Ti-ai facut vreodata propria paine acasa? Poate suna complicat, dar ghici ce? Painea de casa nu este atat de greu de facut pe cat crezi. Avem sute de retete paine de casa si nu stim din ce sa alegem. Dar daca abia incepi aventura de a face paine de casa, probabil ca te intrebi de cat timp si energie vei avea nevoie sa investesti in prima paine. Iti prezint in continuare o reteta simpla de paine si cateva metode cu ajutorul carora, sa faci paine de casa, nu mai suna descurajant.
Reteta paine de casa rapida pas cu pas
Daca abia acum incepi sa iti faci propria paine de casa, iti recomand sa incepi cu o reteta simpla. O paine de casa trebuie sa contina doar apa, sare, faina si drojdie. Asadar, iti prezint in continuare cea mai simpla reteta de paine de casa, cu care, iti garantez, ca nu vei da gres. O reteta paine de casa pufoasa cu drojdie uscata.
Ingrediente (pentru o paine de aprox. 1kg):
- 450ml apa calduta (nu fierbinte)
- optional 3-5 linguri de ulei vegetal( masline, susan, floare soarelui)
- 3 lingurite rase de sare
- 750 grame faina pentru paine (650)
- 1 pachet de drojdie uscata (7grame) sau 20 grame drojdie proaspata
Mod de preparare:
Poti sa framanti aluatul cu ajutorul unui aparat de facut paine sau poti sa-l framanti manual. Ai prezentate, in continuare, ambele variante.
Framantare cu masina de paine
Daca folosesti un aparat de facut paine pentru framantat, ingredientele se pun in masina de paine exact in ordinea in care sunt prezentate mai sus ingredientele. Intai lichidele, iar deasupra ingredientele uscate: faina si peste faina se pune drojdia.
Framantare manuala:
Daca se framanta manual, atunci se activeaza intai drojdia. Cum se face asta? Intr-un castron se pune putin lapte caldut cu o ligurita de zahar, se adauga drojdia si se astepata pana cand o sa vezi ca aceasta se umfla usor si incepe sa faca bule. Intr-un castron mai mare se pune faina. In mijloc se face o gaura, se adauga sarea, uleiul (care e optional), drojdia activata si treptat se incorporeaza apa calduta.
In continuare, se amesteca pana se formeaza un aluat. Se framanta bine, cat de mult posibil, dupa care se lasa la dospit in castron acoperit cu un prosop sau o folie de plastic pana isi dubleaza volumul.
Metoda de coacere:
In ceea ce priveste coacerea painii, aceasta poate fi facuta direct in masina de paine sau intr-un cuptor.
Paine de casa coapta in masina de paine
Daca ai o masina de facut paine, poti selecta un program de framantare cu coacere. Painea de casa la aparat nu va iesi la fel ca cea coapta asa cum o sa-ti descriu in continuare. Cu toate acestea, este o varianta de paine toast cu mult mai sanatoasa decat cea din comert. Asadar, daca nu vrei sa optezi pentru coacerea clasica la cuptor, poti coace paine la masina de facut paine.
Paine de casa la cuptor electric
Metodele de coacere paine la cuptor pe care vreau sa ti le prezit in continuare le- am gasit la fetele de pe Savori Urbane si de atunci nu am mai folosit altele.
Metoda 1: Paine de casa la tava.
Se incinge cuptorul la 250 grade (da, ai inteles bine!) caldura sus-jos fara ventilatie. Se introduce o tava pe cea mai de sus treapta a cuptorului in care punem 100ml apa. Aburul va face minuni! Vei obtine o paine de casa pufoasa, cu gauri in interior si o coaja subtire. O minunatie!
Intr-o alta tava, pune o hartie de copt, modeleaza aluatul in forma dorita( fie sub forma de franzela, fie rotunda, etc), cresteaza in 3 locuri cu un cutit ascutit si introdu tava pe treapta a 2a numarand de jos in sus in cuptorul preincalzit la 250 grade pentru 20 minute. Dupa cele 20 de minute, scoate tava in care a fost apa, redu temeperatura la 200 grade caldura sus-jos si porneste ventilatia. Mai lasa pentru 15 minute. Ta da..
Metoda 2: Paine de casa coapta in oala.
Se incinge cuptorul la 250 grade, caldura sus-jos fara ventilatie. Se pregateste o oala, obligatoriu de fonta, cu capac (pentru cantitatea de ingrediente din aceasta reteta ar trebui o oala cu capacitate de aproximativ 5 litri). In oala se toarna aproximativ 50-100ml apa. Peste apa din oala se pune o hartie de copt cu marginile ridicate astfel incat apa sa ramana sub hartie.
Se modeleaza aluatul fie sub forma de franzela, fie paine de casa rotunda, in functie de forma oalei. Se pune aluatul modelat peste hartia de copt. Avem grija ca apa sa nu ajunga la aluat. Se cresteaza pe mijloc, se pune capacul oalei si se da la cuptorul preincins. Se lasa 20 de minute la 250 grade caldura sus-jos fara ventilatie.
Dupa cele 20 de minute, scoate capacul oalei, redu temperatura la 200 de grade si porneste ventilatia.
Mai lasa pentru 15-20 de minute. Iti garantez ca, folosind una din aceste doua metode de coacere, vei obtine cea mai buna paine casa chiar daca e pentru prima data cand faci una. Sa nu mai vorbim de cum miroase in casa!
Scoate painea de casa pe un gratar si las-o sa se raceasca, fara s-o acoperi cu nimic! Painea se pastreaza intr-o cutie paine sau se poate portiona si congela (da,ai inteles bine!) in cazul in care nu se mananca in totalitate.
Beneficiile pe care le are painea de casa
De ce sa facem propria paine de casa? Stim cu totii ce contin produsele din comert, nu cred ca e cazul sa mai facem o dezbatere despre asta. Un lucru e cert – nici nu ne dam seama cat de mult ni se degradeaza gustul si conceptia despre mancare decat atunci cand mancam o perioada ceea ce preparam noi si ulterior revenim la un produs din comert. Abia atunci sesizam diferenta colosala. In continuare, iti prezentam beneficiile pe care le are painea de casa.
Vezi si: >>>Turta dulce de Craciun in diverse forme: reteta simpla cu poze
Control asupra ingredientelor folosite
Cand iti faci propria paine de casa, poti controla ingredientele. Incarcata cu aditivi, sare, zahar, emulsificatori, painea produsa in masa, este de departe de a fi de dorit. Facand paine acasa, controlezi sau elimini complet continutul de zahar si indulcitorii care se folosesc pentru painea din comert, mai ales daca vrei o paine pentru diabetici. Sa nu mai vorbim de aditivii care se audauga in compozitie ca sa dureze cat mai mult pe rafturile magazinelor.
Paine de casa personalizabila
Nu doar ca poti controla ce ingrediente pui, dar painea de casa se poate personaliza. Poate doresti sa faci o paine de casa dietetica sau paine fara gluten, paine de casa de post, paine fara drojdie, s.a.m.d. Daca vrei o paine cu seminte, poti adauga diverse seminte de in, quinoa chiar sau fulgi de ovaz. Poti folosi faina de inalta calitate. Poti alege sa faci paine neagra de casa, paine de secara, paine integrala de casa, paine de casa cu faina neagra. Sau poate alegi o reteta paine de casa traditionala, o reteta de paine cu cartofi sau paine cu maia.
In continuare, cand vei „exersa” suficient cu aceasta reteta de paine de casa rapida, poti jongla cu ingredientele. De exemplu, poti adauga seminte de in, dovleac, floarea soarelui si sa obtii o paine de casa cu seminte foarte sanatoasa si gustoasa.
Nu trebuie neaparat sa folosesti o reteta paine integrala. Pornind de la reteta data, poti face o paine de casa cu faina integrala, inlocuind o parte din cantitatea de faina alba, cu faina integrala. Poti pune 300 grame faina integrala, de secara sau fulgi de ovaz, etc si restul pana la 750 de grame, completezi cu faina alba 650. Nu se face paine integrala doar din faina integrala. Aceasta se obtine dintr- un ameste de faina alba cu faina integrala. Obtii, astfel o paine de casa integrala cu ingrediente aspura carora ai control personal. O paine din faina integrala are o valoare nutritiva mai mare.
Cat dureaza sa faci o paine de casa
Multe persoane evita sa faca paine de casa deoarece, cand ne gandim la painea facuta acasa, avem in cap un proces lung si anevoios care necesita experienta. Nimic mai fals, mai ales in zilele noastre cand tehnologia ne scuteste de mult timp si efort. Deci, daca folosesti metoda clasica, omogenizarea si framantatul aluatului ar dura cam 30min. Dospirea aproximativ 1h si 15min -1 h si 30min (timp in care se pot face alte activitati). Coacerea inca 35 -40min (timp in care, deasemnea, se pot face alte activitati).
Daca folosesti masina paine si pentru dospit si pentru copt, timpul de lucru ar consta in cele 5 minute cat se pregatesc ingredientele, restul face masina.
Stiu ca toti suntem contra cronometru, dar, daca stii sa-ti organizezi timpul si sa te folosesti de tehnolgia de astazi, totul se simplifica. De exemplu, daca ai o masina de facut paine, poti sa programezi sa-ti faca aluatul sau painea, astfel incat sa fie gata cand te trezesti. Sau sa fie gata la ora la care stii ca ajungi acasa. Pui ingredinetele inainte de a pleca de acasa deoarece dureaza cam 5 minute pregatirea lor. Programezi ca dospirea/painea sa fie gata la ora la care stii ca ajungi inapoi acasa. Daca vrei sa coci aluatul in cuptor, doar il scoti din masina de facut paine si il bagi la cuptor. Deci munca efectiva este pusul ingredientelor in masina si, daca alegi varianta sa o coci separat, sa pui painea intr-o tava, s-o bagi la cuptor si sa astepti 40 de minute!
De ce instrumente e nevoie pentru a face paine de casa
Pentru a face paine de casa ai nevoie, in primul rand, de ingrediente si un cuptor pentru coacere. Daca vrei sa economisesti mai mult timp si efort, atunci poti investi intr-un aparat de facut paine.
Cuptor
Daca mergi pe varianta clasica de paine de casa la tava, ai nevoie, in primul rand, de un cuptor. De preferat electric deoarece, la un cuptor electric, temperatura poate fi controlata mult mai bine decat la unul pe gaz. Daca cuptorul tau este unul modern, cu mai multe optiuni, e posibil sa aiba inclus un program de dospire. Dar, chiar daca nu are acest program, poti seta o temperatura de dospire de 35-40 de grade.
Aparat de facut paine de casa
Masina de facut paine este un aparat special pentru paine. Asadar, aceasta are o multitudine de functii: de dospire, de coacere, preparare de diferite tipuri de paine. Tehnologia de astazi ne permite sa economisim timp si efort.
Un avantaj major in a face paine de casa la aparat este faptul ca il poti programa. Fie o programezi de seara astfel incat dimineata sa ai paine calda la micul dejun. Fie o programezi dimineata pentru seara, in functie de propriul program. Asta inseamna ca trebuie sa folosesti strict reteta clasica cu apa, faina, sare si drojdie. Alte ingrediente gen lapte ce nu pot sta mult timp la temperatura camerei fara sa se strice, nu se pot folosi in acest caz.
Painea facuta in casa este mai ieftina
Chiar daca alegi sa investesti intr-un aparat de facut paine de casa in loc sa o faci manual, costul painii pe care o vei face in mod regulat va fi recuperat in curand. Vei obtine, in schimb, un produs de o calitate mult superioara oricarui produs cumparat din magazine.
Mirosul si gustul painii coapte in casa este demential
Ce poate fi mai placut decat sa te trezesti in miros de paine calda si cafea? Nimic nu se compara cu aroma si gustul care provin de la acea paine proaspat scoasa din cuptor. Gustul si aroma delicioase ale painii de casa, cu niste unt care se topeste incet, este un lucru pe care nu-l poti experimenta in afara casei tale.
Framantatul painii de casa este o terapie
Multi oameni considera ca framantarea aluatului este o experienta foarte relaxanta. Le permite sa mediteze chiar si doar pentru cateva minute si sa-si elibereze mintea de griji. De asemenea, atunci cand framanti aluat, ar trebui sa iti concentrezi toata atentia pe actul in sine. Asta va permite mintii sa uite alte lucruri, chiar si doar pentru acea perioada scurta de timp.
A face paine de la zero este una dintre acele placeri simple ale vietii care ofera un mare sentiment de satisfactie. Exista ceva in a rupe o paine calda si proaspata, care transforma mancatul ei intr-o adevarata experienta culinara. Asa ca pune melodiile preferate si sufleca manecile – este o investitie utila si de calitate a timpului tau.