Consumul de carne procesata poate cauza cancer de colon. Aceasta concluzie a fost atinsa recent de Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC), o agentie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), dupa evaluarea mai mult de 700 de studii stiintifice privind consumul de carne rosie si efectele sale in sanatate.
Rezultatele cercetarilor efectuate de catre un grup de 22 de experti din 10 tari diferite, avertizeaza ca la fiecare 50 de grame de carne procesata consumata (sunca, carnati, conserve de carne, carnati sau sunca), creste cu 18% riscul de a dezvolta cancer colorectal, de pancreas si cancer de prostata.
Anuntul a provocat ingrijorare in randul consumatorilor de carne rosie, deoarece aceasta ofera organismului substante nutritive importante, cum ar fi proteinele (care formeaza muschi, oase, cartilagii, piele, enzime si hormoni); vitamina B (importanta pentru buna productie a globulelor rosii si bunastarea sistemului nervos); calorii (care furnizeaza energie organismului); fier, zinc si magneziu (minerale esentiale pentru buna functionare a organismului).
Alimente cu proteine care inlocuiesc carnea rosie
O masa fara carne poate fi chiar gustoasa. Implica si mai multa imaginatie, cel putin in prepararea mancarurilor. Totusi, exista si alternative la consumul de carne, cu mult mai putine calorii, dar mai multe fibre.
Oua
Reprezinta o alternativa potrivita pentru ca sunt o sursa foarte buna de proteine, dar si bogate in colesterol – galbenusul contine 215 miligrame. Tineti minte! Moderatia este cheia. Mai multe despre acest subiect aici.
Tofu
Deoarece este un aliment preparat cu lapte de soia (legume), are o cantitate mare de proteine, fier, calciu si magneziu.
Vezi si: Dieta? Ce spune stiinta despre cele mai controversate intrebari legate de slabit
„Desi trebuie sa ne amintim ca cantitatea de proteine si calorii de care o persoana are nevoie depinde de greutatea, inaltimea, varsta si sexul lor. In cazul tofu, se recomanda consumul de 3 pana la 5 uncii pe masa pentru a inlocui carnea”, spun cercetatorii.
Fasolea uscata, mazarea, lintea
Sunt bogate in fibre, vitamine, proteine si fier. Datorita continutului mare de fibre, pot inlocui cu succes carnea. Supa de fasole sau de linte poate reprezenta un fel de mancare consistent. Pastreaza fasolea uscata in apa pe timpul noptii inainte de a o prepara sau, daca folosesti din cea conservata, spal-o bine pentru a reduce continutul de sodiu.
O modalitate simpla de a adauga proteine in dieta este sa pui leguminoasele (fasole uscata, mazare, linte), in salata. Incearca o salata de legume cu sos vinegrette sau sos de iaurt.
Fructele cu coaja lemnoasa
Alunele, migdalele, nucile sunt considerate un substitut potrivit pentru carne. Cu toate acestea, ele sunt bogate in grasimi si calorii. Le puteti include intr-o dieta echilibrata, de pilda in salate sau la micul dejun, pastrand un consum moderat.