Impozitul platit de o familie cu un copil in Romania

Cati bani platim statului pe parcursul vietii noastre si ce se intampla cu acesti bani? KPMG in Romania a publicat povestea unei familii din Romania, o analiza a costurilor impozitelor pe viata pentru a raspunde la aceste intrebari intr-un mod practic si inteligibil.

In acest scop, va prezentam mai jos doi oameni obisnuiti, Andrei si Andreea. Ar putea fi vecinii tai, colegii tai de munca sau acele persoane de langa tine in autobuz dimineata. Acestia reprezinta o familie cu salariu mediu in Romania, formata din doi adulti si un copil, care locuiesc intr-un oras care nu este nici mic, nici mare (de exemplu, Buzau).

La varsta de 20 de ani fiecare dintre ei primeste un loc de munca si isi castiga primul salariu net. Se asteapta ca fiecare dintre acestia sa castige un salariu mediu lunar brut de 4.488 de lei care reprezinta un venit net pe familie de 5.250 de lei.

In ceea ce priveste consumul, vom lua in considerare cosul de cumparaturi mediu pe parcursul vietii lor. Aceasta va acoperi nevoile de baza ale familiei (hrana, imbracaminte, transport public, cheltuieli legate de sanatate, locuinte, electricitate, apa, gaze etc.)

Nivelul cheltuielilor lunare pentru o familie de doua persoane ar fi de 3.804 de lei, in timp ce cheltuielile lunare pentru o familie de trei persoane ar fi de 5.079 de lei. Pe langa aceasta, se vor adauga si alte cheltuieli accidentale, cum ar fi chiria, ratele de leasing, ratele ipotecare, asigurarile si impozitele locale, precum si alte ajustari pentru costurile combustibilului.

La varsta de 23 de ani, Andrei si Andreea se muta impreuna intr-o garsoniera pentru urmatorii cinci ani, cu o chirie lunara de 800 de lei.

Andrei si Andreea sunt dedicate carierei lor. Deci, de-a lungul vietii lor vor fi promovati si vor beneficia de cresteri salariale. Fiecare va fi promovat de trei ori la intervale succesive de 10 ani. Prima crestere a salariului va fi de 20%, iar urmatoarele doua cresteri de 10%. Din cand in cand, pe parcursul vietii lor, cei doi vor folosi un card de cumparaturi.

Dupa un timp, cei doi decid sa intemeieze o familie si astfel vor declansa o serie de evenimente importante din povestea lor. La 27 de ani se vor casatori. Dupa o petrecere frumoasa cu rude si multi prieteni, cuplul va primi un cadou de nunta de 10.000 de lei, pe care decid sa il salveze. Un an mai tarziu, cei doi vor lua o noua decizie: sa cumpere un apartament cu doua camere. Deci, ei decid sa cumpere un apartament situat intr-un cartier bun, intr-o cladire noua si la un pret atractiv de 39.000 EURO . Pentru a-l putea cumpara, cei doi vor primi sprijin financiar de la parinti pentru a plati valoarea obligatorie de 5% din pretul apartamentului. Deci, vor opta pentru o ipoteca First House pe care o vor plati pentru urmatorii 30 de ani.

Dupa cumpararea apartamentului, trebuie sa cumpere mobilierul necesar, ceea ce ii va costa in total 10.000 RON si pentru aceasta vor folosi banii economisiti dupa nunta.

Cand cei doi vor avea 29 de ani, familia lor va creste cu un membru al familiei. Cei doi vor sarbatori nasterea primului si singurului lor copil, Cristian.

Vor avea doua sarbatori in fiecare an in afara orasului, de obicei la munte; dupa 14 ani, familia isi va suplimenta bugetul de calatorie cu 50%. Vor rezerva o parte din venituri si timp pentru divertisment si vor merge in fiecare luna la restaurantul lor preferat si la cinematograf sau teatru. Cheltuielile lunare de familie sunt obisnuite: Andrei este fumator obisnuit; nu mai mult de 10 tigari 10 pe zi si ambele au un consum mediu de alcool 11. De asemenea, familia plateste pentru mancare si utilitati.

Dupa plecarea lui Cristian, cei doi decid sa calatoreasca mai mult, dubland bugetul alocat pana atunci. La varsta de 50 de ani, cei doi isi vor renova apartamentul, investind 10.000 EURO in renovare. Pentru a face acest lucru, vor folosi economiile pe care le-au acumulat in ultimii ani.

- Advertisement -

RECENTE