Imprimanta 3D: cele mai bune alegeri pentru acasa in 2024

Noua tehnologie de imprimare tridimensionala devine treptat accesibila si publicului larg, asa ca daca nu stii sa alegi o imprimanta 3D buna, te invitam sa citesti cu atentie articolul nostru. Vei gasi oferte potrivite pentru toata lumea, atat pentru cei care cauta un nou produs profesional, cat si pentru cei care prefera sa vizeze dispozitive la preturi mici. Asa ca nu mai pierde timpul si citeste ghidul nostru pentru a alege cea mai buna imprimanta 3D.

O imprimanta tridimensionala este capabila sa construiasca orice obiect atata timp cat ai un fisier cu toate informatiile detaliate pentru a fi transmise dispozitivului. Daca nu esti hotarat ce imprimanta 3D sa cumperi, deoarece nu ai avut niciodata de-a face cu aceste dispozitive, iata cateva tipuri de imprimante 3D pe care le gasesti pe piata in acest moment.

Imprimanta 3D Creality Ender-3 V2 Neo

Imprimanta 3D

Imprimanta 3D Creality Ender-3 V2 Neo, 220x220x250 mm, nivelare automata

________________________

Imprimanta 3D CREALITY ENDER-3 V2 »

imprimanta 3d

Imprimanta 3D CREALITY ENDER-3 V2 »

________________________

Imprimanta 3D TRONXY X5SA 24V

imprimanta 3d

Imprimanta 3D TRONXY X5SA 24V »

________________________

Imprimanta 3D profesionala Qidi Tech i-Mate S, 2 capete imprimare, complet asamblata

Imprimanta 3D profesionala

Imprimanta 3D profesionala Qidi Tech i-Mate S, 2 capete imprimare, complet asamblata »

________________________

Imprimanta 3D Anycubic Mega X

Imprimanta 3D

Imprimanta 3D Anycubic Mega X »

________________________

Imprimanta 3D Creality CR-30 Printmill

Imprimanta 3D

Imprimanta 3D Creality CR-30 Printmill »

________________________

Cum functioneaza o imprimanta 3D

Imprimantele 3D sunt o lume fascinanta. Sunt produse care pot crea obiecte reale din nimic (sau aproape nimic), si nu ma refer doar la obiecte ornamentale. Stand confortabil intr-un fotoliu, poti crea orice model tridimensional si apoi sa-l vezi concretizandu-se in timpul procedurii de imprimare, care poate dura timpi foarte diferiti in functie de modelul imprimantei 3D. Dar cum functioneaza imprimantele 3D?

Modelele pentru uz casnic folosesc de obicei o tehnologie de imprimare numita Fused Deposition Modeling (abreviat in FDM ). Despre ce e vorba? Conceptul de baza este foarte simplu: se foloseste un filament (se vinde in bobine, poti gasi bobine de tot felul pe internet ») dintr-un material la alegere care este incalzit printr-o duza de extruder in miscare. Duza este mutata pe trei axe intr-o zona pentru a crea modelul 3D introdus de utilizator cu materialul. Materialul este topit prin caldura produsa de duza si apoi solidificat prin utilizarea razelor ultraviolete.

Spre deosebire de tiparirea traditionala pe hartie, in care o cerneala (sau alte tehnici) este folosita pentru a reprezenta text sau imagini, imprimarea 3D opereaza pe trei axe ( x, latime; y, inaltime; z, adancime) prin pozitionarea materialului topit pe mai multe straturi, unul peste altul, in asa fel incat sa formeze un obiect.

Exista si imprimante 3D din rasina, a caror functionare este putin diferita de cele cu filament, chiar daca imprimarea are loc si in acest caz „in straturi”. Pe internet gasesti rasini fotopolimerizare de tot felul ».

Caracteristicile unei imprimante 3D

Pentru a intelege caracteristicile unei imprimante 3D trebuie sa te uiti la tehnologiile utilizate pentru constructia obiectelor 3D:

  • FDM sau FFF: acronim pentru Fused Deposition Modeling sau Fused Filament Fabrication
  • Tehnologia SLA sau: stereolitografie
  • Tehnologia SLS, abreviere pentru: Sinterizare cu laser selectiva

Construirea de obiecte 3D este denumita si prototipare rapida. Si aceasta tehnica de constructie rapida a fost si este inca utilizata pe scara larga in sectorul industrial. De fapt, imprimantele 3d sunt folosite de companii pentru a reduce semnificativ costurile de fabricatie ale prototipurilor.

Pentru a construi un obiect in 3D, va trebui sa proiectezi modelul folosind un software specific de modelare 3D. Pe piata nu te vei chinui sa gasesti diverse softuri de modelare unele sunt gratuite, altele le vei gasi contra cost.

Cum sa alegi o imprimanta 3D: factori de care sa tii cont

Suntem siguri ca deja esti pasionat de asta, pana la urma posibilitatea de a „crea” un obiect din confortul casei tale nu este o chestiune banala! Acum ca intelegi elementele de baza din spatele conceptului de imprimare 3D, acorda cateva minute pentru a intelege cum sa alegi o imprimanta 3D. Este esential in primul rand sa intelegi utilizarea dorita, adica ce doresti sa modelezi, care este precizia minima pe care doresti sa o obtii si cat de repede doresti sa produci noi obiecte prin noua ta imprimanta 3D.

Imprimarea 3D nu este o tehnologie atat de noua, dar este posibil doar de cativa ani sa cumparam imprimante 3D ieftine si in acelasi timp eficiente si de incredere, pentru a fi amplasate in casa sau in garaj. Este inutil sa cheltuiesti o avere daca este doar un hobby, dar daca intentionezi sa incepi o afacere cu imprimanta 3d si sa ai un minim de precizie, nu vrei sa cumperi orbeste, tine cont de cateva notiuni simple. Apoi poti sari fara nicio ezitare in a-ti alege noua imprimanta 3D.

Precizie

Atunci cand cumperi o imprimanta 3D, chiar daca doar in scop de hobby, unul dintre factorii fundamentali de verificat este precizia cu care duza se poate pozitiona pe cele trei axe si fidelitatea cu care iti poate imprima modelul in trei dimensiuni. De obicei, datele tehnice arata valori in milimetri, iar printre cele mai accesibile modele putem gasi aceste date:

Precizia de pozitionare : este in jur de 0,1 mm – 0,3 mm la modelele mai ieftine, pentru a ajunge la 0,025 sau 0,011 mm la cele superioare. In principiu indica marja posibila de eroare in pozitionarea duzei pe cele trei axe in care se poate deplasa;

Precizia imprimarii : aceasta valoare, pe de alta parte, se refera la precizia in grosimea obiectului creat. In mod normal, aceasta cifra nu variaza substantial in functie de intervalul de pret, stabilindu-se pe intervalul 0,1 – 0,3 mm.

De asemenea, subliniem ca aceste valori depind intr-o oarecare masura de diametrul duzei in sine, corespunzand de obicei la 0,3 sau 0,4 mm.

Dimensiuni

Dimensiunea maxima de imprimare este un factor de luat in considerare mai ales pentru cei care doresc sa imprime obiecte de dimensiuni medii sau mari. Evident, majoritatea modelelor de pe piata accesibile tuturor utilizatorilor, excluzandu-le deci pe cele profesionale sau folosite in industrie, au unele limitari in acest sens, ajungand la aproximativ 20 cm inaltime, lungime si adancime. Acest lucru se datoreaza partial masuratorilor imprimantei in sine, care se situeaza adesea in jurul a 40 – 60 cm in trei dimensiuni. Trebuie subliniat ca o gama de pret mai mare nu corespunde neaparat unei dimensiuni de imprimare mai mare: de multe ori, de fapt, exista si alti factori care determina o crestere sau nu a pretului.

Viteza

Viteza de imprimare este un factor relativ important, iar o asteptare relativ lunga este inca de asteptat. Aceste date sunt indicate in milimetri pe secunda, iar un singur produs poate prezenta date foarte variabile, cu o gama destul de larga, care uneori este chiar in jur de 40 ~ 200 mm/s.

Relevanta limitata a acestei valori se datoreaza in principal faptului ca nu este absolut legata de calitatea imprimarii, pe langa variatiile care deriva din utilizarea diferitelor materiale, care au caracteristici, temperaturi de topire si solidificare care sunt, de asemenea, semnificativ diferite.

In cele din urma, observam ca este adesea recomandabil sa pastrezi o viteza mai mica in setarile imprimantei dvs. 3D, ceea ce iti permite sa obtii rezultate finale mai precise cu mai putine defecte.

Compatibilitate

Ca orice dispozitiv electronic, imprimantele 3D se caracterizeaza si printr-o compatibilitate mai mult sau mai putin extinsa, atat pentru elementele pur digitale, precum sistemele de operare sau tipurile de fisiere suportate, cat si pentru materialele utilizabile.

Formate de fisiere

Chiar si cei familiarizati cu diferite software de modelare 3D trebuie sa se ocupe de o serie de caracteristici care fac un fisier mai mult sau mai putin compatibil cu un proces de imprimare 3D. De fapt, nu toate fisierele sunt suportate de imprimante, care necesita o plasa poligonala (adica o grila care sa permita identificarea unui obiect in spatiu, care trebuie sa aiba si varfuri, fete si margini), a unui model care reprezinta un solid inchis, fara suprafete care se intersecteaza.

extensia STL: Cel mai comun format si in general compatibil cu majoritatea modelelor de pe piata are extensia STL ( Standard Triangulation Language ). Acest lucru poate fi gestionat de software CAD, folosit pentru prototipare rapida, este foarte simplu de generat si procesat, dar trebuie mentionat ca nu este extrem de precis;

codul G: Un al doilea format popular este codul G. Acest tip de fisier a fost dezvoltat in versiunea initiala in anii 1950, evoluand apoi in timp, dar mentinand o functie foarte specifica: sa ofere unei masini instructiuni detaliate despre miscarile si actiunile care trebuie intreprinse pentru a obtine un anumit rezultat. Este un adevarat limbaj de programare, care nu poate fi citit de toti utilizatorii. Cu toate acestea, observam ca exista programe online care iti permit sa analizezi codul si sa efectuezi simulari pentru a verifica corectitudinea acestuia;

codul G: O alta optiune este reprezentata de codul G (Object), compatibile cu multe software de modelare si utilizabile in general doar cu imprimante 3D medii sau high-end.

Tipuri de filamente

Exista diferite materiale care pot fi folosite pentru a realiza un model 3D, care, dupa cum am vazut anterior, sunt vandute in filamente pe bobine. Analizam mai jos principalele caracteristici ale celor mai populare materiale:

ABS: este un material plastic a carui temperatura de topire este de 230°C, in timp ce temperatura de extrudare este intre 190 si 220° C. Ofera rigiditate si rezistenta bune, dar nu este potrivit pentru contactul cu alimentele sau pentru procesele de serigrafie. Desi este utilizat pe scara larga, unele studii au evidentiat potentialele sale riscuri pentru sanatate, in special pentru praful fin in suspensie generat in timpul procesului de imprimare. Fiind un material 100% artificial, deci nu este biodegradabil;

PLA: este un material natural care poate fi obtinut din plante precum porumb, grau sau sfecla rosie, a caror temperatura de topire este de 200°C, in timp ce temperatura de extrudare variaza intre 130 si 190°C (chiar daca incepe sa se deformeze deja la 60 °C). Nu este deosebit de rezistent la socuri si poate fi deteriorat de umiditate, dar nu este toxic, este potrivit pentru contactul cu alimentele si poate fi folosit pentru serigrafie. De asemenea, este complet biodegradabil;

Filament imprimanta 3d compozite: in ultimii ani s-au dezvoltat diverse materiale nascute din unirea PLA, in general in cantitate predominanta, si a altor elemente, precum fibrele de lemn ( woodFill ), cuprul ( copperFill ) sau alama ( brasFill ). Cu toate acestea, acest sector este in continua evolutie si ne putem astepta la vesti din ce in ce mai interesante pentru proprietarii de imprimante 3D.

Conectivitate

Marea majoritate a imprimantelor 3D pot fi conectate la computer printr-un cablu USB standard. Totusi, trebuie mentionat ca exista modele wireless care pot fi conectate prin Wi-Fi, evitand dezordinea si permitand diferitilor utilizatori sa foloseasca aceeasi imprimanta cu libertate maxima. Unele pot fi controlate chiar de aplicatii mobile, care permit si mai multa flexibilitate. In sfarsit, trebuie mentionat ca acum mai multe imprimante 3D au si un slot pentru card SD sau Micro SD, in care proiectele care urmeaza sa fie create pot fi salvate, evitand conexiunile directe cu computer.

Sisteme de operare

Cat despre sistemele de operare care pot fi folosite cu aceste produse, putem spune ca de cele mai multe ori nu exista probleme de compatibilitate. Chiar si imprimantele 3D low-end ofera suport pentru Windows, Mac OS si Linux, folosind aplicatii, adesea open source si deci gratuite, concepute pentru a asigura versatilitate maxima. Acestea indeplinesc de obicei si functia de „ slicer ”, adica impart obiectul de tiparit in mai multe niveluri diferite si comunicand imprimantei miscarile exacte care trebuie facute in spatiu pentru a le realiza unul cate unul.

Structura

Gandindu-ne la imprimante 3D, multi isi imagineaza instrumente futuriste si complexe, dar in realitate exista modele cu o structura relativ simpla. Trebuie facuta o prima distinctie intre imprimantele dotate cu protectie externa si cele care nu o au. Acestea din urma sunt de obicei cele mai ieftine si uneori trebuie asamblate direct de catre utilizator, care, prin urmare, trebuie sa aiba o anumita abilitate manuala pentru a asambla corect diferitele componente. In plus, totusi, este capacitatea de a integra parti suplimentare pentru a face dispozitivul mai complet.

Imprimantele 3D protejate de o structura externa apartin in general unei game de pret mediu-inalta, acestea ofera un afisaj digital pentru monitorizarea procesului de imprimare si, in general, ofera si o mai mare siguranta utilizatorului, mai ales avand in vedere ca duza poate atinge temperaturi foarte ridicate.

Trebuie luate in considerare si materialele folosite pentru corp, sau pentru panourile pe care sunt montate componentele imprimantei. La modelele low-cost poti gasi adesea suporturi din lemn, uneori foarte subtiri si, prin urmare, nu pot garanta o buna stabilitate in timpul procesului de imprimare. Acolo unde, pe de alta parte, exista o structura metalica, este evident posibil sa te bucuri de o stabilitate mai mare si, in consecinta, sa se obtina un rezultat mai bun.

Sistemele de imprimare 3D pe metale sunt utile pentru productia de masa si, in comparatie cu cele produse prin metode traditionale, garanteaza rezultate de calitate a productiei eficiente, eficiente si cu adevarat excelente.

Imprimarea 3d metalica fost una dintre cele mai extraordinare evolutii din ultimii ani. Un numar important de jucatori noi vin pe piata, dezvoltand noi imprimante 3D metal si noi tehnologii.

Functii suplimentare

Unele modele de imprimante 3D ofera cateva posibilitati suplimentare care pentru unii utilizatori pot fi decisive la cumparare.

Primul aspect de luat in considerare este numarul de duze prezente: daca la majoritatea modelelor exista doar una, de fapt, in altele sunt doua, care permit ambelor sa foloseasca role cu filamente de diferite culori sau materiale. Acest lucru permite o varietate mult mai mare in realizarea creatiilor lor si poate fi o caracteristica importanta pentru cei care au nevoie de o oarecare flexibilitate in optiunile de imprimare. De asemenea, uneori, cele doua duze pot fi folosite pentru a imprima doua copiia aceluiasi obiect, reducand la jumatate timpul necesar pentru finalizarea intregului proces.

O caracteristica suplimentara pusa la dispozitie de unele imprimante 3D este posibilitatea gravarii cu laser pe suprafete si materiale de diferite tipuri, precum lemn, piele sau plastic, adaugand o optiune care permite o anumita economie pentru utilizator.

In sfarsit, subliniem ca multe modele iti permit sa opresti oricand imprimarea, memorand progresul proiectului si apoi reluandu-l exact de unde a fost lasat.

Imprimanta 3D pret

Te intrebi cat costa o imprimanta 3d? Imprimarea 3D merita daca compari acest tip de imprimare cu alte tipuri. Poate cel mai semnificativ avantaj din punct de vedere al costurilor este acela care priveste utilizarea sistemelor de fabricatie aditiva, aceste sisteme in ceea ce priveste materialul rezidual in cazul imprimarii 3D sunt foarte mici si uneori chiar nule.

In prezent, costul materialelor pe care le gasesti mai usor variaza de la aproximativ 20 de euro pentru 1 kg de filament pentru imprimare FDM, pana la 500 de euro pentru 1 kg de rasina fotosensibila, dar 500 de euro nu este costul maxim, cu atat mai mari sunt cele pentru pulberi sau rasini speciale.

Din aceasta variabilitate de pret se intelege ca stabilirea costului unui produs finit derivat din imprimarea 3D nu este simpla, va trebui sa cunosti materialul folosit dar si tipul de tehnologie de imprimare 3D pe care trebuie sa o adopti.

Un alt element pe care nu il poti ignora pentru calculul costurilor este cel care priveste consumul de energie, pe piata exista imprimante 3D care folosesc concentratii mari de energie, evident ca sunt si altele care au nevoie de mai putina energie.

In general, in domeniul tehnologiilor de imprimare 3D, realizarea unui obiect cu tehnologii de extrudare se dovedeste a fi mult mai putin costisitoare in comparatie cu imprimarea care presupune utilizarea sistemelor laser sau utilizarea pulberilor, atat din punct de vedere al costului materialelor, cat si din punct de vedere al costului materialelor si al consumului de energie al imprimantelor.

Pentru cei incepatori, este indicat sa inceapa cu o imprimanta 3D ieftina si de baza si apoi sa treaca mai departe, daca experienta a fost pe placul lor si vor sa imbunatateasca aceasta tehnica, la ceva mai avansat si mai profesionist cum ar fi o imprimanta 3D industriala.

Tipuri de imprimante 3D si materiale

Pana acum am vorbit doar despre imprimarea cu filament care este cea mai raspandita mai ales in randul utilizatorilor mai putin experimentati, si pentru ca este cea mai usor de utilizat si cea mai raspandita in mediile casnice. Caracteristica imprimantelor 3D cu filament este ca produc obiecte oarecum aspre cu texturi stratificate, deci nu tocmai foarte precise, indiferent de materialul folosit.

Imprimantele 3D cu filament FDM

In imprimantele 3D FDM se folosesc filamente polimerice, precum ABS, un plastic care poate fi incalzit pentru extrudare la aproximativ 200°C, care nu este biodegradabil, dar foarte rigid si rezistent; si PLA, un material natural si biodegradabil, care este mai flexibil si mai putin rezistent. Filamentele PLA sunt mai sigure pentru sanatate, deoarece nu folosesc un material toxic, iar procesul de extrudare este posibil la mai putin de 190 ° C de la un minim de 130 ° C. Exista o cale de mijloc, filamente compozite, care folosesc PLA si alte materiale, cum ar fi lemnul, cuprul si alama.

Imprimanta 3D rasina

Cu toate acestea, exista si alte tipuri de imprimante in afara de cele cu filament si sunt imprimante 3D pentru imprimarea cu rasina. O imprimanta cu rasina este mult mai greu de utilizat, mai ales in ceea ce priveste gestionarea rasinii fotopolimerizante, necesitand masuri foarte specifice fara de care exista riscul ca rasinile in sine sa provoace diferite tipuri de probleme. In plus, inainte de a fi prelucrate, rasinile sunt mai delicate decat filamentele, in timp ce dupa procesul de imprimare este necesara spalarea lor cu solutii adecvate.

Pe scurt, doar ca sa intelegem, imprimarea cu filament poate fi buna pentru hobby, pentru a construi suporturi pentru drone sau dispozitive de tot felul, pentru modelaj, sau chiar pentru a realiza accesorii de moda sau jocuri de diverse feluri. Imprimarea pe rasina, in schimb, este conceputa pentru creatii in care precizia este esentiala: de exemplu in aurara, in sectorul dentar, sau pentru realizarea de obiecte miniaturizate.

Imprimantele cu rasina folosesc o rasina lichida fotopolimerica care, atunci cand este stimulata de fascicule de lumina (prin LCD, DLP sau SLA ), se solidifica in forma dorita. Baza de imprimare este scufundata in lichid, care este stimulat doar in punctele de solidificat. Din nou inaltimea modelului se face in straturi, dar rezultatul are un finisaj neted si lucios, si nu striat ca la imprimarea cu filament.

Imprimanta laser 3D (SLS)

Pentru o mai mare precizie exista si imprimante laser 3D (SLS), o solutie de printare 3D care, spre deosebire de celelalte, foloseste un laser in faza de incalzire a pulberii materialului ales. Rezultatul este cu adevarat profesional, desi usor aspru. Calitatea mare de imprimare realizata de aceste imprimante este insa foarte costisitoare, in plus sunt masini destul de complexe de operat si gestionat chiar daca permit utilizarea atat a materialelor plastice, cat si a celor metalice.

Imprimanta 3D profesionala

Apoi exista imprimante 3D destinate exclusiv utilizarii industriale. Cele mai comune dintre acestea exploateaza procesul de imprimare multistrat LOM (Laminated Object Manufacturing) care garanteaza un rezultat perfect intr-un timp scurt. Cu toate acestea, acestea sunt imprimante 3D foarte mari si scumpe, potrivite mai degraba pentru o companie decat pentru uz casnic.

In timp ce imprimarea 3D iti permite sa creezi gadgeturi dragute, jucarii sau papusi mici, pe de alta parte, te poate ajuta in o mie de situatii diferite. De exemplu, iti permite sa creezi adaptoare sau suporturi pentru dispozitivele tale sau sa descarci orice tip de model pentru a-l construi acasa pur si simplu activand procedura prevazuta. Adesea dureaza doar cateva clicuri!

Obiecte facute cu imprimanta 3D

Ce poti face cu o imprimanta 3D utila? Gama de aplicatii ale unei imprimante 3D depaseste simpla tehnologie. Poti crea obiecte si instrumente non-digitale cu imprimante 3D acasa. Indiferent daca utilizezi o imprimanta 3D pe baza de rasina sau pe baza de filamente, aceste creatii 3D gratuite sunt usor de realizat.

  • Realizarea modelelor medicale – Avand in vedere gradul extrem de realism atins cu imprimantele profesionale, studentii la medicina pot invata anatomia si practica interventiei chirurgicale fara utilizarea cadavrelor. Chirurgii pot planifica operatii complexe pe modele inainte de a interveni efectiv asupra pacientului.
  • Creaza modele „mini me” – Imprimantele 3D color, combinate cu scanere de lumina incoerente Artec, iti permit sa creezi miniaturi. Aceasta aplicatie se raspandeste rapid ca noua frontiera a fotografiei.
  • Replici faciale – Daca ti-ai dorit intotdeauna sa stii cum este sa arati ca Brad Pitt, imprimantele 3D iti ofera aceasta sansa. Poti imprima fetele altor persoane trimitand pur si simplu o fotografie normala de prim-plan, iar aceasta o transforma din 2D in 3D.
  • Bijuterii – Imagineaza-ti ca poti imprima de acasa bijuteriile dorite, un inel cu diamante, o bratara de aur… Ar fi cu siguranta o idee grozava, chiar daca pretul acestui tip de produs ar fi doar la indemana catorva oameni.
  • Jucarii – Perfecte pentru a-ti decora biroul sau pentru a te juca cu copiii tai, aducandu-le la viata desenele. Un gadget dragut care poate deveni o amintire durabila in timp.

Cele mai bune imprimante 3D sunt, evident, cele concepute pentru uz industrial si pot folosi orice tip de material pentru a forja produse cu o precizie mai mare chiar si de un milimetru. Dar chiar si imprimantele 3D pentru uz casnic, in special cele mai recente, pot fi satisfacatoare.

Suntem increzatori ca ai reusit sa alegi cea mai buna imprimanta 3D la pret accesibil pentru tine. Aceasta pasiune este minunata si meriti un dispozitiv care sa-ti permita sa o cultivi la maximum si sa inveti mereu lucruri noi.

- Advertisement -

RECENTE