Ce este Slime si de ce este periculos pentru copii

Slime a crescut in popularitate in ultimul an. Datorita aspectului si texturii maleabile, este una dintre cele mai populare jucarii. Dar ce este slime si de ce este periculos pentru copii?

Rapoartele recente au aratat ca jucariile slime ar putea face mai mult rau decat bine, continand niveluri ridicate de substante chimice care pot provoca diaree, convulsii si afectarea fertilitatii.

Iata tot ce trebuie sa stiti despre slime.

noriel.ro

Ce este slime?

Slime este o substanta lipicioasa, obtinuta prin amestecarea cu apa a unui compus numit borat de sodiu sau Borax. Are o textura groasa, asemanatoare lipiciului si poate fi facuta intr-o varietate de culori.

Tendinta a fost raspandita prin intermediul retelelor sociale. YouTube este plin de tutoriale care predau cea mai potrivita metodologie. Produsele folosite sunt extrem de variate si, in unele cazuri, exista un nivel foarte ridicat de pericol datorat riscului de arsuri ale pielii sau, daca este ingerat, de probleme gastro-intestinale.

Vezi si: 4 tipuri de jucarii educative, esentiale in dezvoltarea copiilor

Cum a aparut?

Initial, o jucarie fabricata de cel mai important comerciant cu amanuntul Mattel, Slime a aparut pentru prima data in 1976 si a fost produsa in principal din guma de guar, un produs sub forma de pulbere extrasa din boabe de guar. De atunci, s-au creat o serie de variante, unele cu multe culori si unele cu sclipici.

slime cu slicpici

De ce e periculos?

Parintii au fost avertizati ca un numar mare de jucarii slime pentru copii ar putea contine un produs chimic numit Bor, de patru ori mai mult decat limita de siguranta a UE.

Dupa efectuarea unei investigatii, grupul de consumatori Which? a constatat ca opt dintre cele 11 produse slime au incalcat reglementarile UE din cauza cantitatii de Bor pe care le contin.

In consecinta, expertii ii sfatuiesc pe parinti sa „abordeze slime-urile cu prudenta” . De asemenea, i-a indemnat sa fie atenti si la alternativele facute in casa, deoarece unele dintre ele solicita adesea borax, alcatuit din Bor. Borul este folosit adesea ca produs de curatat si a fost legat de provocarea de arsuri grave la copii.

Conform Witch?, nivelurile excesive de Bor pot cauza, de asemenea, varsaturi, crampe si iritatii. Comisia Europeana avertizeaza ca nivelurile ridicate pot, de asemenea, afecta negativ fertilitatea.

Exista variante sigure?

In timp ce retetele traditionale bazate pe Borax este cel mai bine sa fie evitate, exista slime-uri naturale pe care parintii le pot face impreuna cu copiii, desi textura va fi oarecum diferita.

Exista o serie de retete diferite de slime-uri de casa sigure, folosind amidon de porumb, seminte de chia si gelatina.

Fiecare este distinct in culoare si textura, dar toate sunt fara substante chimice toxice, iar unele sunt chiar comestibile.

Cum sa faci slime acasa tutorial

- Advertisement -

RECENTE