Vara, de obicei nu avem chef sa mancam mancaruri grele, grase. Cea mai buna (si cea mai sanatoasa!) alternativa sunt supele. Ele hidrateaza organismul, imbunatatesc starea de bine si ofera vitamine si minerale valoroase. Le iubim mai ales varianta rece!
Contrar aparentelor, ciorbele de vara nu se rezuma doar la supele reci obisnuite, precum supa de rosii, spanac sau legume. Supele crema usoare vor functiona la fel de bine, doar nu le serviti fierbinti.
1. Supa de mazare de vara
Supa usoara de mazare este una dintre aromele de vara. Poti adauga si alte legume verzi pentru a condimenta aroma.
Ingrediente:
- 400 g mazare proaspata (nu la conserva, dar poate fi congelata),
- 7-50 ml bulion sau suc de rosii,
- 1 ceapa
- putin ulei de prajit,
- cateva linguri de smantana 30%,
- cativa pumni de verdeata, de exemplu fetica
- sare,
- piper,
- optional de servit: branza feta.
Metoda de preparare:
– Curata ceapa si toac-o marunt.
– Prajeste-o pana devine aurie in ulei incins. Cel mai bine este sa folosesti o oala cu fund gros pentru asta.
– Toarna ceapa cu bulionul, adauga mazarea, fierbe aproximativ 25 de minute, astfel incat mazarea sa devina moale.
– Asezoneaza supa de mazare cu piper si sare.
– Amesteca supa gata cu un blender pana devine o crema.
– Serveste supa de mazare de vara cu frunze de fetica si branza feta maruntita.
2. Supa de capsuni pentru vara
Vara ne place sa mancam si supe dulci, preparate din fructe de sezon.
Ingrediente:
- 1 kg de capsuni,
- 250 ml apa,
- 3 linguri de zahar brun,
- cateva linguri de smantana 18%,
- frunze de menta pentru decor.
Mod de preparare:
– Se spala bine capsunile, se scurg, se scot tulpinile.
– Se pun capsunile in oala, acopera cu apa. Se aduce la fierbere, se ia de pe foc – nu mai fierbe.
– Se amesteca capsunile cu un blender. Indulceste cu zahar din trestie.
– Serveste supa racita cu un strop de smantana si frunze de menta.
3. Supa rece de castraveti
Supa rece este, fara indoiala, regina verii si cea mai populara cina in zilele caniculare – supa perfecta pentru vara.
Ingrediente:
- 2 castraveti,
- catel de usturoi,
- 500 g iaurt natural,
- niste arpagic,
- mult marar tocat,
- 3 ridichi,
- piper,
- sare.
Mod de preparare:
– Curata castravetii si da-i prin razatoare – in functie de preferinte, alege partea marunta sau mai mare a razatoarei.
– Curata usturoiul si zdrobeste-l intr-o presa sau toaca-l marunt.
– Adauga usturoiul la castraveti, asezoneazai cu sare si piper, amesteca.
– Se amesteca cu iaurt natural. Se spala arpagicul si mararul si se toaca marunt.
– Se raceste supa la frigider, se serveste cu marar si arpagic si se decoreaza cu felii de ridichi.