Ce sunt caloriile?

Cand incepem o dieta, caloriile devin centrul atentiei noastre. Incepem sa controlam tot ceea ce mancam, in special cantitatea de grasimi sau calorii oferite de toate alimentele pe care le consumam. Dar ce sunt caloriile?

Corpul are nevoie de energie pentru a trai, iar acest lucru trebuie sa provina din alimentele consumate. Cu toate acestea, consumul mai multor calorii decat cele eliminate prin exercitii fizice, poate duce la cresterea in greutate.

Majoritatea alimentelor si bauturilor contin calorii, deoarece furnizeaza substante nutritive care dau energie organismului. Acesti nutrienti sunt carbohidratii, proteinele si grasimile. Alte elemente nutritive, cum ar fi vitamine si minerale, sunt, de asemenea, componente ale produselor alimentare. Dar, spre deosebire de cele anterioare, nu ofera calorii.

Ce sunt caloriile?

Caloriile sunt unitati de masura care indica energia pe care o poate da un aliment. Atunci cand spunem ca un aliment are 100 de calorii, nu ne referim la greutatea sau lungimea sa. Ne referim la cantitatea de energie pe care o va furniza acest produs alimentar, organismului nostru.

Deoarece organismul are nevoie de o cantitate de calorii zilnice pentru a-si face functiile si a ramane in viata, caloriile ne dau energia pentru a ne desfasura activitatile zilnice. De fapt, fiecare dintre functiile de care depinde viata, necesita energie.

De exemplu, daca o persoana are nevoie de 2.000 de calorii pe zi si mananca un mar, el va contribui cu aproximativ 50 de calorii, si de fiecare data cand consuma alimente pe parcursul zilei, vor contribui cu calorii la organism pentru a-l ajuta sa-si indeplineasca functiile.

Caloriile reprezinta o unitate de energie, care este distribuita in cantitati diferite, in functie de fiecare produs alimentar si de compozitia acestuia in proteine, hidrati si grasimi. Pentru a simplifica acest concept, alimentele pe care le consumam ne vor furniza energie care va fi folosita ca si combustibil in activitatile noastre. Daca consumam mai multe calorii decat consumam, luam in greutate. Organismul transforma excesul de energie in grasime, si il stocheaza in tesutul adipos.

Exista doua tipuri de calorii:

Calorii – gram (cunoscute sub numele de calorii mici), reprezentate in cal. O calorie (cal) este egala cu 4.1868 Joule(J)

Calorii – kilogram (cunoscut sub numele de calorii mari) reprezentate in kcal. O kilocalorie (kcal) este de 4186,8 Joule (J).

cardio

Ce exercitii ard cele mai multe calorii?

Stiti ca trebuie sa faceti cardio pentru a va mentine sanatos si pentru a va gestiona greutatea, dar nu gasiti niciodata suficient timp intre munca, familie si obligatiile sociale. Vestea buna este ca nu trebuie sa petreceti ore intregi pe banda de alergare – trebuie doar sa alegeti antrenamentul potrivit.

Activitatile care utilizeaza mai multa masa musculara si care implica un fel de rezistenta vor arde o cantitate mai mare de calorii. In plus, cu atat mai greu este antrenamentul, cu atat mai multe calorii veti arde. In acest post am enumerat cateva activitati cardiovasculare pentru a imbunatati forma fizica.

Cate calorii ardeti depinde de mai multi factori, inclusiv:

  • durata exercitiului
  • ritm
  • intensitate
  • greutatea si inaltimea

Alergarea, ciclismul sau inotul sunt printre cele mai bune exercitii de ardere a caloriilor, mai ales daca sunteti incepator. Dar cresterea ritmului in timpul antrenamentului va arde si mai multe calorii.

Indiferent de exercitiu, caloriile arse depind de intensitatea antrenamentului. Daca timpul de antrenament este limitat, cea mai buna strategie este sa alegeti o intensitate cat mai puternica. Pentru cele mai bune rezultate, utilizati un monitor de ritm cardiac, un tracker de fitness sau o aplicatie de fitness pentru a obtine o estimare mai exacta a antrenamentului.

- Advertisement -

RECENTE