Papaya sunt fructe delicioase si nutritive care pot fi savurate in diverse feluri. Dar daca nu ai mancat niciodata unul, s-ar putea sa nu stii cum sa il consumi. Cum sa mananci un fruct papaya este o intrebare obisnuita pentru cei care nu locuiesc intr-o tara tropicala.
Fii pregatit sa te delectezi cu pulpa dulce si suculenta a acestui deliciu tropical!
Cum alegi un papaya copt
Primul pas pentru a te bucura de un fruct papaya delicios este selectarea unuia copt. Cauta fructe care sunt in mare parte galbene, cu cateva pete verzi.
Evita fructele care sunt in mare parte verzi sau au pete maronii, deoarece ar putea fi prea copti sau stricati.
Un fruct papaya care este in mare parte galben, cu cateva pete verzi, este preferabil in locul unuia care este in mare parte galben, cu cateva pete maronii.
De asemenea, poti apasa usor coaja fructului – daca cedeaza usor, este probabil copt si gata de consumat. Daca e tare, lasa-l la temperatura camerei cateva zile sa se coaca.
Cum se mananca papaya
Spala bine papaya sub jet de apa. Taie-l in jumatate pe lungime. Folosind o lingurita, scoate semintele negre din centru.
- Poti manca papaya pur si simplu, cu o lingura, direct din coaja.
- Taiat cubulete – pentru a-l adauga in salate de fructe sau iaurt.
- Pasat – pentru a prepara smoothie-uri hranitoare.
- In bucati – pentru a-l integra in sosuri sau garnituri pentru carne.
- Desert – Foloseste papaya ca ingredient principal in deserturi, cum ar fi papaya inghetat sau papaya copt cu inghetata.
- Papaya verde, necopt, poate fi folosit in anumite mancaruri asiatice.
Retete cu papaya delicioase si usor de preparat
Papaya este un fruct versatil care poate fi folosit atat in preparate dulci, cat si in preparate savuroase. Iata cateva idei de retete cu papaya:
1. Smoothie energizant cu papaya
Ingrediente:
- 1 cana de papaya taiata cubulete
- 1 banana
- 1 cana de lapte de migdale
- 1 lingurita de miere (optional)
- 1 lingurita de seminte de chia (optional)
Preparare:
- Pune toate ingredientele in blender si mixeaza pana obtii o consistenta fina si cremoasa.
- Toarna smoothie-ul in pahare si serveste imediat.
2. Salata exotica cu papaya si avocado
Ingrediente:
- 1/2 papaya coapta, taiata cubulete
- 1 avocado copt, taiat cubulete
- 1/2 ceapa rosie taiata felii subtiri
- 1 ardei gras rosu taiat cubulete
- 1 mana de coriandru proaspat tocat
- Sucul de la 1 lime
- Sare si piper dupa gust
- Ulei de masline extravirgin
Preparare:
- Amesteca toate ingredientele intr-un bol mare.
- Asezoneaza cu sare, piper si ulei de masline dupa gust.
- Serveste salata imediat.
3. Inghetata de papaya cu banane
Ingrediente:
- 2 banane coapte, congelate
- 1 cana de papaya taiata cubulete
- 1/2 cana de lapte de cocos
- 1 lingurita de extract de vanilie
- 2 linguri de miere (optional)
Preparare:
- Pune toate ingredientele in blender si mixeaza pana obtii o consistenta cremoasa similara cu inghetata.
- Transfera amestecul intr-un recipient etans si pune-l la congelator pentru cel putin 2 ore.
- Scoate inghetata din congelator cu 10-15 minute inainte de servire pentru a se mai inmuia.
4. Papaya copt la cuptor cu miere si nuci
Ingrediente:
- 1 papaya coapta, taiata in jumatati
- 2 linguri de miere
- 1 lingura de unt
- 1/4 cana de nuci pecan tocate
Preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 180°C.
- Aseaza jumatatile de papaya intr-o tava de copt.
- Stropeste papaya cu miere si pune o lingura de unt pe fiecare jumatate.
- Presara nucile pecan tocate peste papaya.
- Coace papaya timp de 20-25 de minute, sau pana cand se rumeneste usor.
- Serveste cald sau rece.
5. Salata cu papaya, rosii cherry si avocado
Ingrediente
- 1 punga de mix de rucola si frunze de salata
- 1 mana de rosii cherry
- 1 bucata de papaya
- 1 avocado
- Mix de seminte
- Nuci
- Ulei, sare si otet balsamic
Preparare:
- Taie papaya si avocado in bucati
- Intr-un bol, aseaza un pat de rucola si frunze de salata
- Adauga treptat rosiile, avocado si papaya
- Presara un pumn de seminte si nuci
- Condimenteaza dupa gust cu ulei, sare si otet balsamic
6. Salata de papaya, feta si avocado
Ingrediente
- 50 g Branza Feta
- 160 g papaya
- 50 g avocado
- 10 g ceapa
- 10 buc rosii cherry
- 6 frunze busuioc proaspat
- Putin piper negru
- Putina sare de mare
- 3 ml ulei de masline extra virgin
- Putin otet de mere (optional)
Preparare:
- Spala si taie toate ingredientele principale intr-un castron.
- Adauga frunzele de busuioc, condimentele, uleiul si otetul.
- Amesteca bine pentru a integra aromele si serveste.
7. Papaya umplut cu fructe, smochine si piersici la gratar
Ingrediente:
- 1 papaya
- 1 piersica mare
- 4 smochine
- 1 bucata de pepene galben
- 1 bucata de pepene rosu
- 1 kiwi mare
Preparare:
- Curata papaya, tai-o pe jumatate in orizontala si indeparteaza semintele.
- Curata piersica si tai-o in felii subtiri.
- Spala smochinele, indeparteaza varful si taie-le pe jumatate.
- Intr-o tigaie sau pe o plita, pune jumatatile de smochine si feliile de piersica si prajeste-le dupa gust.
- Taie o bucata de pepene galben si una de pepene rosu, indeparteaza coaja si taie-le cubulete.
- Curata kiwi-ul si taie-l cubulete, apoi amesteca cele trei fructe.
- Fructele amestecate trebuie distribuite in cele doua jumatati de papaya, impreuna cu smochinele si piersicile prajite, si servite.
8. Mousse de papaya
Ingrediente:
- 2 papaya coapte
- 1 lamaie
- 1 lingurita de zahar
- 1 plic de zahar vanilinat
- 100 ml de smantana pentru frisca
- 100 ml de apa
- 1 plic de gelatina
Preparare:
- Taie papaya in jumatati, se indeparteaza semintele si se paseaza pulpa.
- Amesteca gelatina cu apa calda.
- Pune jumatate din piureul de papaya intr-o oala mica, se adauga gelatina dizolvata si se amesteca bine.
- Adauga sucul de lamaie, zaharul si zaharul vanilinat si se amesteca bine.
- Bate frisca lichida pana se obtine o consistenta cremoasa.
- Amesteca piureul de papaya cu gelatina cu frisca.
- Pune mousse-ul in pahare sau cupe si se da la frigider pentru 2-3 ore.
9. Iaurt cu papaya
- Un iaurt natural fara zahar (125 g)
- 8 cuburi mici de papaya
- 2 migdale tocate
- 2 g de zahar brun din trestie integrala
Preparare:
- Taie papaya. Incearca sa nu fie excesiv de copt. In caz contrar, ar putea altera gustul final al desertului.
- Toarna iaurtul natural fara zahar intr-un bol si amesteca-l bine timp de 1 minut pentru a obtine o consistenta cremoasa.
- Apoi, adauga bucatile de papaya si amesteca din nou intreaga combinatie pentru a obtine o compozitie omogena.
- Presara deasupra o lingurita de zahar brun, apoi adauga si migdalele tocate.
- Lasa sa se raceasca aproximativ 10 minute in frigider.
Smoothie cu papaya si mango
Ingrediente:
- 1 cana de lapte (250 ml).
- 3 cani de papaya (600 g).
- 2 cani de mango (400 g).
- Sucul de la o portocala si coaja rasa.
Preparare:
- Amesteca toate ingredientele in blender pana obtii o textura omogena.
- Serveste intr-un recipient dupa preferinta, cu putina gheata daca doresti, si bucura-te de gustul sau.
- Tine minte ca atunci cand razi coaja de portocala, trebuie sa o faci fara a ajunge la partea alba, deoarece aceasta ar putea da un gust amar smoothie-ului tau.
Acum ca ai aflat cum sa alegi si sa consumi un fruct papaya, esti gata sa te bucuri de explozia de vitamine si savoare tropicala. Papaya e versatil – il poti manca simplu, in smoothie-uri sau chiar integrat in retete savuroase.