Ie traditionala romaneasca: o piesa vestimentara mereu la moda

Costumele traditionale romanesti au revenit la moda. Cu decolteu sau fara, simpla sau bogat decorata cu broderii, camasa romaneasca numita „ie traditionala” este una dintre cele mai cautate articole vestimentare.

Bluza traditionala romaneasca este una dintre cele mai importante piese de folclor din Romania. Cu maneci largi, motive traditionale si culori naturale, aceasta bluza a inspirat multi designeri de moda si recent a inceput sa primeasca din ce in ce mai multa faima internationala.

magazintraditional.ro

La fel ca altele, poporul roman se identifica prin hainele sale traditionale, in special cu cel mai reprezentativ simbol al sau: camasa.

In cautarea echilibrului perfect, materialele si broderiile realizate din benzi decorate, sunt toate purtatoare de simboluri pline de istorie si semnificatie. Proportiile sunt alese cu atentie, iar pozitia fiecarei broderii este stabilita cu precizie pentru a crea o lucrare magistrala, purtata de generatii.

ie traditionala
Ie traditionala Varvara panza de bumbac 100%
Ie traditionala romaneasca
Ie traditionala romaneasca de culoare alba cu broderie

Ia reprezinta partea principala a costumului traditional romanesc, in timp ce celelalte parti ale costumului traditional se contureaza in jurul acesteia, armonizandu-se cu aceasta din punct de vedere cromatic si ornamental. Este mult mai mult o piesa vestimentara, este un simbol, o dovada istorica a existentei si continuitatii imbracamintei traditionale romanesti.

Ie traditionala romanesca cusuta manual
Ie traditionala romanesca cusuta manual cu matase
ie traditionala femei
Ie traditionala femei de culoare negru cu broderie colorata

Purtate atat de barbati, cat si de femei, aceste camasi nationale sunt produse in mod traditional cu materiale obtinute chiar si in case taranesti, realizate din fibre vegetale si uneori din matase naturala. Evident, ia nationala ia diferite forme in functie de zona, forma si modele cusute intotdeauna cu mana.

Ie traditionala dama
Ie traditionala dama cu broderie albastra

Cu sau fara ornamente, monocrome si chiar austere, aceste bluze traditionale sunt reinventate de fiecare generatie, mergand chiar pana la a completa stilurile moderne de imbracaminte.

Ie traditionala cusuta manual
Ie traditionala cusuta manual cu matase
ie traditionala dama
Ie romaneasca traditionala de culoare alba cu broderie

Ia romaneasca a devenit, de asemenea, un element important pe scene din intreaga lume, iar designerii includ deseori elemente romanesti autentice in colectiile lor de „haute couture”.

Ie traditionala romanesca cusuta manual
Ie traditionala romanesca cusuta manual cu matase

De la Matisse la Yves Saint Laurent: Ia, camasa traditionala romaneasca inspira arta si moda

Arta de a face bluze romanesti se transmite din generatie in generatie, de la mama la fiica. Tunica este confectionata cel mai adesea din in, canepa, matase sau bumbac. Modelele sunt aranjate intr-o coloana pe piept si maneci. Uneori geometric, alteori reprezentativ: fluturii, florile si alte elemente naturale pot fi ascunse intr-o impletire de broderii.

ietraditionala.com

Purtate mai intai de tarani, bluzele romanesti si-au facut, de-a lungul timpului, drum in dulapurile regale. In jurul mijlocului secolului al XIX-lea, printesa Elisabeta a Romaniei a introdus aceasta piesa vestimentara traditionala la curte.

De-a lungul timpului, aceasta bluza a devenit un simbol al culturii romanesti: „ia” a fost purtata de regina Maria (nepoata reginei Victoria a Marii Britanii) si a devenit o inspiratie pentru Gabrielle Chanel, care la inceputul anilor 1920 a creat bluze de vara, dar si pentru pictorul francez Henri Matisse, care a produs lucrarea „ La Blouse Roumaine ”. Ia chiar s-a urcat pe podiumurile pentru prezentarile de moda ale lui Yves Saint Laurent, Kenzo sau Jean Paul Gaultier. Astazi, exista o varietate de modele de ie traditionala reinterpretate.

De la mediul rural romanesc pana la curtea regala prin picturile lui Matisse, camasa numita si ie traditionala a trecut epoci si granite. A fost chiar revizuita in colectii haute-couture, cum ar fi la Yves Saint-Laurent in 1981, inainte de a veni sa umple rafturile Zara sau H&M.

Astazi, case de moda celebre precum Yves Saint Laurent, Kenzo, Jean Paul Gaultier au dedicat colectii intregi acestor ii traditionale romanesti. Tot la Hollywood, de la Adele care a pozat pentru Vogue, la Emma Stone, Genifer Gardner, Kourtney Kardashian si Anne Hathaway care s-au lasat fermecate de o bucata unica de istorie.

Yves Saint Laurent a reimaginat si o fusta inspirata dupa fusta populara romaneasca „fota” care este purtata de obicei de romance. Probabil ca nu intamplator piesele de inspiratie romaneasca ale lui Yves Saint Laurent au facut turul muzeelor ​​din intreaga lume.

ie nationala

In 2006, un alt designer de moda celebru, Jean Paul Gaultrier, a dedicat o intreaga colectie costumului traditional romanesc. In 2008, Oscar de la Renta foloseste imprimeuri si tesaturi inspirate din imbracamintea populara romaneasca.

In noiembrie 2011 Phillipe Guilet, un designer francez cu sediul in Romania a lansat o intreaga colectie de inspiratie romaneasca numita 1 00% RO Prejudices. A fost un proiect special menit sa arate lumii o alta fata a Romaniei. Colectia a avut ca scop promovarea patrimoniului cultural si a imaginii Romaniei in strainatate. Un raspuns indraznet la stereotipurile negative impotriva romanilor la nivel national si international.

Designerii romani au inclus elemente ale costumului traditional romanesc in creatiile lor. Ingrid Vlasov, Adrian Oianu Valentina Vidrascu, Andra Andreescu, sunt doar cativa care continua sa reinventeze stilurile moderne, impregnate de elemente traditionale romanesti.

- Advertisement -

RECENTE