Ce inseamna de fapt „bio” si care este diferenta dintre fructe, legume si produse animale, organice si non-organice?
De la alimente si combustibil pana la produse cosmetice bio si chiar articole de imbracaminte, sa fim Eco a devenit o adevarata moda. Cu toate acestea, exista si sceptici care privesc totul cu un semn de intrebare. In cazul de fata, parerile oscileaza intre beneficiile de sanatate promise de hrana organica si bio-trendul ca moft al vremurilor.
Ce spun cercetarile ?
In anul 2009, Food Standards Agency (FSA) din Marea Britanie a realizat un studiu controversat care a dat nastere la vremea aceea unei adevarate dispute in presa. Intitulat „Calitatea nutritiva a Alimentelor Ecologice: O Analiza Sistematica”, studiul parea sa indice faptul ca hrana ecologica nu este cu nimic mai sanatoasa decat cea conventionala.
Cu toate acestea, raportul in sine nu a avut ca scop realizarea de noi analize stiintifice ale alimentelor, ci au fost evaluate 126 de studii deja existente, publicate pe parcursul a 50 de ani.
Concluzia studiului a fost, bineinteles, intampinata cu multe contraargumente. Conform criticilor, raportul nu a analizat decat un numar limitat de studii si nu este cu adevarat relevant pe plan mondial. De asemena, cercetarea s-a rezumat la analiza aportului nutritiv, fara a lua in considerare efectul prezentei sau lipsei pesticidelor asupra alimentelor.
Cu toate acestea, exista o multime de dovezi ca exista mai multe vitamine, minerale si omega-3 in produsele bio – desi uneori doar o mica diferenta. Rezultatele unui studiu american au aratat niveluri mai mari de vitamine si antioxidanti la unele fructe si legume organice (desi nu la toate), precum si niveluri mai mici de reziduuri de pesticide si metale grele. Printre avantajele acestora, se numara antioxidantii, substante care ajuta la prevenirea cancerului.
Ce inseamna produse bio
Pentru ca un aliment sa fie organic, una dintre conditii este ca acesta sa nu intre in contact cu pesticidele. Un raport al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a scos la iveala faptul ca si produsele alimentare organice intra totusi in contact cu astfel de substante, chiar daca intr-o foarte mica masura. Surplusurile relevate de mostrele de hrana organica sunt scazute: 1,24 procente peste Nivelul Maxim de Reziduuri (MRL).
Orice aliment, de la legume si fructe pana la carne, lapte si oua, este considerat organic daca sunt respectate anumite norme. Pentru a fi clasificat ca organic sau biologic, un produs trebuie sa fie monitorizat de un organism independent de certificare. Procesul pe care alimentul il parcurge pentru a ajunge in magazine si de acolo in cosurile consumatorilor, trebuie observat cu atentie. Acest proces include lantul de productie, calitatea solului, a apei, a aerului si a zonei in care a fost cultivat. Esentiala pentru certificarea unui produs ca aliment organic este excluderea oricarui tip de fertilizatori, arome artificiale, antibiotice sau E-uri din procesul de productie. Cel putin 95 la suta dintre ingredientele alimentului trebuie sa fie ecologice.
Comparativ, fructele si legumele conventionale analizate au depasit nivelul maxim cu 3,9 la suta. Pentru ca producatorii nu au voie sa foloseasca pesticide si fertilizatori in cultivarea vegetalelor bio, o posibila explicatie este prezenta acestor substante in solul sau in aerul din jurul fermelor biologice.
Produse bio – avantaje si dezavantaje
In ceea ce priveste compozitia chimica, studiile au aratat ca aceste produse bio au concentratii mai mari de nutrienti, si niveluri mai mici de anti-nutrienti si resturi de pesticide detectabile. In general, este nu numai ecologic, ci si sanatos. In ciuda tuturor acestor lucruri, unele persoane inca pun la indoiala avantajele pe care le ofera alimentele ecologice. Nimic nu este perfect, pana la urma. Mai mult decat atat, anumite tari, precum Statele Unite, Uniunea Europeana si Canada, solicita fermierilor si producatorilor sa obtina certificarea inainte de a putea creste sau comercializa produsele lor. Deci, oricine doreste sa treaca la alimente ecologice trebuie sa cantareasca avantajele si dezavantajele inainte de a lua o decizie.
Pe oricine am intreba, principalul argument adus in favoarea unei alimentatii organice este surplusul de nutrienti al unui astfel de regim. Protejarea mediului inconjurator este, de asemenea, unul dintre motivele esentiale pentru care trendul eco este atat de popularizat.
Apoi, va fi mentionata lipsa pesticidelor, un avantaj real in ce priveste mentinerea unui organism echilibrat si sanatos. O analiza amanuntita arata intotdeauna o toxicitate mai redusa in cazul alimentelor biologice. Tocmai de aceea, hrana organica este recomandata mai ales copiilor si viitoarelor sau proaspetelor mamici.
Printre dezavataje se numara costul ridicat al produselor, precum si perisabilitatea lor. Alimentele bio au un termen de valabilitate mai redus in comparatie cu cele obtinute conventional. Motivul este absenta conservantilor sintetici, care sunt inlocuiti cu cei naturali.
Cu toate acestea, elementele precum faina organica, laptele, painea si untul pot fi mai ieftine. La fel ca si produsele proaspete de sezon, precum frunzele de salata si verdeturile. Daca comparati preturile, este posibil sa aflati ca multe marci cu produse bio sunt mai ieftine decat echivalentele lor conventionale. De asemenea, de multe ori le gasiti la oferte speciale.