Auzim adesea despre aromaterapie, dar ce este mai exact? Multi cunosc acest cuvant, dar nu stiu istoria lui, in ce consta cu adevarat si cum se practica acasa. Iata cateva informatii pentru a putea profita de toate beneficiile acestei practici!
Ce este aromaterapia si pentru ce este folosita
Tratamentele cu aromoterapie la care ne supunem astazi au scopul de a reechilibra bunastarea fizica si mentala a indivizilor, prin multe tehnici. Sunt terapii complementare, care nu inlocuiesc tratamentele medicale, dar care aduc beneficii pentru corpul si mintea noastra.
Pe scurt, aromaterapia este o forma de fitoterapie care utilizeaza uleiuri esentiale distilate din plante pentru a vindeca o gama larga de afectiuni, de la dureri de cap la muscaturi de insecte, de la crampe la raceli.
Asa cum spune cuvantul insusi, vorbim despre terapie (vindecand astfel ceva) prin simtul mirosului. Pare simplu, dar in spatele acestui termen, exista multe curiozitati si metodologii diferite care s-au dezvoltat de-a lungul anilor.
Aceasta practica consta in ingrijirea corpului si a mintii si, in special:
- Stres
- Anxietate
- Nervozitate
- Durere de cap
- Dureri musculare si articulare
- Raceala, durere in gat, tuse, nas infundat
- Insomnie
- Probleme legate de sfera sexuala (patologii nu grave)
- Modificari ale dispozitiei
Toate acestea prin evaporarea in aer a uleiurilor esentiale, rasinilor, tamaiei si a plantelor cu un miros deosebit. Gasim referiri la aceste practici deja pe vremea egiptenilor antici, sumerienilor, romanilor si altor popoare care ardeau substante cu putere aproape magica in locuri precum piramide, temple si in timpul slujbelor religioase.
Cele trei cele mai utilizate si dintre care se gasesc note istorice au fost:
- Tamaia
- Coriandru
- Smirna
Evident, avand in vedere costul mare, doar cei mai bogati (preoti, faraoni, regi, imparati etc.) le putea folosi. Din fericire, in zilele noastre este posibil sa se extraga uleiuri esentiale gratie procedeelor chimice si prin urmare totul este mai putin costisitor si accesibil tuturor.
Aromaterapia, o practica straveche intinsa din China, India, Egipt si dincolo, foloseste componente aromatice ale plantelor in scopuri medicinale si spirituale. Civilizatiile timpurii foloseau rasini, unguente si uleiuri pentru beneficiile lor fizice si psihologice.
Persii sunt creditati cu distilarea uleiurilor esentiale in secolul al X-lea, desi originile sale ar putea fi mai vechi. Scrierile germane din secolul al XVI-lea detaliaza distilarea uleiurilor esentiale, in timp ce medicii francezi din secolul al XIX-lea recunosteau potentialul terapeutic al acestora.
Cu toate ca in secolul al XIX-lea au aparut medicamentele chimice, medicii francezi si germani recunosteau eficacitatea plantelor botanice naturale in vindecare.
Termenul „aromaterapie” a fost creat de parfumierul francez Rene-Maurice Gattefosse in 1937. Cartea sa evidentiaza aplicatiile medicale ale uleiurilor esentiale, inspirata de descoperirea proprietatilor vindecatoare ale lavandei in tratarea arsurilor. Lucrarea lui Gattefosse ramane cruciala in intelegerea si practicarea moderna a aromaterapiei.
In ziua de azi, aromaterapia se poate realiza si prin uleiuri esentiale diluate in uleiuri purtatoare pentru a face masaje, sau punand cateva picaturi in vase cu apa clocotita pentru a face vapori sau chiar bai aromatice si bai regenerante pentru picioare.
Cum poti practica aromaterapia acasa
Efectul benefic al aromaterapiei se obtine atat prin aer, deci prin parfumarea camerelor, obiectelor, hainelor; atat prin piele, cu aplicatii locale ale esentelor, de exemplu prin masaje; si uneori pe cale orala, de exemplu cu utilizarea apelor de gura pe baza de uleiuri esentiale.
Cele mai bune rezultate se obtin prin utilizarea uleiurilor esentiale naturale. Iata cum sa le folosesti in aromaterapie:
Inhalare
Daca nu vrei sa mergi la un aromaterapeut si vrei sa incerci acasa, o poti face in siguranta. Dupa cum am mentionat, exista multe modalitati de exploatare a esentelor. In primul rand, va trebui sa iei unul sau mai multe uleiuri esentiale pe care le gasesti online sau la o farmacie.
Inhalarea uleiurilor esentiale poate fi realizata prin diverse metode. O optiune presupune crearea unui abur facial prin adaugarea unui ulei esential intr-un castron cu apa fierbinte (aproximativ sase picaturi per uncie de apa), inclinandu-va deasupra bolului cu ochii inchisi si inhaland profund.
Alternativ, puteti folosi un difuzor pentru a dispersa aroma in spatiul dumneavoastra locativ. Este crucial sa urmati instructiunile furnizate impreuna cu difuzorul pe care-l achizitionati.
Uleiurile esentiale nu se aplica niciodata direct pe piele. Ele trebuie intotdeauna diluate cu un ulei purtator. De obicei, concentratia este de cateva picaturi de ulei esential la qproximativ 28 ml de ulei purtator.
Masaj
Poti folosi unul dintre uleiurile purtatoare pe care le-am mentionat mai devreme impreuna cu un ulei esential pentru a face un masaj. Poti cere cuiva sa o faca pentru tine sau singur, poate in timp ce asculti muzica relaxanta.
Masajul aromaterapeutic este folosit din diverse motive, inclusiv relaxare, gestionarea durerii si imbunatatirea starii de spirit. Acestea sunt, de asemenea, cateva dintre beneficiile de baza ale terapiei de masaj. Adaugarea uleiurilor esentiale se crede ca amplifica astfel de beneficii.
Ar trebui sa folositi doar uleiuri esentiale diluate corespunzator. Pentru masaj, diluati uleiul esential astfel incat sa fie concentrat la aproximativ 1%.
Baie fierbinte si/sau baie pentru picioare
Cu numeroasele angajamente pe care le avem in fiecare zi, pare imposibil sa gasim timp pentru o baie placuta si relaxanta. Nu ia mult timp si intre timp poti urmari si serialele preferate. De exemplu, pune un lighean cu apa, bicarbonat de sodiu si cateva picaturi de ulei esential (cum ar fi lavanda, rozmarin, trandafir etc.) si lasa picioarele la macerat pana cand apa se incalzeste. Dupa, poti sa faci o pedichiura frumoasa si vei vedea ca te vei simti mai bine.
Lumanari
Lumanarile parfumate sunt, de asemenea, grozave pentru aromoterapie. Daca nu ai un difuzor, poti sa mergi la un magazin de lumanari si sa cumperi unele dintre parfumurile tale preferate. Nu le cumpara cu cativa centi pentru ca miros doar pe exterior, dar odata pornite nu simti nimic. Nu sunt altceva decat o lumanare de culoare neutra stropita cu ceva parfum.
Cele bune, in schimb, care costa mai mult, sunt facute cu ceara de calitate pentru a rezista mult timp si uleiuri esentiale pure care se elibereaza in timpul arderii. In orice caz, lumanarea creeaza si o atmosfera frumoasa si este excelenta de aprins in orice moment fara a fi nevoie de apa, difuzoare, uleiuri esentiale, baterii sau prize.
Sfaturi pentru utilizarea uleiurilor esentiale in aromoterapie
Uleiurile esentiale sunt adesea folosite in aromaterapie, o forma de medicina alternativa care utilizeaza extracte din plante pentru a sustine sanatatea si bunastarea.
Uleiurile esentiale sunt in general considerate sigure. Cu toate acestea, pot provoca efecte secundare grave la unele persoane, in special daca sunt aplicate direct pe piele sau ingerate.
- Diluati intotdeauna uleiurile esentiale inainte de a le pune pe piele. Nu ar trebui sa aplicati niciodata ulei esential direct pe corp din sticla flaconului. De asemenea, nu ar trebui sa adaugati picaturi direct din flacon in baie.
- Nu folositi si nu depozitati uleiurile esentiale in apropierea flacarilor deschise. Sunt inflamabile, ceea ce inseamna ca pot lua foc usor cand sunt expuse la flacara.
- Nu consumati uleiuri esentiale in alt mod. Nu este sigur sa consumati uleiuri esentiale sau sa adaugati picaturi in ceai sau apa.
- Tineti uleiurile esentiale departe de copii si animalele de companie. Aceste uleiuri sunt toxice in cantitati mari. Asigurati-va ca sticlele sunt etanse.
- Depozitati-le in afara ariei de acces a copiilor, a animalelor de companie si a oricui in gospodarie care ar putea sa le consume fara sa stie.
Cele mai populare uleiuri pentru aromoterapie
Potrivit Asociatiei Nationale pentru Aromaterapie Holistica, cele mai populare uleiuri esentiale sunt:
- Ulei esential de busuioc
- Ulei esential de bergamota
- Ulei esential de piper negru
- Ulei esential de musetel
- Ulei esential de citronela
- Ulei esential de cuisoare
- Ulei esential de eucalipt
- Ulei esential de geraniu
- Ulei esential de iasomie
- Ulei esential de levantica
- Ulei esential de lamaie
- Ulei esential de rozmarin
- Ulei esential de santal
- Ulei esential de arbore de ceai
- Ulei esential de cimbru
- Ulei esential de floarea-soarelui
Ce este un ulei purtator
Prin uleiuri purtatoare intelegem substante capabile sa dilueze uleiul esential care, dupa cum stim, nu trebuie folosit pur pe piele. Prin urmare, se folosesc uleiuri de baza mai usoare, care sunt, de asemenea, benefice pentru piele si organism in general.
Unele dintre acestea sunt:
- Ulei de cocos
- Ulei de jojoba
- Ulei de samburi de caise
- Ulei de migdale dulci
- Ulei de masline
- Ulei de argan
- Ulei de trandafir salbatic
- Ulei de seminte de chimen negru
- Ulei de seminte de struguri
- Ulei de avocado
- Ulei de floarea-soarelui
Surse de informare:
„Efectele aromoterapiei asupra anxietatii, semnelor vitale si calitatii somnului la pacientii cu interventie coronariana percutanata din unitatile de terapie intensiva”,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3588400/
„Eficacitatea aromoterapiei in reducerea durerii: o revizuire sistematica si meta-analiza”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5192342/
„Uleiuri esentiale utilizate in aromoterapie: o revizuire sistemica”, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115001033
„Beneficiile aromaterapiei prin inhalare ca tratament complementar pentru stres si anxietate intr-un cadru clinic – O revizuire sistematica”, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1744388123000312
Acest articol are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medical. Inainte de a incepe orice forma de terapie sau tratament, este recomandat sa consulti un specialist in domeniul sanatatii pentru evaluarea si recomandarile personalizate. Articolul mentioneaza sursele de informare utilizate, dar este intotdeauna recomandat sa verifici si sa consulti surse de incredere si studii medicale actualizate pentru informatii precise si relevante.