Deodorant sau antiperspirant – care este diferenta si cum alegem

Deodorantul si antiperspirantul sunt doua produse cosmetice larg utilizate atat de barbati, cat si de femei. Multi oameni folosesc aceste produse in fiecare zi, dar care este diferenta intre cele doua?

Cheia pentru a mentine transpiratia si mirosul sub control este folosirea unui deodorant bun sau antiperspirant. Dar care este diferenta dintre cele doua si cum alegem? Deodorant natural, clasic, spray sau roll-on? Cum il alegem pe cel mai bun?

Acest ghid va prezinta diferenta dintre deodorant si antiperspirant, pentru a alege cea mai buna optiune.

Care este diferenta dintre deodorant si antiperspirant

Deodorantul este un produs cosmetic folosit pentru a masca sau neutraliza mirosul corpului. Antiperspirantul, pe de alta parte, blocheaza temporar glandele sudoripare pentru a reduce transpiratia. Cand vine vorba de a decide intre deodorant si antiperspirant, depinde de preferintele personale si de nivelul de transpiratie.

Alegerea va depinde in primul rand de cat de mult sau putin transpirati. Puteti gasi produse care au o combinatie intre cele doua, pentru a obtine un efect mai bun. Printre cele mai cunoscute branduri se numara: Clinique, Clarins, Garnier, Dove, Vichy, Lancôme, La Roche-Posay, Eucerin, Breeze Neutro, Nivea, Uriage, Biotherm.

Deodorante

Deodorant Natural Piatra de Alaun
Deodorant Natural Piatra de Alaun 120g TRIO VERDE
CUMPARA>>
Deodorant roll-on pentru barbati control extrem Vichy
Deodorant roll-on pentru barbati control extrem 72h Homme, 50ml, Vichy
CUMPARA>>
Borotalco deodorant spray impotriva transpiratiei excesive
Borotalco Invisible deodorant spray impotriva transpiratiei excesive
CUMPARA>>

Acestea contin agenti antimicrobieni care ajuta la controlul aparitiei bacteriilor. Permite transpiratia si mascheaza mirosul prin parfum. Totusi, nu impiedica transpiratia. Pe scurt, transpirati, dar nu mirositi urat.

Deodorantele nu sunt recomandabile pentru cei care au un miros foarte puternic al corpului, deoarece actioneaza doar pentru a masca transpiratia, fara o impiedica. Substantele pe care le includ, impiedica proliferarea bacteriilor care contribuie la mirosul neplacut.

Antiperspirante

Biotherm Homme 72h Day Control spray anti-perspirant 72 ore
Biotherm Homme 72h Day Control spray anti-perspirant 72 ore
CUMPARA>>
Biotherm Deo Pure Invisible antiperspirant roll-on
Biotherm Deo Pure Invisible antiperspirant roll-on
CUMPARA>>
Borotalco Intensive antiperspirant roll-on
Borotalco Intensive antiperspirant roll-on
CUMPARA>>

Blocheaza canalele glandelor sudoripare pentru a regla transpiratia. Controleaza fluxul transpiratiei, mascand mirosul corpului. Blocarea glandelor previne transpiratia si mirosul neplacut, desi formulele nu contin de obicei parfum.

Pentru a functiona in mod corespunzator, trebuie sa il aplicati noaptea, cand glandele sudoripare sunt mai putin active. Lasati-l sa se usuce complet si nu il aplicati niciodata pe pielea iritata.

Antiperspirantele incetinesc productia de transpiratie si, de asemenea, impiedica inmultirea bacteriilor. Cu toate acestea, nu ar trebui sa abuzam de acest tip de produse, deoarece transpiratia este un proces necesar. Este mai bine sa-l folositi in situatii absolut necesare. Un dermatolog va poate ghida. Printre cele mai cunoscute branduri se numara: Clinique, Clarins, Garnier, Dove, Vichy, Lancôme, La Roche-Posay, Eucerin, Breeze Neutro, Nivea, Uriage, Biotherm.

Care este sfatul specialistilor – deodorant natural, clasic sau antiperspirant?

Sfatul general este acela de a gasi un deodorant sau antiperspirant care sa respecte pielea, cu cat este mai organic, cu atat mai bine. Indiferent daca vorbim de un antiperspirant sau de un deodorant natural, ambele sunt eficiente si mentin transpiratia sub control, trebuie doar sa tineti cont de prioritatile dvs.

Un deodorant natural tinde sa fie mai scump si mai putin rezistent, dar protejeaza pielea mai mult.

Un deodorant clasic are ingrediente care absoarbe umezeala (talc, perlit) si neutralizeaza mirosul (triclosan si farnesol). Produse care nu sunt scutite de controverse. Ele sunt de obicei mai ieftine si mai durabile decat cele organice.

Dove Go Fresh Revive rodie si lamaie verbena

Garnier Mineral Action Control Thermic deodorant spray antiperspirant

Deodorantele naturale inlocuiesc ingredientele chimice active cu uleiuri esentiale (din arborele de ceai, citronela, eucalipt, etc.). Este cea mai naturala alternativa pentru pielea sensibila.

Deodorant roll-on cu eucalipt Urtekram Eucalyptus, bio, 50 ml

Dermatologii continua sa recomande antiperspirantele pentru persoanele cu hiperhidroza, o problema de transpiratie excesiva in cazul in care aceste produse pot ajuta.

Utilizarea lor nu este cea mai buna optiune daca nu aveti aceasta problema, doar pentru ca ele irita pielea mai mult, nu din alt motiv, recomanda specialistii. In general, este bine sa acordam mai multa atentie componentelor pe care le contin. Alcoolul este un iritant care a fost eliminat din aproape toate. Cu toate acestea, exista alte substante care genereaza controverse, cum ar fi triclosan sau parabeni, pe care corpul le acumuleaza.

Sfat: O optiune valabila pentru a reduce contactul prelungit cu aceste produse, este de a folosi antiperspirantul dimineata dupa dus. De asemenea, inainte de a merge la culcare, curatati axilele cu apa si sapun si aplicati antiperspirantul dorit.

Unele deodorante clasice spun ca ofera protectie timp de pana la doua zile, iar altele timp de 24 de ore. Adevarul este ca nu exista studii ample care sa sustina o eficacitate reala de 48 de ore. „48 de ore nu reprezinta o protectie exacta, ci reprezinta mai mult strategii de marketing”, spun dermatologii.

Ce tipuri de deodorante sau antiperspirante exista si cum alegem?

Deodorantele si antiperspirantele sunt vandute sub diferite forme: stick, roll-on, gel, spray si crema. Verificati diferentele dintre acestea pentru a-l alege pe cel mai potrivit pentru dvs. Luati in considerare necesitatile si caracteristicile pielii, pentru a evita iritarea si petele nedorite.

1. Deodorant sau antiperspirant stick

Deodorantele stick sunt uscate, astfel incat acestea sa nu lase un sentiment de umiditate pe piele; Ele sunt foarte confortabile si cele mai bune optiuni pentru a le folosi cand calatorim, deoarece nu exista riscul de a se varsa. Acestea includ, de obicei, ingrediente hidratante care ajuta la evitarea iritatiilor si parfumul lor dureaza mult timp.

Punctul negativ este ca textura se impregneaza foarte usor in haine, ceea ce cauzeaza pete pe material. Cu toate acestea, ele pateaza mult mai putin decat roll-on-urile.

Va recomandam sa alegeti aceasta optiune daca utilizati deodorant dupa epilat, deoarece este cel mai putin agresiv cu pielea si veti evita iritarea. Pentru a evita patarea hainelor, aplicati o cantitate mica.

Borotalco Invisible deodorant stick, 40 ml

2. Roll-on sau gel

Aceste tipuri de deodorante ofera o aplicatie foarte usoara. Consistenta lor semi-lichida ofera o senzatie proaspata, aroma este impregnata bine in piele si ajuta la combaterea uscaciunii. Dezavantajul pentru unii este ca ele creeaza umiditate, care poate fi inconfortabila.

Exista deodorante transparente de tip roll-on si altele care au o culoare alba. Multe dintre acestea din urma devin transparente cand se usuca, dar altele nu, si pot provoca pete pe haine, care sunt foarte dificil de eliminat. Totusi, avantajul deodorantului gel este acela ca este intotdeauna transparent.

La Roche-Posay Physiologique deodorant fiziologic roll.on pentru piele sensibila

Clinique Antiperspirant-Deodorant Deodorant roll-on

Clarins Roll-On Deodorant Deodorant roll-on

3.Deodorant spray

Aceasta formula a castigat popularitate datorita aplicabilitatii sale, a uscarii rapide si a duratei mai lungi a efectului si a parfumului, comparativ cu restul.

Daca pielea este sensibila, aceasta nu este cea mai buna optiune, deoarece poate irita si cauza uscaciune. Daca doriti sa il incercati, cautati unul care nu contine alcool, dar daca genereaza disconfort, opriti utilizarea. Incercati sa nu il utilizati imediat dupa ras, deoarece poate fi iritant.

Printre dezavantajele sale este ca, de obicei, este mai scump decat altele. Daca este cel pe care il alegeti, incercati sa il aplicati de la o distanta de aproximativ 15 pana la 20 de centimetri de piele. Apoi, asteptati pana cand se usuca bine inainte de a imbraca hainele, impiedicand astfel aparitia petelor.

Vichy Deodorant spray anti-perspirant impotriva petelor albe si galbene

Uriage Hygiène deodorant spray cu protectie 24h

4. Deodorant crema

Este prezentarea cel mai putin raspandita. Datorita consistentei sale cremoase, se aplica ca o crema de corp. Prin urmare, trebuie sa frecati zona pana cand este absorbit. Este o optiune foarte buna pentru pielea uscata, functioneaza ca un hidratant.

De asemenea, poate fi aplicat in zone mai extinse, cum ar fi torsul, spatele si abdomenul. Un alt avantaj este posibilitatea de a examina axilele si imprejurimile pentru a detecta orice noduli sau aspecte care ar putea necesita ingrijiri medicale.

Ca si celelalte produse cu textura lichida si cremoasa, dezavantajul sau este acela ca se poate impregna in haine si poate pata. De aceea, trebuie sa il lasati sa fie absoarbit de piele si sa se usuce in mod corespunzator inainte de a imbraca hainele.

Deodorant Biotherm Deo Pure Sensitive Skin Crema 24h, 40ml

De ce sa alegem un deodorant natural

Conform studiilor, 30% dintre consumatori sunt interesati de produse cu formule naturale: fara parabeni, fara sulfati, fara aluminiu, fara alcool si fara coloranti. Acest lucru inseamna ca exista o preferinta pentru formule mai blande si cu o incarcare mai mica de ingrediente sintetice.

Deci, nu este o coincidenta faptul ca brandurile au inceput sa revizuiasca formulele produselor de igiena si de ingrijire personala, eliminand sau inlocuind multe substante chimice cu altele mai naturale.

Obiectivul: de a obtine o formula cosmetica mai naturala, cum ar fi deodorantele fara saruri de aluminiu.

BIO deodorant roll on cu efect de 24 ore Deo Pure Natural Protect, 75 ml

Schmidt’s Charcoal + Magnesium deodorant stick pentru toate tipurile de piele

Deodorant Natural cu Tea Tree si Lime 60g TRIO VERDE

De ce sa alegem un deodorant fara aluminiu?

Dupa ani de controverse cu privire la toxicitatea sarurilor de aluminiu, in general, prezente in formulele antiperspirante (sunt suspectate de a promova dezvoltarea tumorilor canceroase, dar fara nici o dovada stiintifica), producatorii au inceput sa renunte ele. Desi nu exista dovezi concludente ale relatiei lor cu cancerul de san, presiunea consumatorilor mai constiinciosi pe acest subiect a dus la schimbari in industrie.

Specialistii confirma faptul ca sarurile de aluminiu sunt sigure. Acestea au fost studiate de catre comitetele stiintifice pentru a dovedi ca nu exista nici un risc in utilizarea lor. Prin evitarea producerii de transpiratie, ele impiedica mirosul neplacut care apare atunci cand transpiram.

Un deodorant fara aluminiu ofera o protectie mai usoara impotriva transpiratiei deoarece previne mirosul, dar nu blocheaza producerea de transpiratie.

– Nu blocheaza porii.
– Nu contine produse chimice.
– Respectata echilibrul natural al pielii noastre.
– Nu pateaza hainele.

Pentru aceia dintre voi care va intrebati ce contine un deodorant natural, aici aveti o lista de ingrediente: hydrosols, uleiuri vegetale, unele pot contine alcool, extracte din plante, uleiuri esentiale … Toate aceste ingrediente au ca scop reducerea cantitatii de bacterii care cauzeaza mirosul neplacut si aduc un parfum natural si placut. In plus fata de a fi ingrediente naturale, favorizeaza ingrijirea si echilibrul pielii.

Se gasesc in aceleasi formate ca si deodorantele conventionale: deodorant spray, roll-on, crema, stick.

Vichy Deodorant deodorant fara continut saruri de aluminiu

Eucerin Deo deodorant roll-on fara continut de aluminiu pentru piele sensibila

Borotalco Pure deodorant fara continut saruri de aluminiu

Exista o legatura intre deodorante si cancer la san?

In ultimele decenii, diferite studii au legat antiperspirantele si deodorantele de cancer la san. Potrivit specialistilor, aceste investigatii se bazeaza pe faptul ca majoritatea tumorilor mamare sunt situate in cadranul exterior superior, zona cea mai apropiata de axila, de unde aluminiul, principala componenta a acestor produse, ar fi filtrat in tesut, san.

Cu toate acestea, rezultatele au fost foarte diferite. Pana in prezent nu a fost efectuata nicio investigatie serioasa pentru a demonstra aceasta relatie. Diferitele organizatii sanitare, cum ar fi Administratia pentru Alimente si Medicamente sau Institutul National al Cancerului (NCI), sfatuiesc sa nu ne alarmam in fata acestor studii.

Sarurile de aluminiu sunt ceea ce asigura actiunea antiperspiranta, reducand eliberarea transpiratiei. In plus, aluminiul este un element larg distribuit in natura si o parte din dieta noastra in fructe si legume. Chiar si apa contine urme de aluminiu care nu produc nici un efect nociv asupra sanatatii noastre, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Specialistii ne asigura ca produsele testate dermatologic sunt concepute astfel incat sa nu dauneze sanatatii noastre, desi trebuie sa tinem cont de faptul ca ambele pot provoca reactii adverse la nivelul pielii cum ar fi eczeme sau iritatii, la fel ca orice un alt produs cosmetic.

In primul rand, este important sa se faca diferenta intre deodorant si antiperspirant. Acesti doi termeni sunt adesea asociati si pot fi usor confundati.

Surse de informare:
„Sunt toate „produsele de ingrijire personala” reglementate ca si cosmetice? Exista unele medicamente sau „cosmeceutice”?: https://www.fda.gov/cosmetics/resources-consumers-cosmetics/cosmetics-safety-qa-personal-care-products
„Evaluarea clinica a unui antiperspirant pentru hiperhidroza”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30249082/
„Utilizarea antiperspirantelor si riscul de cancer de san”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12381712
„Utilizarea antiperspirantului ca factor de risc pentru cancerul de san in Irak”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17037719
„Cancerul de san si deodorante/antiperspirante: o revizuire sistematica”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27755864
„Studii privind controlul antiperspirant topic al hiperhidrozei axilare”:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/52254/

Disclaimer: Acest articol este destinat exclusiv scopurilor informativ-educative si nu trebuie considerat ca substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesionist. Informatiile furnizate in acest articol sunt bazate pe cercetarile disponibile la momentul redactarii si pot fi supuse actualizarilor sau modificarilor ulterioare. Utilizatorii sunt incurajati sa consulte profesionisti medicali sau sa caute sfaturi specializate inainte de a lua decizii privind sanatatea lor. Este important sa retinem ca fiecare individ poate reactiona diferit la produsele cosmetice sau la tratamentele recomandate. Rezultatele pot varia in functie de caracteristicile individuale si de alte factori.
Incurajam cititorii sa verifice si sa confirme informatiile prezentate in acest articol prin surse multiple si sa consulte surse autorizate pentru orice problema medicala sau de sanatate.

- Advertisement -

RECENTE