Internetul – un pericol pentru adolescenti? Am analizat parerile specialistilor si iata ce am aflat!

Astazi, majoritatea adolescentilor petrec mult timp pe computere, tablete si telefoane mobile ( pentru chat, jocuri online, retele sociale, …).

Ca rezultat, utilizarea excesiva a Internetului poate provoca vatamari cerebrale serioase unui adolescent. In acest caz, parintii trebuie sa controleze accesul copiilor, stabilind reguli si limite care trebuie respectate.

Mai exact, ce spun studiile despre pericolele la care sunt expusii copiii atunci cand folosesc internetul in exces? Prin urmare, daca sunteti in cautare de raspunsuri, acest articol se va dovedi foarte util!

Fara indoiala, utilizarea internetului a castigat teren in toate sferele vietii noastre. Indiferent daca vorbim de petrecerea timpului liber si divertisment sau de modul in care relatiile sociale sunt stabilite, internetul constituie o sursa de informatii reala.

Cei mai multi adolescenti de astazi sunt considerati „nativi digitali”. Prin urmare, au crescut in era tehnologiei digitale, prin internet, jocuri video, telefonie mobila si un set variat de gadgeturi.

Acestea prezinta anumite caracteristici comune, cum ar fi simplitatea utilizarii, ofera acces la mai multe continuturi. De asemenea, ofera posibilitatea mentinerii unui numar mare de contacte si relatii sociale in acelasi timp.

Nimeni nu poate nega faptul ca tinerii din aceasta generatie sunt mai tehnologizati (in special intre 18 si 25 de ani), mai interactivi decat generatiile anterioare. Ei folosesc tehnologia si profita de ea mai ales atunci cand deschide posibilitati de socializare. De exemplu, prin chat, e-mail, bloguri.

In general, utilizarea internetului de catre adolescenti poate fi problematica. Un numar mare de ore de conectare, afecteaza dezvoltarea corespunzatoare a vietii de zi cu zi. Acest lucru provoaca, de exemplu, stari de somnolenta, alterarea dispozitiei sau o reducere semnificativa din orele dedicate studiului sau alte obligatii. In plus, este nevoie de putina atentie din partea parintilor care ii pot lasa liberi sa acceseze fara control parental sau supraveghere, anumite pagini necorespunzatoare pentru nivelul lor de maturitate.

Prin urmare, daca aveti un calculator acasa si nu ati activat filtrele care restrictioneaza accesul la anumite pagini de informatii, copii si adolescentii pot accesa accidental sau intentionat continut si servicii nu intotdeauna fiabile sau adecvate pentru varsta lor.

adolescenti

Ce spun studiile?

Nu putem nega faptul ca in ultimii ani internetul a devenit un instrument de utilizare zilnica pentru un numar mare de persoane. Adultii, de exemplu, nu si-au imaginat acum cativa ani ce se poate face in acest mediu. Cu toate acestea, a trebuit sa invete sa-l foloseasca si sa se adapteze la noile tehnologii pentru a se bucura de beneficiile pe care le ofera.

Pentru noile generatii, utilizarea internetului este foarte diferita. Astazi, copiii si adolescentii cresc cu acest instrument si li se pare mai usor sa se adapteze la acesta.

100% dintre adolescentii cu varste intre 12 si 17 ani folosesc in mod regulat Internetul

Intr-un studiu realizat de Pew Internet si American Life Project in 2007, s-a aratat ca aproape 100% dintre adolescentii cu varste intre 12 si 17 ani folosesc in mod regulat Internetul. Ei il folosesc fie ca instrument comunicarea sau ca prima sursa de informare pe teme atat de diverse. Printre ele se numara activitati cum ar fi sport, muzica si scoala, dar si de a obtine informatii cu privire la problemele de sanatate.

Acesti tineri considera ca folosesc internetul deoarece exista o mare diversitate de activitati pe care le pot desfasura. Printre ele se numara cautarea de informatii sau trimiterea de e-mailuri. Desi merita mentionat faptul ca activitatile lor preferate sunt in principal legate de divertisment, de exemplu.

In acest sens, studiul releva procentajele activitatilor preferate: vizionarea videoclipurilor muzicale predomina cu 68%, vizionarea altor tipuri de videoclipuri scurte cu 67%, a filmelor cu 45% si a serialelor cu 34%. Este, de asemenea, important sa adaugam ca adolescentii folosesc, in general, internetul pentru a vedea stirile (29%) si pentru a fi constienti de ceea ce se intampla in lume si in tara.

Daca vorbim de comertul electronic, tinerii care au varsta legala efectueaza, de asemenea, achizitii online. Intre 2010 si 2011, numarul celor implicati in aceasta industrie online s-a dublat de la 14% la 28%.

In ceea ce priveste activitatile pe care le desfasoara, este important sa mentionam cautarea de informatii printre sursele pe care le consulta. Printre acestea se numara encyclopediile online (22%), retelele sociale (22%) sau motoarele de cautare (17%). Cu toate acestea, revizuiesc si bloguri, site-uri de stiri specializate, comunitati sau forumuri, printre altele.

Care sunt pericolele folosirii internetului de catre adolescenti

tineri

Ca parinte aveti responsabilitatea de a cunoaste activitatea adolescentului dvs. pe web. Intelegerea riscurilor la care este expus il va face capabil sa detecteze potentialele pericole in utilizarea internetului.

Continut periculos pe web pentru adolescenti

Internetul este unul dintre cele mai revolutionare si transformative instrumente din istoria noastra. Beneficiile sale pentru comunicare, cooperare si dezvoltare, sunt de nepretuit. Prin urmare, este un instrument de schimbare profunda si de transformare a societatii.

Libertatea si usurinta cu care sunt publicate informatiile inseamna ca poate fi gasit continut nociv intr-un mod simplu si relativ anonim. Adolescentul dvs. poate fi expus la mai multe riscuri in aceasta privinta, cum ar fi:

Cyberbullying

Hartuirea online este regele pericolelor pentru un adolescent. In prezent, sunt puse in aplicare strategii urgente pentru a lupta impotriva unui flagel care persecuta multi copii din intreaga lume.

Expunerea la continut daunator

Continutul violent poate fi foarte accesibil prin intermediul internetului. Jocurile video, unele canale YouTube sau filme, contin niveluri ridicate de violenta explicita. Prin urmare, daca adolescentul nu are suficienta capacitate critica, el poate crede ca lumea este un loc ostil si ca violenta este un instrument util de interactiune.

Publicarea informatiilor personale

Este posibil ca informatiile sau continut despre copilul dvs. sa fie publicate fara autorizatia dvs. In general, retelele sociale sunt unul dintre cele mai populare mijloace de difuzare in randul adolescentilor si, uneori, apar probleme legate de confidentialitate. O buna comunicare si incredere cu copilul dvs. va pot ajuta sa detectati acest risc potential.

Accesul la materiale cu continut sexual

Exista un public in crestere pe Internet interesat de materiale cu adolescenti care au relatii sexuale. Accesul la aceste instrumente si continut este mai usor decat va puteti imagina. Adolescentul dumneavoastra poate fi un consumator sau chiar un producator de astfel de materiale.

Multi ati putea crede ca informatiile disponibile pe Internet nu au cum sa afecteze comportamentul copilului dumneavoastra in lumea reala sau sa influenteze perceptia lor despre viata. Cu toate acestea, diferite rezultate au aratat ca continutul audiovizual formeaza perceptia si comportamentul nostru.

Care sunt beneficiile utilizarii internetului de catre adolescenti

internetul folosit de adolescenti

Cu toate acestea, internetul ofera beneficii multiple pentru adolescenti. Un acces controlat pot avea un impact pozitiv asupra educatiei si dezvoltarii copilului. In mainile noastre, ca parinti, trebuie sa monitorizam timpul petrecut pe Internet pentru a obtine avantajele maxime, care nu sunt putine.

Sa vedem cateva dintre beneficii:

1- Este o forma excelenta de comunicare. Imediat, rapid si eficient. Adolescentii pot fi conectati cu persoane care se afla in alte tari. De asemenea, ei pot fi in permanenta in contact cu rudele care sunt departe, de exemplu.

2 – Este o usa directa a cunoasterii. Copiii nu mai trebuie sa astepte ca parintii lor sa cumpere o enciclopedie sau sa mearga la librarii in cautarea informatiilor de care au nevoie. Prin urmare, la apasarea unui buton si gratuit, pot invata despre orice subiect.

3 – Poate fi folosit ca un instrument de sprijin scolar, de exemplu. Pe Internet, tinerii gasesc exercitii si jocuri care le permit sa lucreze la continutul invatat in scoala, fie matematica, engleza sau cunoasterea mediului.

4- Imbunatatirea rezultatelor academice. Statisticile arata ca cei mai multi adolescenti care utilizeaza Internetul ca instrument pentru activitatile scolare. De asemenea, cei care beneficiaza de resursele de pe internet, obtin, in general, rezultate mai bune.

5 – Este un ajutor pentru copiii cu dizabilitati sau probleme de invatare. Exista nenumarate jocuri online pentru a imbunatati atentia tinerilor hiperactivi sau ca o resursa pentru copiii cu nevoi educationale speciale.

6 – Stimuleaza cercetarea si descoperirea de noi informatii. In general, adolescentii gasesc cu usurinta pe internet informatiile de care au nevoie.

7 – Este un instrument de divertisment pentru adolescenti. In general, joaca si timpul petrecut afara reprezinta in continuare activitati esentiale in viata copilului, si nu este bine pentru acestia sa petreaca timpul jucandu-se online. Cu toate acestea, jocul bine inteles si controlat poate fi pozitiv, stimulator si didactic.

8 – Ajuta la socializarea copiilor mai timizi. Prin chaturi sau forumuri se pot contacta mai usor cu alti copii din alte culturi sau locuri.

9- Dezvolta abilitati tehnologice. Nu putem ignora faptul ca traim in epoca tehnologica. Prin urmare adolescentii si copii vor trebui sa se adapteze la acest instrument. Familiarizarea este esentiala pentru viitorul lor.

10 – Tinerii dobandesc cunostinte noi. Ei sunt cei care, prin navigatie, invata cum sa dobandeasca noi cunostinte.

Concluzie:

Cu alte cuvinte, daca este folosit corect pentru munca scolara si pentru invatare, internetul poate fi un avantaj. El poate deveni principala sursa de informare. In general, daca este folosit cu intentii mai putin bune, poate duce la pericole atat pentru ei insisi, cat si pentru ceilalti.

- Advertisement -

RECENTE