O locuinta are nevoie de o renovare o data la 10-15 ani, o spun chiar specialistii. Fie ca doresti sa inchiriezi sau sa vinzi, sau o faci pentru confortul tau si al celor care locuiesc aici, te poti ocupa oricand de o renovare rapida a apartamentului.
Daca pentru anumite lucrari e nevoie sa apelezi la sfaturi sau chiar ajutor de specialitate, inarmat cu rabdare si cunoscand anumite trucuri te poti ocupa chiar tu de o reamenajarea rapida a locuintei. Iata cateva idei inspirate in acest sens.
1. Fa o evaluare a necesarului de materiale
Inainte de a incepe renovarea propriu-zisa, este necesar sa faci o evaluare a starii propriu-zise a locuintei, dar si a necesarului de materiale de care ai nevoie. Poti apela in acest sens la parerea unui specialist, care va examina intregul apartament si iti va indica zonele care necesita interventii speciale.
Tot el te poate ajuta cu un cost aproximativ al lucrarilor.
2. Vezi ce trebuie modificat sau inlocuit
Chiar si daca te ocupi de o renovare rapida, in locuinta exista anumite elemente care pot sau trebuie modificate ori schimbate cu totul. Este vorba aici de diverse tipuri de calorifere ergonomice pe care le poti inlocui sau reconditiona, ferestre si usi care pot beneficia de exemplu de manere sau clante noi, dar si finisajele precum gresia, faianta si instalatiile electrice si sanitare.
Te poti decide in acest sens chiar si in privinta obiectelor de mobilier. Ai acum aceasta ocazie unica, de reamenajare a locuintei, pentru a decide ce doresti sa mai pastrezi, sau in ce fel de piese noi de mobila merita sa investesti, pentru a schimba un pic decorul. De pilda, un tablou flori inveseleste orice incapere, asa ca opteaza pentru cel putin un tablou cu motive florale in apartamentul sau in casa ta.
Sursa foto: https://favi.ro/produse/p/calorifer-andrew-metal-alb-59-5-x-150-cm-1000w?v=3170271
3. Depoziteaza mobilierul
Indiferent daca locuiesti in apartamentul pe care il renovezi sau te muti in alta parte, trebuie sa te asiguri ca protejezi atent mobilierul, cat si parchetul din locuinta.
Inainte de a incepe lucrarile propriu-zise de renovare, e recomandat sa depozitezi toata mobila, pe cat posibil, intr-o singura camera si sa o acoperi atent cu o folie de plastic rezistenta.
Chiar si parchetul sau ferestrele trebuie protejate cu grija, in cazul in care te ocupi de decopertarea peretilor si tavanului, sau de inlaturarea gresiei si faiantei.
4. Repara sau inlocuieste instalatiile electrice si sanitare
Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa te ocupi cu ocazia renovarii unui apartament sunt instalatiile electrice si sanitare. Acum este momentul sa verifici temeinic toate echipamentele de acest fel, mai exact functionarea eficienta a conductelor sau magistralelor de apa, a robinetilor de gaz, cablurilor etc. Inlocuieste ce este vechi si ruginit, si pastreaza si valorifica ceea ce este in stare buna si merita salvat.
Acolo unde este posibil, inlocuieste insa echipamentele electrice ori sanitare cu unele noi, cu configuratii moderne si mai ergonomice. In cele mai multe dintre cazuri, acestea au incorporate tehnologii noi si eficiente, menite sa reduca din consumul de curent sau apa.
Poti proceda la fel si in pivinta sistemelor de aerisire si ventilatie, mai ales daca ai probleme cu igrasia sau umezeala in apartament. Toate aceste modificari sau interventii pe care le faci acum te pot ajuta sa economisesti bani ulterior.
5. Treci la finisaje
Dupa ce ai terminat etapa de reparare sau inlocuire a instalatiilor, este momentul sa te ocupi de reconditionarea pardoselii si a peretilor. Daca este nevoie de reparatii la oricare dintre acestea, astupa cu ipsos sau niveleaza cu placi din gips-carton denivelarile, sparturile sau santurile din pereti. Lasa bine sa se usuce orice tip de tencuiala inainte de a aplica finisajele.
Pentru a monta gresia ori faianta, ai grija ca supafatele sa fie curate si netede, pentru o finisare de calitate. Aplica intai placile ceramice din bai si bucatarie, apoi te poti ocupa de instalarea mobilierului specific. Odata ce ai terminat si aceasta etapa poti pune in functiune toate electrocasnicele din bucatarie, sau utilitatile din baie.
Tot ce iti mai ramane de facut este sa te ocupi apoi de decorarea locuintei pe gustul tau, si sa te bucuri de toate beneficiile pe care ti le ofera casa ta noua, renovata rapid!