libris.ro

Cum sa alegi un rucsac de munte – un ghid util

Din cauza varietatii de dimensiuni, forme, echipamente, alegerea unui rucsac de munte nu este sau sarcina usoara. In acest articol vom incerca sa va ajutam in alegerea dvs.

Pentru a alege rucsacul de munte ideal, va prezentam o lista de calitati care trebuie luate in considerare, avand in vedere trei factori esentiali: confortul, capacitatea de stocare, precum si calitatile suplimentare sau avantajele pe care le puteti avea. De asemenea, luati in considerare si tipul de activitate pe care intentionati sa o desfasurati.

Cum sa alegi un rucsac de munte

Sa incepem cu cateva reguli generale care nu intotdeauna respectate, ceea ce ne poate aduce probleme serioase in munti:

 1. In primul rand, trebuie sa determinati activitatea pe care o veti desfasura (durata, locul si anotimpul, etc.).
 2. Apoi, veti alege cel mai potrivit rucsac de munte pentru activitatea pe care o veti desfasura.

Amintiti-va: greutatea maxima pentru un adult ar fi de 4 pana la 6 kg.

 • Capacitate. Intre 20 si 30 de litri
 • Chingi de echilibru.Chinga pentru piept reglabila in inaltime si latime pentru ca bretelele sa nu alunece de pe umeri.
 • Cureaua lombara. In mod eronat, multi oameni cred ca incarcatura unui rucsac de munte este tinuta pe umeri. Nu este asa: cel putin intre 75 si 85% din acesta trebuie sa cada pe solduri. De aceea, designul sau trebuie sa se adapteze foarte bine la anatomia noastra. O centura de sprijin sau care nu se adapteaza asa cum ar trebui, ne va face sa obosim mult mai mult. De asemenea, vom pierde siguranta, echilibrul si spatele nostru va suferi inutil.

Vezi modele si preturi

 • Rucsacul trebuie sa aiba suficienta rigiditate in cadru (partea care este atasata la spate). In acest fel, toata greutatea este transmisa soldului. Daca rucsacul este moale, greutatea va fi impartita intre umeri si sold, iar deformarea poate deveni enervanta deoarece nu distribuie greutattea intr-un mod omogen.
 • Exista modele care au o captuseala goala pentru spate sau o grila care le separa usor pentru a facilita transpiratia.
 • Rucsacul ar trebui sa aiba curele de compresie (desi nu este esential, este recomandat). Aceste curele permit rucsacului sa fie cat mai compact posibil, chiar daca nu este complet incarcat. In acest fel nu exista miscari in interior sau deformari in timpul mersului. De asemenea, sarcina se blocheaza mai mult pe spate, adica mai aproape de centrul de greutate al corpului.
 • Se recomanda ca rucsacul sa fie impermeabil la apa sau sa aiba o husa impermeabila care sa permita plasarea acestuia cand ploua, pentru a pastra continutul uscat.
 • Aveti grija la curele si orice element din rucsac care pot fi agatate. Vom incerca sa strangem cat mai mult posibil toate elementele (de exemplu, cu benzi de cauciuc sau cu banda adeziva). Daca mergem pe trasee periculoase, trebuie sa acordam o atentie speciala pentru ca o lovitura de o ramura sau o proeminenta a unei pietre ne poate dezechilibra.
 • Daca intentionati sa aduceti un aparat foto si echipament de fotografiere, incercati sa minimalizati greutatea acestui echipament. De multe ori incercam sa luam multe lucruri „pentru orice eventualitate” si, in cele din urma, ajungem sa regretam. Exista rucsacuri cu compartiment dublu (spatiu maturat pentru echipament si pentru haine, alimente etc.).
 • Exista, de asemenea, compartimente captusite care pot fi achizitionate separat si am putea sa le folosim cu orice rucsac standard pentru drumetii, desi accesul ar fi un pic mai lent.
rucsacuri munte

Vezi modele si preturi

elefant.ro
libris.ro
carturesti.ro
cartepedia.ro

ARTICOLE POPULARE