogenizat.

turta dulce

Cand este gata, aluatul pentru turta dulce cu miere se pune intr-o folie la rece pentru cel putin o ora. Pentru a obtine o turta dulce frageda, ar fi de preferat ca aluatul sa stea la frigider peste noapte.

turta dulce

Dupa acest interval in care aluatul de turta dulce cu miere a stat la frigider, se scoate si se lasa sa se incalzeasca putin la temperatura camerei, cat sa se poata lucra cu el. Pe blatul infainat se intinde aluatul astfel incat sa aiba o grosime de 5-6 mm.

turta dulce de craciun

Cu ajutorul unor forme de turta dulce se taie aluatul si se pun in tava pe hartie de copt cu distanta intre ele, deorece mai cresc putin la copt. >>>Set 15 forme de turta dulce de Craciun gasesti aici.

Turta dulce cu miere se coace in cuptorul preincalzit la 170° timp de maxim 10 minute, verificand dupa 8-9 minute, deoarece depinde si de cuptor.

turta dulce cu miere

Dupa ce s-au racit, acestea se pun in cutii inchise (sunt acele cutii metalice speciale pentru biscuiti) unde se pot pastra si cateva saptamani.

turta dulce de casa

Ornare turta dulce

Turta dulce se poate decora imediat dupa ce s-a racit. Pentru decorare se poate folosi o glazura pentru turta dulce care poate fi colorata sau alba. Glazura de turta dulce se poate cumpara din comert sau se poate folosi o glazura din ciocolata alba sau neagra facuta acasa. Sa nu uitam ca acestea sunt produse facute in casa prin urmare, nu trebuie sa fie perfecte. Mai ales daca acestea sunt facute impreuna cu copiii. Folositi-va imginatia!

Turtele dulci rezista foarte bine in timp (chiar si cateva saptamani) daca sunt depozitate in cutii ermetic inchise. Deasemnea, aluatul crud se poate pastra timp de o saptamana la frigider, in folie de plastic.

turta dulce de post

Coaceti un lot de biscuiti festivi din turta dulce pentru a-i oferi cadou, pentru a-i agata in pomul de Craciun sau pentru a-i devora imediat. Copiilor le va placea sa decoreze prajiturile acestea usoare si casele de turta dulce ornamentate. Decupatul si decoratul turtelor dulci sunt activitati foarte creative pentru cei mici. Acestia vor fi foarte incantati si mandri de rezultatele muncii lor. Acestea sunt amintiri cu care copiii vor ramane pentru tot restul vietii. Spiritul sarbatorilor din casa parinteasca, atmosfera, mirosul vor ramane de neinlocuit.

turta dulce glazurata

Asa cum am mentionat, multumita internetului, in zilele noastre, gasiti o diversitate de retete de turta dulce pe o multitudine de bloguri culinare precum Jamila, Savori Urbane si altele.

omul de turta dulce

Vezi: >>> Idei creative pentru a decora bradul de Craciun: poze si tendinte 2021

O scurta istorie a biscuitilor de turta dulce

Daca astazi ea intruchipeaza spiritul Craciunului, ar trebui sa stiti ca turta dulce exista de secole. Se dovedeste ca turta dulce Craciun are o poveste straveche la origine! Sa aflam cum a aparut prajitura pe care o cunoastem atat de bine.

Grecii antici inca din 2400 i.Hr. au scris o reteta de turta dulce – desi cu siguranta nu includea zambete de glazura sau nasturi de guma. Rutele comerciale raspandisera radacina de ghimbir din Asia – unde era cultivata in principal ca medicament si condiment pentru alimente – pana in Grecia, Roma antica si in restul Europei.

Europa se bucura de o versiune a turtei dulci inca din secolul al XI-lea. Fursecurile erau adesea presate in forme precum flori sau animale si includeau migdale si miere. Tratamentul era popular la festivalurile din epoca medievala – doamnele le dadeau cavalerilor bucati de turta dulce inainte de competitii pentru a le aduce noroc.

Primul om de turta dulce este atribuit Reginei Elisabeta I, care a oferit demnitarilor veniti in vizita. Omul de turta dulce a fost copt dupa asemanarea lor. Turta dulce legata cu o panglica era populara la targuri si, atunci cand era schimbata, devenea un semn de dragoste.

om de turta dulce

Desi casuta de turta dulce exista inca din anii 1600 in Germania, ea a devenit cu adevarat populara dupa ce fratii Grimm si-au publicat basmul Hansel si Gretel in 1812. Brutarii din Germania, de unde erau fratii Grimm, si-au etalat casele de turta dulce la pietele anuale de Craciun. In curand, casa de turta dulce a devenit o traditie de Craciun in intreaga lume.

casuta de turta dulce

Astazi, turta dulce este inca un rasfat indragit, precum si un simbol pretuit al sarbatorilor. Desi nu mai sunt tivite in foita de aur, prajiturile din turta dulce sunt inca decorate de familii din intreaga lume. Crocante, picante si plate, aceste fursecuri sunt usor de decorat si mult mai usor de mancat. Casele de turta dulce sunt o senzatie. In zilele noastre, turta dulce se modeleaza in felurite forme, fiind acum un simbol de sarbatoare celebrat, unul care este raspandit si servit pe tavi festive in acest sezon de Craciun. Asadar, daca doriti sa aduceti spiritul sarbatorilor in casa, coaceti aceste minunate fursecuri aromate si distractiv de realizat impreuna cu copiii dvs.

In videoclipul de mai jos gasesti toate instructiunile pas cu pas in realizarea unei casute de turta dulce:

Sursa video: Momente Delicioase cu Beatricia
- Advertisement -

RECENTE

top agentii turism romania

Top 10 agentii de turism din Romania

Industria turismului din Romania a cunoscut o crestere semnificativa in ultimii ani. Revenirea calatoriilor dupa pandemie si noile preferinte ale turistilor au...